Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Xface LXDE niby lekkie, a jeden cięższy od drugiego. Razol-QT, Mate, Cinnamon, LXDE-Qt a ile prawdy w lekkości jest w w nowych środowiskach?
Zależy
LXDE jest moim zdaniem równie lekkie co Xce4. Ale KDE i Gnome to kobyły i ja to odczuwam przy pracy. Dlatego siedzę przy Xfce4.
Ogólnie Alex na Fluxbox zszedł do 40MB Ramu na start (ja mam koło 200), co oznacza, że jego system jest responsywniejszy (przynamniej powinien być)
Fervi
fervi napisał(-a):
Ogólnie Alex na Fluxbox zszedł do 40MB Ramu na start (ja mam koło 200), co oznacza, że jego system jest responsywniejszy (przynamniej powinien być)
Fervi
Nie ma takiej prostej zależności.
Ciężko powiedzieć. Najlepiej zainstalować sobie openboxa, tint2 i resztę samemu dociągnąć to będzie lekko, funkcjonalnie i ładnie. A ze wszystkich środowisk, które testowałem najlżejsze okazało się IceWM, ale to już inna epoka.
Dobra inaczej - im mniej kodu, tym szybciej
Fervi
fervi napisał(-a):
Dobra inaczej - im mniej kodu, tym szybciej
Fervi
Zależy jaki to kod i jaka fachura pisała :D
Ja tam polecam Xfce4, z powodu dobrej jakości kodu i szybkości (może nie hiperszybkości)
Fervi dyrektor do spraw Intinte Foundation, projektant OpenDave, GuitarMaster, Sunrise Desktop, Sunrise Netbook, Sunrise Server, Sunrise GamePlay, PowerXware, GamePlay, ezin GamePlay (...)
Ale tych projektów zacząłem, a nigdy nie skończyłem, łoooo hoooo
Fervi
używaj konsoli. Tak wszystkie programy są lekkie. Aktualnie sprzęt jest silny więc kto się przejumuje takimi rzeczami. Dyski mają hektary. Jeśli używasz distro opartego na paczkach ....
Przeciętny Linux w:
2000
2013
2020
2030
Fervi
O tty słyszałeś?
Przeciętny linux w 2012
po odpaleniu bez żadnych aplikacji dodatkowych samo środowisko po odchudzeniu wraz z pluginami xfce
162MB amd64 jessie
90MB i386 jessie
Wiesz 14 lat to kupe czasu. 14 lat temu to jeszce pracowało się na i486DX2 albo pentium1. Czasy się zmieniły. Maszyny się zmieniły.
A skoro mamy lepsze maszyny to i bardziej "cywilizowane środowiska" = multimedialne i kolorowe.
Tu dopiero jest lekkość
http://toastytech.com/guis/win1013.html
http://toastytech.com/guis/macos1.html
]:->
http://toastytech.com/guis/indexwindows.html
http://toastytech.com/guis/indexunix.html
http://toastytech.com/guis/indexapple.html
Ostatnio edytowany przez Yampress (2013-09-12 21:44:14)
Lekkość to pojęcie względne. Dla mnie xfce było wystarczająco lekkie. Ba, nawet gnome 3 było u mnie bardzo responsywne i przyjemnie szybko chodziło. Obecnie mam openboxa i również nie narzekam.
A raczej chodzi o to, że ludzie idą w stronę jak najszybszego desktopu - i siedzą na FluxBox czy OpenBox :D Chwaląc się, że 40MB ramu im system zżera
Fervi
mam 4G ramu. Zainstaluje openboxa/fluxboxa aby zżerało mi 40MB. Lata walki o zasoby dawno minęły.
Ostatnio edytowany przez Yampress (2013-09-12 22:25:56)
Ja mam słaby sprzęt więc Gnome czy Kade jest dużo za ciężkie
Lekkość moim skromnym zdaniem jest względna. Trzeba dobierać oprogramowanie do posiadanego sprzętu.
2GB pamięci to zupełnie wystarczająco dla GNOME 3 z Wheezy'ego, które po minimalnym tuningu jest niesamowicie wygodne i responsywne. Mam też skonfigurowanego openboxa, którego ostatnio używałem... nie pamiętam kiedy. Trzymam go chyba tylko jako awaryjny WM na wypadek jakby mi się GNOME fochnął.
Dodatkowo środowiska graficzne, w przeciwieństwie do gołych WMów, ma jedną zaletę: Integracja. Dograne, zaprojektowane do współpracy ze sobą programy działają dużo lepiej niż zlepek tych powyrywanych z losowych środowisk. Jako przykład podam kombinację Nautilus + Deja-Dup. Jaram się pięknem i prostotą tego rozwiązania już drugi dzień.
To może zamiast Gnome shell Gnome clasic
enether napisał(-a):
Lekkość moim skromnym zdaniem jest względna. Trzeba dobierać oprogramowanie do posiadanego sprzętu.
2GB pamięci to zupełnie wystarczająco dla GNOME 3 z Wheezy'ego, które po minimalnym tuningu jest niesamowicie wygodne i responsywne. Mam też skonfigurowanego openboxa, którego ostatnio używałem... nie pamiętam kiedy. Trzymam go chyba tylko jako awaryjny WM na wypadek jakby mi się GNOME fochnął.
Dodatkowo środowiska graficzne, w przeciwieństwie do gołych WMów, ma jedną zaletę: Integracja. Dograne, zaprojektowane do współpracy ze sobą programy działają dużo lepiej niż zlepek tych powyrywanych z losowych środowisk. Jako przykład podam kombinację Nautilus + Deja-Dup. Jaram się pięknem i prostotą tego rozwiązania już drugi dzień.
Gnome jest bardzo ze sobą zintegrowane - mając gnome-packagekit i nautilusa możemy instalować brakujące programy wedle pliku (tzn. jeśli mamy plik jar, to możemy sobie doinstalować javę z nautilusa)
Chociaż według mnie Gnome nie jest responsywne :P
Fervi
tajwan napisał(-a):
Ja mam słaby sprzęt więc Gnome czy Kade jest dużo za ciężkie
Cóż to za maszyna?
199
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 00:39:31)