Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
Posiadam Debiana zainstalowanego na architekturze mipsel (dokładnie Dreambox DM8000).
Z jednostką pracuję w trybie terminala i chciałem uruchomić VNC i X-window'y.
Kiedy próbuje zainstalować kde, gnome czy xfce4 (przy użyciu apt-get install) Debian (squeeze) instaluje mi dane ale w momencie przejścia do postkontiguracji zawiesza mi jednostkę (lub CPU zaczyna pracować na pełnych obrotach - nie mam jak tego sprawdzić) na komendzie:
Processing triggers nazwa pakietu
Moje pytanie:
1) Czy da się coś z tym zrobić?
2) Lub czy da się wyłaczyć triggery?

Admin łajza

Jaki to pakiet konkretnie?
Wstępnie odpowiedm, że coś da się zrobić. Najpierw jednak spróbujmy ustalić przy czym konrektnie to robimy i czy przypadkiem nie jest to znane (i czy znane jest gotowe rozwiązanie).
Ostatnio edytowany przez azhag (2013-01-29 10:18:40)
A więc na tunerze satelitarnym mam zainstalowany Debian (instalacja debootstrapem). I w chwili obecnej chcę skonfigurować zdalny dostęp prez VNC do tunera.
Bład pojawił mi się przy instalacji xfce4:
apt-get install xfce4
ale praktycznie zawisza mi się również na kde-standard itp.
Podejrzewam, że problemem może być mała ilośc ramu urządzenia 128mB - standardowo jest to maszyna dedykowana do oglądania TV i jej działanie opiera się głównie o python i własnie do programowania python (dodatkowych funkcji) potrzebny mi jest VNC.

Szczawiożerca

128 MB to zapomnij o KDE czy Xfce.
Spróbuj tam Fluxboxa wcisnąć.

Admin łajza

Chodziło mi o cały wynik polecenia instalującego.
silelis napisał(-a):
Podejrzewam, że problemem może być mała ilośc ramu urządzenia 128mB
RAM (zapewne bez swapu) oraz przestrzeń dyskowa: daj jeszcze wynik df -h.
Wyniki df- h to
root@dm8000:/# df -h df: no file systems processed root@dm8000:/#
Chciałbym dodać, iż dziaam na chroot. Oryginalny system we flashu urządzenia to OpenEmbaded (taka wariacja gento i nie mam możliwości zaminy tego)
Wydaje mi się, że problemem była to że zrobiłem mounta
mount /dev/pts /folder_chroot/dev/pts #po usunięciu mounta problem nie występuje
Natomiast nadal mam problem z przywieszaniem się sprzętu (ilość RAM'u zapewne) więc poprosiłbym o pomoc w konfiguracji SWAP'a pod chroot'oowanym systemem bo w Linuxie niestety jeszcze jestem początkujący?
Ostatnio edytowany przez silelis (2013-02-02 11:08:43)

Kapelusznik

silelis napisał(-a):
poprosiłbym o pomoc w konfiguracji SWAP'a
Najłatwiej zrobić w pliku: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=208622#p208622 (post 13). No chyba, że chcesz zmieniać układ partycji na dysku.
Strony: 1