Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Konfiguracja debian + openbox + lightdm . Lightdm skonfigurowany domyślnie, pliki w /etc/lightdm nie ruszane. Lightdm startuje bez problemu przy rozruchu systemu. W przypadku przejścia na tty i wydania polecenia /etc/init.d/lightdm restart , już się nie ładuje. W logach xorga i syslog nie ma żadnych błędów. Inny display manager -- xdm -- bez problemu się uruchamia po wydaniu /etc/init.d/xdm restart .
Przy szukaniu przyczyny tego dziwnego zachowania postanowiłem wrócić do domyślnego shella -- /bin/bash i na nim bez problemowo szło lightdm odpalić w tty. Także podejrzenie padło na konfig shella zsh dla konta root. I w końcu ustaliłem, że przyczyną całego tego zamieszania jest ustawienie zmiennej DISPLAY=":0" . Bez niej lightdm działa bez problemu. Wrzuciłem export DISPLAY=":0" do /etc/xdg/openbox/environment -- wszystko działa jak należy, a sama zmienna jest ustawiana.
Na archu mam zmienna DISPLAY ustawioną przez plik konfiguracyjny zsh i tam wszystko działa bez problemu. Czemu zatem na debianie jest taki problem?