Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Wydaje mi się, że tak się nie da ale wolę zapytać:
Czy da się stworzyć folder do którego będą mogli zapisywać swoje pliki użytkownicy ale nie mogąc kasować cudzych?
Jeżeli stworzę folder i ustawię mu np 777 to użytkownik ma pełne prawa i może w obrębie tego katalogu robić wszystko (łącznie z usuwaniem nie swoich plików), z drugiej strony katalog z 755 umożliwi mu otwieranie zawartości ale tylko do odczytu i nie ma prawa zapisywać tam nic. Zależy mi żeby zrobić takie coś: stworzyć katalog do którego user będzie miał dostęp do odczytu wszystkich plików jakie się tam znajdują oraz odczytu i zapisu swoich plików. I oczywiście żeby żaden user nie mógł usunąć tego folderu za wyjątkiem roota.
Pozdrawiam

człowiek pasjonat :D

Użytkownik

man chmod
Ostatni akapit przed opisem opcji.
Wiedziałem, że na tym forum będzie jakiś brodaty geek co pomoże (żart) :P dzięki wielkie kolego opcja sticky działa idealnie temat do zamknięcia