Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam ponownie!
Mam problem z dodaniem do dolnego panelu kosza. Znalazłem rozwiązanie, jak dodać kosz na pulpit. Na pulpit kosz dodajemy tworząc plik o nazwie Wastebin.desktop i wklejając do niego taką zawartość:
[Desktop Entry] Icon=user-trash Type=Application Exec=pcmanfm trash:/// Categories=FileManager;Utilities;GTK; Terminal=False StartupNotify=true MimeType=x-directory/normal;inode/directory; OnlyShowIn=LXDE; Name[pl]=Kosz
Jak umieścić kosz na dolnym panelu?
Ostatnio edytowany przez prosze (2013-01-19 12:24:40)
Utworzyć aktywator?
Aktywator można utworzyć, ale i tak do niego kosza nie dodasz, bo kosza w aplikacjach nie znajdziesz.
prosze napisał(-a):
Aktywator można utworzyć, ale i tak do niego kosza nie dodasz, bo kosza w aplikacjach nie znajdziesz.
Co się nie da? :D Plik *.desktop musi być zgodny z pewną specyfikacją, na przykład:
konsola jak smoła czarna napisał(-a):
root@archlinux ~ % cat /usr/share/applications/Wastebin.desktop
[Desktop Entry]
Version=1.0
Name=Thrash
Name[pl]=Kosz
GenericName=Thrash
GenericName[pl]=Kosz
Comment=Hasiok
Comment[pl]=Hasiok
Type=Application
Icon=user-trash
Exec=pcmanfm trash:///
Categories=Network;InstantMessaging;Qt;
Terminal=False
StartupNotify=true
MimeType=x-directory/normal;inode/directory;
OnlyShowIn=LXDE;
NoDisplay=false
Tutaj akurat zrobiłem na przykładzie pliku kadu.desktop. Kosz przy dodawaniu aktywatora będzie widoczny w kategorii Internet.
Ostatnio edytowany przez marcin'82 (2013-01-19 11:24:38)
Do marcin'82:
Twój sposób działa. Dziękuje. Tylko, czy można umieścić kosz zamiast w zakładce Internet np. w Akcesoria lub Inne?
Pewnie, że można. Trzeba tylko sprawdzić jak są dokładnie nazwane kategorie, do których należą dane programy. Uruchom PCManFM - menedżer plików. Przeklikaj się do katalogu:
/usr/share/applications
Podejrzyj np. plik programu, który należy do kategorii Akcesoria i pozmieniaj co trzeba.
Jeszcze raz dziękuje.
Strony: 1