Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Konfiguruje sobie openboxa i zauważyłem dziwną rzecz. Aplikacje np. netbeans czy jdownloader po odpaleniu powodują zresetowanie się X-ów. Odpowiedzialne za to okazały się wpisy w pliku konfiguracyjnym openboxa /home/morfik/.config/openbox/rc.xml :
<application title="cos_tam"> ... </application>
Usuwając po kolei linijki od konfiguracji okien, okazało się, że po pierwsze żadne wpisy nie odpowiadają, za manipulację okien od uruchamianych programów javy oraz po drugie, że samo wystąpienie application title=cokolwiek , które nie zmieniało żadnego wyświetlanego okna (nie miało tez żadnej regułki), powoduje, że odpalane aplikacje java resetują X-y.
Można coś z tym zrobić?
Ostatnio edytowany przez morfik (2013-06-29 12:48:00)
morfik napisał(-a):
Można coś z tym zrobić?
A co chcesz osiągnąć?
U mnie działa takie coś:
<application class="Jitsi" name="sun-awt-X11-XFramePeer" type="normal"> <layer>above</layer> </application>
No ja chciałbym, by aplikacje javy mi nie resetowały środowiska graficznego. xD
Nie mam żadnych reguł od tych okien, a mimo to w przypadku gdy openbox manipuluje jakimś oknem (nawet może go nie być, wystarczy że wyimaginowany wpis application title="cos_tam" będzie) to X-y się resetują.
Ostatnio edytowany przez morfik (2013-06-29 12:32:58)
Skąd więc te wpisy w /home/morfik/.config/openbox/rc.xml?
Masz krasnoludki w komputerze? ;)
I co masz na myśli pisząc:
openbox manipuluje jakimś oknem
?
Ok, poprawiłem to. Wychodzi na to, że sam parametr "title" powoduje takie zachowanie. Dodałem do niego parametr "name" i wszystko jest jak być powinno. Także wpis wygląda tak:
<application name="cos_tam" title="cos_tam"> ... </application>
Do takich ustawień polecam program obapps:
http://sourceforge.net/apps/mediawiki/obapps/index.php?title=Main_Page
Jest w repo ChrunchBanga.
morfik napisał(-a):
Popatrzę, choć wszytko jest opisane w pliki konfiguracyjnym openboxa. :)
Wszystko można ustawiać poprzez wszelkie pliki konfiguracyjne, ale nie zawsze jest to najwygodniejsze.
Poza tym przydaje się gdy program ma kilka różnych okienek i w taki sposób można wygodnie sobie każde inaczej ustawić.