Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
Po usunięciu ekranu logowania z pomocą poradnika mati75 mam 2 problemy z XFCE.
1. Pod przyciskiem "Log Out Dialogue" zniknęły mi opcje restaru, hibernacji i wyłączenia komputera. Wiem, że za to odpowiedzialna jest jakaś usługa, która teraz nie startuje wraz z systemem. Nie potrafię jednak znaleźć co za to odpowiada.
2. Nie wiem, czy to jest związane z zastąpieniem ekranu logowania autostartem, ale mam problem z montowaniem pendraków za pomocą Thunara. Muszę to robić z uprawnieniami roota z konsoli, wskazują folder, w którym ma być zamontowane urządzenie. Odnośnie tego zauważyłem, że fdisk pokazuje pendraczki, jako /dev/sdcX, a nie jak wcześniej (nie wiem przed czym, bo możliwe, że coś gdzieś zamotałem) /dev/sdbX
System: Debian testing
Środowisko graficzne: XFCE
cezar@cezar:~$ uname -a Linux cezar 3.6.11-cezar #2 SMP Tue Jan 1 20:51:06 CET 2013 i686 GNU/Linux
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam,
caro_cenzura
Ostatnio edytowany przez caro_cenzura (2013-01-14 23:08:56)
Nieaktywna sesja ck?
Przepraszam nie do końca rozumiem.
Dzięki Kapeluszniku! Poczytałem i po nitce dotarłem do tego: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=185644#p185644
Problemowi z montowaniem zaradziłem dzięki temu właśnie, jednak kiedy zmieniłem wpis w .xinitrc sesja startowała i praktycznie od razu się wyłączała, a ja wracałem do konsoli do logowania. Gdzie znajduje się log z działania sesji xfce?
Pokaż zawartość tego .xinitrc
Straszny syf tam mam, dużo wykomentowane, ogólnie to z:
exec startxfce4
startuje.
A z:
exec dbus-launch --sh-syntax -exit-with-session xfce4-session startxfce4 lub exec ck-launch-session dbus-launch --sh-syntax -exit-with-session startxfce4
Jest tak, jak mówiłem. Podnosi się serverX po czym od razu wraca do konsoli, niezalogowany.
Edit:
Jak zalogowałem się jako root i potem przez su do użytkownika to objawy takie same, ale byłem w stanie przeczytać komunikaty wyrzucane. Przeglądnąłem je (nie wiem, w jaki sposób je tutaj wrzucić) i było tam napisane, że opcja -exit-with-session jest nieznana.
Ostatnio edytowany przez caro_cenzura (2013-01-14 19:48:28)
Tak mam.
cezar@cezar:~$ dpkg -l | grep consolekit ii consolekit 0.4.5-3.1 cezar@cezar:~$ dpkg -l | grep dbus ii dbus 1.6.8-1
Też je mam. Uciąłem wynik.
Dobra, to z innej strony. Tam czasem nie powinien być jeden myślnik więcej?
exec ck-launch-session dbus-launch --sh-syntax --exit-with-session startxfce4
Próbowałem już na dwa sposoby, ale jeszcze raz spróbuję, bo mogłem coś przeoczyć.
EDIT:
A jednak błąd w pisowni. Najgłupszy błąd jak zwykle. Mam jeszcze kilka pytań co do .xinitrc swojego, ale to już na osobny wątek.
Dzięki za pomoc!
Ostatnio edytowany przez caro_cenzura (2013-01-14 23:07:27)
exec ck-launch-session startxfce4
Ostatnio edytowany przez Yampress (2013-01-15 12:33:19)
Strony: 1