Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Jestem tu nowy, i dopiero zaczybam przygodę z linuksem, byłbym wdzięczny za pomoc bo mam podobny problem co autor.
Zaczne od początku
Dostałem od koleżanki laptopa starego, bo kupiła sobie nowego. I mam z nim taki problem o to
Model: BENQ Joybook P51E
Procesor: AMD Sempron 1.800
nVidia GeForce: 6100, 128 MB
Dysk: Hitachi SATA 320 GB
Problem:Zainstalowałem Windowsa Xp, instalacja przebiegała pomyślnie, standardowo. Po zainstalowaniu systemu uruchomiłem go, zaczął się ładować. Pojawiło się logo botowania Windowsa i nagle nastąpił restart systemu, niebieski ekran z białymi napisami na ułamek sekundy. Komputer zapętla się tak, tzn uruchamia się do ekranu botowania, wywala błąd po czym odpala od nowa itd.
Podsumowując:Przy instalacji, pliki z dysków botujących Ubuntu jak i Windowsa prawidłowo sie ładują i instalują na dysku. Problem jest tylko z odpaleniem zainstalowanego systemu na dysku. Aktualnie mam zainstalowany system Ubunty 12.04 i mam zamiar przy nim pozostać. Tylko czy da się reanimować tego lapka i przywrócić do życia ? Prosiłbym o napisanie jak rozwiązać ten problem, w sposób łopatologiczny jeśli można by prosić. Stawiam pierwsze kroki w tym systemie.
Kernel panic - not syncing: Attempted to kill init! (Na zdjęciu ucięty komunikat)
// przeniesione z http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=6543 — ArnVaker
Ostatnio edytowany przez Taki sam (2012-12-23 09:37:53)

Użytkownik

Czy sprawdzałeś sumę kontrolną dysku instalacyjnego? Czasami może być błąd przy ściąganiu obrazu iso.
Niemożliwe, instalowałem windowsa wcześniej i też był z nim problem. A dwie instalki botujące wadliwe to niemożliwe. Coś innego musi być przyczyną :|

Użytkownik

Gdzieś tam na zagranicznych forach polecają sprawdzić integralność dysku (fsck) oraz ram-u (http://www.memtest.org/#screen), bo to może być problem uszkodzonego sprzętu.
Od 1:15 h robi się ten test, wynik
***Pass complete, no errors, press Esc to exit***
Więc jak widac wszystko jest ok
Natomiast integralność dysku bym sprawdził, jak to wykonać ? ten program da się ustawić do botowania z pendriva ?
Ostatnio edytowany przez Taki sam (2012-12-23 10:34:19)

Użytkownik

Czy to Ubuntu, które instalowałeś jest LiveCD?
Ostatnio edytowany przez davidoski (2012-12-23 10:35:55)

Admin łajza

Weź dowolny system Live, może być nawet to Ubuntu, z którego instalowałeś system.
Możesz troszke jaśniej ? Mam instalkę Ultimate Boot V5.1.1 i jest tu sporo programów do napraw i diagnostyki. Odnośnie Live CD. W instalce Ubuntu mam tylko opcje zainstaluj, albo uruchom bez instalacji. Możesz mi pomóc przeprowdzić tą operacje ? Co zrobić i jak ?

Palacz

Uruchom bez instalacji.
Zobacz czy będzie działać.
Odpalałem Ubuntu bez instalacji, i symptomy są identyczne jak przy starcie systemu z dysku twardego. Odpala się, łąduje system i nic nie można zrobić, w obydwu przypadkach pojaiwają się paski, górny i boczny menu. Nawet tło się nie pojawia, jest czrany ekran zamiast tapety. Najechanie na jakąś ikonkę z dużym opuźnieniem ale pojawia się chmurka z nazwą, nic nie da się uruchomić ani jednego programu. Nawet nie da się wyłaczyć komputera klasycznie. Symptpomy te systępują przy starcie systemu z płyty jak i przy starcie z dysku, jest to samo.
Co z tym systemem Live ?
Ostatnio edytowany przez Taki sam (2012-12-23 11:07:00)

Psuj

Wygląda na uszkodzenie sprzętu. Nie grzeje się komputer?

Procesor nie ma podwyższonej temperatury, jest optymalna. Co rozumiesz przez grzeje się ? Nie łapie jakichś wysokich emperatur, okrśliłbym, że są standardowe

Użytkownik

Jeśli nawet system Live nie chce się uruchomić to trudno będzie pomóc.
Po wyciągnięciu dysku twardego, próbowałem odpalić go z płyty napędu, i niestety to samo :|
Z dysku odpala się lista wyboru po zainstalowaniu Ubuntu. Próbowałęm odpalić normalnie i w trubie ratunkowym i nie daje rady.

człowiek pasjonat :D
Nikt go nie rozbierał, od nowości wszystko jest pomontowane jak było, wszystkie złącza i piny. To naprawde dziwne wszystko :|. Czy istnieje opcja, że komputer po osiągnięciu pewnego wieku jest zaprogramowany tak aby sie nie uruchomić spowrotem ? Producenci robią tak z drukarkami, widziałęm film na youtubie "Spisek żarówkowych" z lektorem dokument o postażaniu produktu. W tej opcji w biosie musiałaby być jakas ukryta funkcja, albo coś ?!? Czy to raczej mało prawdopodobne ?

Palacz

Raczej na płycie głównej będzie coś walnięte.
Znalazłem ciekawą informację na temat karty graficznej w tym modelu
Najczęstsze usterki
BenQ, jak każdy inny laptop, w wyniku długotrwałego użytkowania bez konserwacji i przeglądu przegrzewa się, jednak efekty wysokiej temperatury komputera są poważniejsze, niż u innych producentów. Przy niedrożnym chłodzeniu lub zużytym wentylatorze nawet niewinna gra komputerowa może doprowadzić do uszkodzenia karty grafiki w laptopie (chipsetu graficznego wraz z ścieżkami). Objawem uszkodzonej karty grafiki czesto jest czarny/różowy ekran i kolorowe wzorki na matrycy.
W takich przypadkach zalecane jest czyszczenie wentylatorów, chłodzenia pasywnego, płyty głównej, wymiana chipu grafiki lub poprawa ścieżek.
Na uwagę zasługuje również gniazdo zasilania, które w wyniku dużych temperatur ulega spaleniu i wypala dziurę w laminacie płyty głównej. W ekstremalnych przypadkach tworzy ono dziurę na wylot płyty. Uszkodzenie takie może być również przyczyną uszkodzenia mechanicznego. W obu przypadkach laptop już się nie włącza – zalecana jest wymiana gniazda zasilania i zabezpieczenie ubytków/stref uszkodzonych.
Ktoś tu pisał o możliwości uszkodzenia karty graficznej. Jakim programem zdiagnozować karte graficzną ? Chciałbym mieć pewność czy to jej wina. Z drugiej strony komputer ma 4 lata, uszkodzenia doznał po 3 latach i od roku przeleżał w szafce.