Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześć,
jak wyłączyć w Openboxie wyświetlanie dekoracji dla wszystkich zmaksymalizowanych okien? Czyli maksymalizuję okno i dekoracje automatycznie znikają; przywracam poprzedni rozmiar, dekoracje wracają. Do tej pory trochę naokoło wyłączałem wyświetlanie dekoracji dla konkretnie zdefiniowanych aplikacji, ale wariant ze wszystkimi zmaksymalizowanymi chyba byłby wygodniejszy. Z góry dzięki.
Można się spróbować jakoś zrobić <decor>no</decor> i <action name="MaximizeFull"/> <action name="Undecorate"/> tylko jak to połączyć nie wiem.
Tu sugerują maximus, ale nigdy tego na oczy nie widziałem:
http://crunchbanglinux.org/forums/topic/15828/undec … ox-questions/
maximus ssie. ;) On działa u mnie tak: odpala każdą aplikację zmaksymalizowaną z włączoną dekoracją, żeby dekoracja zniknęła trzeba wyłączyć maksymalizację, a potem znowu zmaksymalizować… i tak za każdym razem. Dodatkowo po ponownym zmaksymalizowaniu nie da się już maksymalizacji wyłączyć (normalnie w Openboxie po kliknięciu ppm na krawędź zmaksymalizowanego okna pojawia się menu, którego teraz nie ma).
To chyba pozostaje zbindowanie jakiegoś klawisza.
Chyba, że odnajdziesz sposób na to, co proponuje mati75.
Nie wiem czy zadziała, nie mogę teraz sprawdzić
<keybind key="A-S-d"> <action name="ToggleDecorations"/> <action name="ToggleMaximize"/> </keybind>
oczywiście możesz to podpiąć pod myszkę
<mousebind button="Middle" action="Click"> <action name="ToggleDecorations"/> <action name="ToggleMaximize"/> </mousebind>
ewentualnie rozbić na dwie akcje
<context name="Client"> <mousebind button="W-Up" action="Click"> <action name="Undecorate"/> <action name="Maximize"/> </mousebind> <mousebind button="W-Down" action="Click"> <action name="Unmaximize"/> <action name="Decorate"/> </mousebind> </context>
Ostatnio edytowany przez zbig (2012-10-05 09:50:26)
Zamiast ToogleMaximize:
<context name="Maximize"> ... <mousebind action="Click" button="Left"> <action name="If"> <maximized>yes</maximized> <then> <action name="Unmaximize"/> <action name="Decorate"/> </then> <else> <action name="Maximize"/> <action name="Undecorate"/> </else> </action> </mousebind> ...
i żeby łatwo przywracać normalne okno z dekoracjami (po kliknięciu górnej krawędzi):
<context name="Titlebar"> ... <mousebind button="Left" action="DoubleClick"> <action name="If"> <maximized>yes</maximized> <then> <action name="Unmaximize"/> <action name="Decorate"/> </then> <else> <action name="Maximize"/> <action name="Undecorate"/> </else> </action> </mousebind> ...
U mnie działa.
Prawie idealnie z dodatkowym Shade niezmaksymalizowanych okien :)
Nowe zmaksymalizowane okna pojawiają się z dekoracjami czy bez? Przykładowo FF, który został zamknięty gdy był zmaksymalizowany i bez dekoracji.
Nowe są standardowo z dekoracjami.
Te co używam zmaksymalizowane na stałe (konsola, opera itp) mam ustawione w rc.xml.
yossarian napisał(-a):
Te co używam zmaksymalizowane na stałe (konsola, opera itp) mam ustawione w rc.xml.
Też tak miałem, problem (no może niedogodność a nie problem) pojawia się np. przy odpalaniu okna z ustawieniami, z pobieraniem itp. Nie są zmaksymalizowane, ale również pojawiają się bez dekoracji.
Okna z pobieraniem powinny być inaczej zdefiniowane niż główne okno programu. Ja mam tak np Psi:
<application class="psi" name="tabs" type="normal"> <layer>above</layer> </application>
I na wierzchu mam zawsze okienko rozmowy. Standardowe jest normalne.
Może też da się je osobno ustawić?
W Operze są też rozróżnione poszczególne okna.
Możesz sobie to wyklikać programem obapps z repo crunchbanga.
Z Iceweaselem tez działa dla głównego okna:
<application class="Iceweasel" name="Navigator" role="browser" type="normal"><decor>no</decor><desktop>1</desktop><maximized>yes</maximized></application>
OK, rzeczywiście można to zawęzić do zwykłych okien przeglądarki, dzięki. Niemniej i tak zostają jeszcze przypadki gdy przeglądarka otwiera nowe niezmaksymalizowane okno, z tym już wątpię żeby się dało coś zrobić, różni je pewnie tylko to, że nie są zmaksymalizowane. W ogóle fajnie, że Openbox ma wiki, jeszcze tam nie zaglądałem nigdy. :D BTW, w KDE jest chyba tytułowa opcja, może pora pomyśleć nad zmianą środowiska. ;)
Ja właśnie z KDE przeskoczyłem ;)
W sumie to jeszcze pokombinuje z przyciąganiem i dzieleniem okien bez udziału klawiatury i już będzie cała niezbędna dla mnie funkcjonalność z KDE.
Teraz już czuję co daje SSD i zapas mocy ;)
A jakie to przypadki z tymi oknami?
Gdy po kliknięciu w coś przeglądarka otwiera to „coś” w nowym niezmaksymalizowanym oknie. Jeśli mam podać konkretny link, to nie mam akurat żadnego pod ręką.
U mnie takie cuda się nie dzieją ;)
Może jest jakaś wtyczka do przeglądarki, która by blokowała otwieranie kolejnych okien? W Chromium kiedyś używałem do tego wtyczki bo mi otwierał więcej okien np. z javą kurnikową.
Generalnie nie powinno się otwierać niezmaksymalizowane jeśli masz ustawione w rc.xml
To nie są cuda, to jest jak najbardziej zamierzone. Nie ustawiam w konfigu Openboxa żeby wszystkie okna pojawiały się zmaksymalizowane, ponieważ nie chcę żeby wszystkie okna pojawiały się zmaksymalizowane. Niech się pojawiają tak jak się miały pojawić, w takim rozmiarze w jakim się miały pojawić, tylko z dekoracjami a nie bez.
A to źle zrozumiałem.
Ale standardowo powinny być z dekoracjami. Bez dekoracji tylko te, które tak sie ustawiło.
Jak będziesz miał jakiś przykład to podaj bo nie do końca rozumiem.
yossarian napisał(-a):
Ale standardowo powinny być z dekoracjami. Bez dekoracji tylko te, które tak sie ustawiło.
To normalne okna przeglądarki, a normalne okna właśnie mają wyłączone dekoracje. Sęk w tym, żeby bez dekoracji pojawiały się wyłącznie zmaksymalizowane okna.
Nadal nie do końca rozumiem co to za okna :)
Skoro było ustawione, że mają być zmaksymalizowane i bez dekoracji to dlaczego są wtedy niezmaksymalizowane i bez dekoracji. To jakby tylko część ustawień była respektowana. Skąd się wtedy bierze ten brak dekoracji?
Próbuje sobie to wyobrazić i otwieram linki w nowych oknach i zachowują się w ten sam sposób co główne okno przeglądarki.
yossarian napisał(-a):
Skoro było ustawione, że mają być zmaksymalizowane i bez dekoracji to dlaczego są wtedy niezmaksymalizowane i bez dekoracji. To jakby tylko część ustawień była respektowana. Skąd się wtedy bierze ten brak dekoracji?
Pisałem wyżej, że nie mam ustawionej maksymalizacji okien na stałe w konfigu Openboxa (post 16).
Znalazłem przykład: kliknięcie zdjęcia na http://www.proline.pl/?p=IIY+B2080HSD-B1
Nie rozumiałem bo Opera inaczej traktuje takie okna:
dodaje tam swoje dodatkowe przyciski, a nie jest to prawdziwe nowe okno.
Może da się tam jakiś warunek wcisnąć.
Ja za to nie rozumiem jak ten warunek wcisnąć. ;) Mowa o FF w moim przypadku. Zauważyłem natomiast, że w przypadku Chrome to okno rozpoznawane jest przez Openboxa inaczej.
PS Zrzut z IP to tak specjalnie?
Sorry. Nie zauważyłem tego.
BTW, używałeś może wyłączenia dekoracji dla zmaksymalizowanych okien w KDE?
Tak, w sumie te same opcje co teraz w Openboxie próbuję. Nie dla wszystkich tylko dla wybranych. Tam się to fajnie ustawiało myszką ;)