Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Mam taki oto problem. Pod Fluxem nie działa mi emulacja myszy z klawiatury numerycznej. Jakby ktoś miał w tej kwestii jakieś info czy sugestie to z chęcią je przyjmę.
Na Xfce emulacja działa, ale dla odmiany nie działa standardowe włączenie emulacji (ctrl?)+shift+numlock. Trzeba zaznaczyć lub odznaczyć w opcjach dostępności (irytujące). Na starym kompie działało mi to w Xfce wszystko bez żadnego dłubania. Ale najbardziej zależy mi na tym czy da się to odpalić pod Fluxem (doinstalować jakiś pakiet, skonfigurować skróty etc?)
Ostatnio edytowany przez yantar (2013-07-25 13:54:33)
xbindkeys coś nie bardzo dało radę (ale tu nie bardzo się w to zagłębiałem)
Ale rozwiązanie się znalazło.
Dla samego Fluxboxa wystarczy dodać do pliku startup (skrypt startowy Fluxa) polecenie:
setxkbmap -option keypad:pointerkeys
Można to wrzucić tak samo do ~/.xinitrc czy bash_pofile (u mnie coś nie chciało zajarzyć z tym pierwszym)
Niektórzy dodają zmodyfikowane wpisy do xorga w sekcji klawiatury (być może dlatego na starym kompie działało mi to z marszu, tam miałem Radeona na otwartych sterownikach z własnym xorgiem, teraz używam nVidii na zamkniętych, a xorg jest generowany.
Strony: 1