Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Cześć
Mam sobie taki skrypcik do wygaszania ekranu:
sleep 2 && xset -display $DISPLAY dpms force off
Te 2 sekundy są po to, zeby dało się puścić mychę, zanim zadziała, bo każdy ruch myszki odpala obraz.
W związku z tym pytanko:
Jak nauczyć xset, żeby wygaszając ekran, zablokował włączenie z powodu ruchu myszki, a pozostawił tylko opcję włączenia ekranu przyciskiem myszki, albo tylko enterem czy spacją na klawiaturze?
Optymalnie byłoby - knefel myszy lub enter na klawiaturze.
Wiem, że w Windowsach można to jakoś ustawić, ale gdzie to zmajstrować w Linuxie, jakim wpisem do Xorga?
Względnie znalazłem tutaj
http://superuser.com/questions/301742/dont-let-the- … -from-standby
ciekawego skrypta, ale musiałbym pokombinować z sygnałami dbusa, odpalać akcie sygnałem ze skrótu, a myszkę podnosić razem z podniesieniem/włączeniem Xorga.
Kłopot polega na tym, że nigdy w życiu nie robiłem nic w dbusie - w sensie rękodzieła artystycznego. ;)
Any idea?
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-05-29 09:01:34)
`xinput list' - wylistuje podłączone urządzenia wskazujące
`xinput disable' "nazwa urządzenia wskazującego" - wyłączy
`xinput enable' - włączy
... a pod xbindkeys podpiąć skrót klawiaturowy jakiegoś klawisza, który odpala myszę
Ostatnio edytowany przez numer_inaczej (2013-05-29 08:59:15)
Zapomniałem o tym wątku, już niekatualne, ale dzięki.
Rozwiązałem to jak zwyklę, skryptem:
#!/bin/bash if [ $(pidof -x xsetnomouse | wc -w) -gt 2 ]; then echo "More than 1" exit fi dbus-monitor --session "type='signal',interface='org.gnome.ScreenSaver'" | ( while read line; do if echo $line | grep "boolean true" &> /dev/null; then xinput --disable 9; xset dpms force off; else xinput --enable 9; fi done )
Dodany do autostartu Gnoma - działa. ;)
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-05-29 09:04:23)
Strony: 1