Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Cenzor wirtualnego świata
Orientuje się ktoś, gdzie są przechowywane dane dotyczące utworów? Chwilę temu aktualizowałem system i dostałem śmieszny błąd dotyczący bazy. Nie mogąc nic z nim zrobić, zaktualizowałem amaroka do wersji z sida. Tam był proces aktualizacji bazy danych, który wyrzucił jeszcze więcej błędów. xD Wkurzyłem się i skasowałem cały katalog ~/.kde po czym odpaliłem amaroka. Ustawienia się zresetowały jak można było przypuszczać. Przeskanowałem kolekcję, dodał okładki itp, wrzuciłem trochę piosenek do listy i się okazało, że wszelkie dane dotyczące utworów, takie jak np. rating czy ilość odtworzeń zostały zachowane. Nie używam kde, tylko amaroka, także nie mam pojęcia gdzie to może siedzieć. Korzystam z wewnętrznej bazy, bo przy tej zewnętrznej były kiedyś problemy i ciągle traciłem staty piosenek.

Członek DUG

W /home/<USER>/.kde/share/apps/amarok/mysqle

Dziwna sprawa, przeniosłem część piosenek ze swojej kolekcji na pendriva, po paru dniach wrzuciłem je do świeżego archa, nigdy tam nie instalowałem nic z kde, teraz tylko próbuje ujednolicić wygląd qt i gtk i na potrzeby doinstalowałem systemsettings, który pociągnął trochę zależności, to przy okazji pomyślałem, że zobaczę jak amarok wygląda. Wrzuciłem piosenki i co się okazało mają zapisane informacje o ratingu i liczbie odtworzeń. xD -- http://imageshack.us/a/img545/3693/20130604144619.png
Także to musi siedzieć gdzieś w plikach. Może amarok jakieś taki generuje i to nie jest trzymane w bazie danych? No bo ten system nigdy nie widział tych piosenek a już na pewno nie miał żadnych plików z kde, a mimo to potrafi wyświetlić te informacje.
EDIT:
Wychodzi na to, że te dane są trzymane w tagach ID3 -- http://en.wikipedia.org/wiki/ID3 --fajny bajer w sumie, można zapisywać info do pliku. Ciekawe czy istnieje jakieś narzędzie, które potrafi wyświetlać i edytować te tagi. Bo póki co korzystam z easytag ale nie mogę się doszukać tam tagu od ratingu w tych piosenkach.
Ostatnio edytowany przez morfik (2013-06-04 15:14:09)