Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Członek DUG
Witam,
Jestem w posiadaniu nieszczęsnej karty radiowej D-Link 520+, kompilacje sterowników ACX100 już umiem z zamkniętymi oczyma, próbowałem setki różnych konfiguracji i qpa, wciąż to samo - a dokładniej rzecz ma sie tak:
WINDOWS: Signal Level - 100/100 Link Quality - 85/100
i wszystko ladnie, net smiga zadnych zakłóceń, ale inaczej wyglada na systemie którego używam
LINUX: Signal Level - 50/100 Link Quality - 60/100
i często spada na 1sek Link Quality 0/100, ogólnie niestabilne połączenie. Co z tym zrobic?
Dodam opcje z którymi jest uruchomiona karta, moze sie przyda
Mode: Managed Frequency:2.437 GHz Bit Rate:11 Mb/s Tx-Power=18 dBm Sensitivity=176/255
troche grzebalem i udalo mi sie teraz zlikwidowac błedne pakiety RX/TX do wartosci 0 lub bliskiej 0. Dzięki za jakieś wskazówki

matka przelozona

Członek DUG
też mam problem z tą kartą. Nie mogę jej na linuksie porządnie zainstalować. Mam sygnał przez jakieś 10 sekund a potem nie działą. Może to dlatego że ma Bit Rate:22 Mb/s. wie ktoś jak zmniejszyć szybkość połączenia?

Członek DUG
dynamicznie zmieniasz bitrate przez
iwconfig wlan0 rate 11M
dla wartosci 11Mb/s, lub też przez konfig w pliku /etc/network/interfaces
przez dodanie do odpowiedniej sekcji
wireless_rate 11M
lub w skrypcie startowym start_net, wszystko w zaleznosci jakiej metody używasz do odpalenia sieciówki.
A ja chyba narazie rozwiazalem moj problem:
mialem ustawiony channel 11 a prawidlowy jest 6 dla mojego AP ;) ale quality itp nadal maja takie same wartosci ale net chodzi chyba troszke stabilniej
ok już to zrobiłem ale net dalej nie działa;/ Na początku jest sygnał ale tylko na chwilę i po około 30 sekundach zanika... no i nie wiem co z tym zrobić. Może ktoś wie o co chodzi?

Moderator
auto eth1
iface eth1 inet static
hwaddress ether 00:01:02:03:04:05
wireless-essid ingram-t-bis
wireless-sens 190
wireless-txpower 15
wireless-power all
wireless-channel 5
address 10.1.1.1
netmask 255.0.0.0
gateway 10.1.1.201
... kawałek mojego interfaces ... na tych ustawieniach dziala ok

Członek DUG
a tak wogle na przyszlosc to polecam robic tym sposobem: http://acx100.sourceforge.net/wiki/Distribution_list/Debian (bardzo szybki), bo zawsze robilem normalnie: zrodelka, kopilacja, skrypty startowe, a ten tu sprowadza sie tylko do kilku polecen :)
ok mogę spróbować. Ale ja mam ubuntu czy to też zadziała?
aha zapomniałem powiedzieć że to połączeni to Wlan

Członek DUG
ok. Ale możecie mi to jakoś prosto wytłumaczyć:) Mam linuksa od 2 dni na kompie i zbytnio jeszcze nie wiem o co w tym chodzi.
# apt-get install acx100-source wireless-tools
# module-assistant # It will show a menu to build and install it.
|---> Select / acx100 / Build
|----> Yes
|----> Yes
# modprobe acx # if you want you could load the driver automatically with: echo acx >>/etc/modules
to coś mam wpisać w konsoli?
i co dalej??

Członek DUG
wpisz w konsoli
apt-get update apt-get install acx100-source wireless-tools
powinno zaktualizowac zbiór pakietów i zainstalować pakiety acx100-source i wireless-tools wraz z zaleznosciami (czyli doda module-assistant)
następnie wykonujemy tego module-assistant
module-assistant
i wybieramy z listy SELECT następnie zaznaczamy acx100 przez [SPACJA] i dajemy idziemy dalej, tutaj wybieramy BUILD potem 2x YES i juz mamy skompilowany modul.
no i następnie robisz
modprobe acx
zaladuje ten modul zeby mozna bylo juz z niego korzystac
echo acx >> /etc/modules
///edit chyba acx_pci nie uważasz ?
////uważam ze acx (w tej metodzie)
doda do automatycznego ladowania tego modulu wraz ze startem systemu
i już powinno działać?

Członek DUG
chyba nie doczytales tego HOW-TO do końca - trzeba jeszcze skopiowac firmware (musza byc odpowiednie nazwy - inne niz w zwyklej metodzie kompilacyjnej) potem skonfigurowac sobie połączenie poprzez edycje pliku /etc/network/interfaces. Wszystko jest tam napisane
jaką komendą się kopiuje?:) czyli mam skopiować do tego katalogu:
Ubuntu: /lib/hotplug/firmware/ ?

Członek DUG

jaką komendą się kopiuje?:) czyli mam skopiować do tego katalogu:
Ubuntu: /lib/hotplug/firmware/ ?
No...ja gdzies czytałem na necie ze copjuj ale nie dziala, pozniej wpadlem na pomysl ze to cp
~$ man cp