Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2012-12-06 02:17:10

yantar - Użytkownik

yantar
Użytkownik

Fluxbox łancuchy skrótów klawiaturowych

Jakoś trzy miesiące temu temu przerzuciłem się na Fluxboksa i dziś na warsztat postanowiłem wziąć jego skróty. Wszystko fajnie, tony manuali i szperania po necie.
Najbardziej ucieszyło mnie znalezienie obsługi przez Fluxboksa łańcuchów skrótów ale jak zwykle to jest dla mnie za mało :).
Od dłuższego czasu poszukuję czy ktoś gdzieś w światku pingwinowym nie zmodyfikował trochę łańcucha skrótów znanych choćby z Emacsa czy screena. Dawnymi czasy pogrywałem w gierkę o tytule Tribes 2. Było tam tam menu komend głosowych zawierające kilkadziesiąt rozkazów, pozdrowień, pogróżek, ostrzeżeń itd. Wystarczyło nacisnąć "v" a dalej to wszystko było pogrupowane w drzewku, wystarczyło naciskać tylko kolejno odpowiednie klawisze. Bajer polegał na tym, że oczywiście nie trzeba było tych kolejnych klawiszy jednocześnie trzymać. Jak dla mnie było to genialne rozwiązanie i ciekawi mnie jakby się to sprawdziło w obsłudze środowiska. (irytują mnie deczko łamańce palcowe, niby to tylko wymagane dwa klawisze na start ale...)

I tu dochodzimy do Fluxboksa o ile w grze to się sprawdzało to ciężko poświęcać klawisz z sekcji alfanumerycznej lub F-ów na taki startowy skrót bo w czasie używania jakiegoś edytora tekstu, Opery itp zrobi się bajzel. Problem polega na tym, że Fluxbox nie toleruje klawiszy mod w łańcuchu samodzielnie (dziwne nie? ;d). Można zrobić np:

Kod:

None e r :RootMenu

I to będzie działać, po wciśnięciu kolejno "e" i "r" pojawi się główne menu Fluksa. Za to już kombinacja:

Kod:

None Mod4 r: ....

zadziała tradycyjnie tylko przy jednoczesnym naciśnięciu Mod4+r. Może ktoś oblatany we Fluxboksie ma pomysł jak to obejść (np. wyłączyć klawisz Win z modyfikatorów), albo w przepastnych repozytoriach Debiana zna jakiś programik przechwytujący sekwencję klawiszy?

#2  2012-12-06 17:38:03

Pavlo950 - człowiek pasjonat :D

Pavlo950
człowiek pasjonat :D
Serwis

Re: Fluxbox łancuchy skrótów klawiaturowych

Dlaczego po "r" wstawiłeś ":" w drugim przypadku?

#3  2012-12-06 18:09:14

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

yantar napisał(-a):

albo w przepastnych repozytoriach Debiana zna jakiś programik przechwytujący sekwencję klawiszy?

xbindkeys? Albo mogę zaproponować twórcze wykorzystanie dmenu z własnym spisem poleceń. Bunkrów nie ma, ale też jest fajnie. :)

Możesz też zapytać na FluxboxPL.org. ;)

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#4  2012-12-06 18:18:34

yossarian - Szczawiożerca

yossarian
Szczawiożerca

Możesz poświęcić jakiś klawisz Mod (o ile jest taki, którego nie potrzebujesz) i za pomocą xmodmap przerobić go na jakiś zwykły znak.
Ja np. pozbyłem się Caps Locka na rzecz Compose.
Najlepiej gdybyś miał jakieś dodatkowe klawisze multimedialne, biurowe itp

Edycja:
Jednak bez sensu :)

I tu dochodzimy do Fluxboksa o ile w grze to się sprawdzało to ciężko poświęcać klawisz z sekcji alfanumerycznej lub F-ów na taki startowy skrót bo w czasie używania jakiegoś edytora tekstu, Opery itp zrobi się bajzel.

#5  2012-12-07 00:20:30

yantar - Użytkownik

yantar
Użytkownik

PavloAkaLogan napisał(-a):

Dlaczego po "r" wstawiłeś ":" w drugim przypadku?

Ponieważ po całym dniu klepania w klawiaturę w środku nocy człowiek czasem się rypnie ze spacją (tak czy siak kombinacja nie zadziała);D

yossarian napisał(-a):

Możesz poświęcić jakiś klawisz Mod (o ile jest taki, którego nie potrzebujesz) i za pomocą xmodmap przerobić go na jakiś zwykły znak.
Ja np. pozbyłem się Caps Locka na rzecz Compose.
Najlepiej gdybyś miał jakieś dodatkowe klawisze multimedialne, biurowe itp

Nie mam takowych klawiszy, ostatnio zdałem sobie sprawę, że od przynajmniej 12 lat używam tej samej klawiatury... , zwyczajny standardowy model 101 qwerty + 2 MS-owe, który dziś można kupić za 9 zł jak dobrze poszukać.
Aktualnie rozglądam się za taką sama tylko podświetlaną. Dlatego tez chciałbym zmieścić się ze skrótami w standardzie inaczej by nie było problemu (ot dla zasady po co prościej skoro można skomplikować ;).

re Azhag azhag
Zobaczę co zacz :]

Ostatnio edytowany przez yantar (2012-12-07 00:21:16)

Stopka forum