Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Cenzor wirtualnego świata
W przypadku gdy pakiet jest w repo, po pobraniu źródeł można go bez problemu skompilować przy pomocy dpkg-buildpackage ale co w przypadku gdy pakietu nie ma w repo? Po pobraniu i weryfikacji źródeł oraz ich wypakowaniu i przejściu do utworzonego folderu, po wydaniu powyższego polecenie dostaje się taki komunikat:
dpkg-buildpackage tail: cannot open ‘debian/changelog’ for reading: No such file or directory dpkg-buildpackage: error: tail of debian/changelog gave error exit status 1
Na dobrą sprawę w tych źródłach nie ma w ogóle katalogu debian
Paczki za to budują się bez problemu przy pomocy:
# ./configure # checkinstall -D --install=no
Problem w tym, że checkinstall nie korzysta z ccache, a mi zależy na tym by ccache brał udział przy kompilacji paczek, zawsze to trwa sporo krócej.
Czy ten katalog debian się tworzy w jakiś automatyczny sposób? Czy da radę wykorzystać dpkg-buildpackage przy budowaniu paczek spoza repo, albo czy jest jakaś alternatywa wykorzystująca ccache przy budowaniu zewnętrznych pakietów?

Palacz

Coś mi nie wychodzi zbudowanie tych paczek. Narazie głównie opieram się o ten pierwszy link, ten drugi sobie przestudiuję jak będę miał trochę wolnego czasu. Ale genralnie sprawa wygląda tak: Muszę sobie zbudować dwie paczki jedna jest z dnscrypt, a druga z libsodium. Ten libsodium jest wymagany by zainstalować dnscrypt
Udało mi się póki co zrobić paczkę z libsodium, ale budowanie dnscrypt wywala się ciągle na:
cp test.sh test-script.sh FAIL: test-script.sh make[9]: Entering directory `/media/Server/kompilacja/dnscrypt-proxy-1.3.3/src/libevent-modified/test' make all-am make[10]: Entering directory `/media/Server/kompilacja/dnscrypt-proxy-1.3.3/src/libevent-modified/test' make[10]: Nothing to be done for `all-am'. make[10]: Leaving directory `/media/Server/kompilacja/dnscrypt-proxy-1.3.3/src/libevent-modified/test' make[9]: Leaving directory `/media/Server/kompilacja/dnscrypt-proxy-1.3.3/src/libevent-modified/test' ============================================================================ Testsuite summary for libevent 2.0.21-stable-dev ============================================================================ # TOTAL: 1 # PASS: 0 # SKIP: 0 # XFAIL: 0 # FAIL: 1 # XPASS: 0 # ERROR: 0 ============================================================================ See test/test-suite.log ============================================================================ make[8]: *** [test-suite.log] Error 1 make[8]: Leaving directory `/media/Server/kompilacja/dnscrypt-proxy-1.3.3/src/libevent-modified/test' make[7]: *** [check-TESTS] Error 2 make[7]: Leaving directory `/media/Server/kompilacja/dnscrypt-proxy-1.3.3/src/libevent-modified/test' make[6]: *** [check-am] Error 2 make[6]: Leaving directory `/media/Server/kompilacja/dnscrypt-proxy-1.3.3/src/libevent-modified/test' make[5]: *** [check] Error 2 make[5]: Leaving directory `/media/Server/kompilacja/dnscrypt-proxy-1.3.3/src/libevent-modified/test' make[4]: *** [check-recursive] Error 1 make[4]: Leaving directory `/media/Server/kompilacja/dnscrypt-proxy-1.3.3/src/libevent-modified' make[3]: *** [check] Error 2 make[3]: Leaving directory `/media/Server/kompilacja/dnscrypt-proxy-1.3.3/src/libevent-modified' make[2]: *** [check-recursive] Error 1 make[2]: Leaving directory `/media/Server/kompilacja/dnscrypt-proxy-1.3.3/src' make[1]: *** [check-recursive] Error 1 make[1]: Leaving directory `/media/Server/kompilacja/dnscrypt-proxy-1.3.3' dh_auto_test: make -j1 check returned exit code 2 make: *** [build] Error 2 dpkg-buildpackage: error: debian/rules build gave error exit status 2
Uzupełniłem plik debian/control do postaci:
# cat debian/control
Source: dnscrypt-proxy
Section: net
Priority: extra
Maintainer: morfik <morfikov@gmail.com>
Build-Depends: debhelper (>= 8.0.0), autotools-dev
Standards-Version: 3.9.4
Homepage: http://dnscrypt.org/
#Vcs-Git: git://git.debian.org/collab-maint/dnscrypt-proxy.git
#Vcs-Browser: http://git.debian.org/?p=collab-maint/dnscrypt-proxy.git;a=summary
Package: dnscrypt-proxy
Architecture: any
Depends: ${shlibs:Depends}, ${misc:Depends}, libsodium
Description: A tool for securing communications between a client and a DNS resolver.
dnscrypt-proxy provides local service which can be used directly as your local resolver or as a DNS forwarder, encrypting and authenticating requests using the DNSCrypt protocol and passing them to an upstream server.
The DNSCrypt protocol uses high-speed high-security elliptic-curve cryptography and is very similar to DNSCurve, but focuses on securing communications between a client and its first-level resolver.
While not providing end-to-end security, it protects the local network, which is often the weakest point of the chain, against man-in-the-middle attacks. It also provides some confidentiality to DNS queries.Czemu się to nie chce zbudować? xD

Zubr, bydle na etacie.

Build nie przeszedł testu wewnetrzengo
# TOTAL: 1 # PASS: 0 # SKIP: 0 # XFAIL: 0 # FAIL: 1 # XPASS: 0 # ERROR: 0
# FAIL: 1
źródła problemu szukał bym w skryptach testowych (ktora akcja sie nie wykonuje i dlaczego)
tak rzucając okiem zobaczyłem
cp test.sh test-script.sh FAIL: test-script.sh
Jako ze "copy" sie nie udał, moją uwage skierował bym na sprawdzenie uprawnien do plikow i folderow, no ale to czysty strzał ( rownie dobrze test.sh mogl sie nie wygenerowac albo nie istniec bo nie i ***j :-) ).
Moze źródła ściągnołeś jako root, a teraz z konta usera uruchamiasz kompilacje ?

Ja mam kopie debiana na chroocie i tam mam środowisko pod kompilacje. Wszystkie polecenia wykonuje tam z roota.
Spróbuję to jeszcze raz zbudować i popatrzeć za tymi skryptami testowymi.
W sumie jak patrzę sobie po tych uprawnieniach to po wypakowaniu paczki właścicielem jej jest 501. xD Nie wiem co to za user ale najwyraźniej nie ma go w moim systemie. Po zmianie tego na root i tak się nie chce zbudować...
W tym katalogu src/libevent-modified/test jest pełno plików.
┌─[morfikownia]─[/media/Server/kompilacja/dnscrypt-proxy-1.3.3/src/libevent-modified/test] └──╼ ls -al total 9.5M drwxr-xr-x 3 root staff 4.0K Oct 4 01:01 ./ drwxr-xr-x 9 root staff 4.0K Oct 4 00:57 ../ drwxr-xr-x 2 root root 4.0K Oct 4 00:57 .libs/ -rw-r--r-- 1 root root 69K Oct 4 00:57 Makefile -rw-r--r-- 1 root staff 3.2K Jul 21 18:54 Makefile.am -rw-r--r-- 1 root staff 76K Aug 14 05:37 Makefile.in -rw-r--r-- 1 root staff 1.9K Jul 21 18:54 Makefile.nmake -rwxr-xr-x 1 root root 240K Oct 4 00:57 bench* -rw-r--r-- 1 root staff 4.8K Jul 21 18:54 bench.c -rw-r--r-- 1 root root 18K Oct 4 00:57 bench.o -rwxr-xr-x 1 root root 240K Oct 4 00:57 bench_cascade* -rw-r--r-- 1 root staff 4.4K Jul 21 18:54 bench_cascade.c -rw-r--r-- 1 root root 17K Oct 4 00:57 bench_cascade.o -rwxr-xr-x 1 root root 532K Oct 4 00:57 bench_http* -rw-r--r-- 1 root staff 4.9K Jul 21 18:54 bench_http.c -rw-r--r-- 1 root root 16K Oct 4 00:57 bench_http.o -rwxr-xr-x 1 root root 385K Oct 4 00:57 bench_httpclient* -rw-r--r-- 1 root staff 5.7K Jul 21 18:54 bench_httpclient.c -rw-r--r-- 1 root root 20K Oct 4 00:57 bench_httpclient.o -rwxr-xr-x 1 root root 2.5M Oct 4 00:57 regress* -rw-r--r-- 1 root root 67K Oct 4 00:57 regress-regress.gen.o -rw-r--r-- 1 root root 384K Oct 4 00:57 regress-regress.o -rw-r--r-- 1 root root 532K Oct 4 00:57 regress-regress_buffer.o -rw-r--r-- 1 root root 134K Oct 4 00:57 regress-regress_bufferevent.o -rw-r--r-- 1 root root 352K Oct 4 00:57 regress-regress_dns.o -rw-r--r-- 1 root root 42K Oct 4 00:57 regress-regress_et.o -rw-r--r-- 1 root root 825K Oct 4 00:57 regress-regress_http.o -rw-r--r-- 1 root root 47K Oct 4 00:57 regress-regress_listener.o -rw-r--r-- 1 root root 29K Oct 4 00:57 regress-regress_main.o -rw-r--r-- 1 root root 27K Oct 4 00:57 regress-regress_minheap.o -rw-r--r-- 1 root root 105K Oct 4 00:57 regress-regress_rpc.o -rw-r--r-- 1 root root 27K Oct 4 00:57 regress-regress_testutils.o -rw-r--r-- 1 root root 258K Oct 4 00:57 regress-regress_util.o -rw-r--r-- 1 root root 34K Oct 4 00:57 regress-regress_zlib.o -rw-r--r-- 1 root root 27K Oct 4 00:57 regress-tinytest.o -rw-r--r-- 1 root staff 54K Jul 21 18:54 regress.c -rw-r--r-- 1 root staff 28K Oct 4 00:57 regress.gen.c -rw-r--r-- 1 root staff 6.6K Oct 4 00:57 regress.gen.h -rw-r--r-- 1 root staff 4.6K Jul 21 18:54 regress.h -rw-r--r-- 1 root staff 465 Jul 21 18:54 regress.rpc -rw-r--r-- 1 root staff 47K Jul 21 18:54 regress_buffer.c -rw-r--r-- 1 root staff 23K Jul 21 18:54 regress_bufferevent.c -rw-r--r-- 1 root staff 52K Jul 21 18:54 regress_dns.c -rw-r--r-- 1 root staff 5.9K Jul 21 18:54 regress_et.c -rw-r--r-- 1 root staff 95K Jul 21 18:54 regress_http.c -rw-r--r-- 1 root staff 8.8K Jul 21 18:54 regress_iocp.c -rw-r--r-- 1 root staff 6.1K Jul 21 18:54 regress_listener.c -rw-r--r-- 1 root staff 11K Jul 21 18:54 regress_main.c -rw-r--r-- 1 root staff 2.9K Jul 21 18:54 regress_minheap.c -rw-r--r-- 1 root staff 20K Jul 21 18:54 regress_rpc.c -rw-r--r-- 1 root staff 14K Jul 21 18:54 regress_ssl.c -rw-r--r-- 1 root staff 6.3K Jul 21 18:54 regress_testutils.c -rw-r--r-- 1 root staff 2.5K Jul 21 18:54 regress_testutils.h -rw-r--r-- 1 root staff 13K Jul 21 18:54 regress_thread.c -rw-r--r-- 1 root staff 28K Jul 21 18:54 regress_util.c -rw-r--r-- 1 root staff 8.5K Jul 21 18:54 regress_zlib.c -rw-r--r-- 1 root root 29 Oct 4 00:57 rpcgen-attempted -rwxr-xr-x 1 root staff 1.4K Jul 21 18:54 rpcgen_wrapper.sh* -rwxr-xr-x 1 root root 276K Oct 4 00:57 test-changelist* -rw-r--r-- 1 root staff 5.8K Jul 21 18:54 test-changelist.c -rw-r--r-- 1 root root 12K Oct 4 00:57 test-changelist.o -rwxr-xr-x 1 root root 276K Oct 4 00:57 test-eof* -rw-r--r-- 1 root staff 3.1K Jul 21 18:54 test-eof.c -rw-r--r-- 1 root root 12K Oct 4 00:57 test-eof.o -rwxr-xr-x 1 root root 273K Oct 4 00:57 test-init* -rw-r--r-- 1 root staff 2.1K Jul 21 18:54 test-init.c -rw-r--r-- 1 root root 4.7K Oct 4 00:57 test-init.o -rwxr-xr-x 1 root root 477K Oct 4 00:57 test-ratelim* -rw-r--r-- 1 root staff 13K Jul 21 18:54 test-ratelim.c -rw-r--r-- 1 root root 40K Oct 4 00:57 test-ratelim.o -rwxr-xr-x 1 root root 2.6K Oct 4 00:57 test-script.sh* -rw-r--r-- 1 root root 1.8K Oct 4 01:01 test-script.sh.log -rw-r--r-- 1 root root 84 Oct 4 01:01 test-script.sh.trs -rw-r--r-- 1 root root 2.1K Oct 4 01:01 test-suite.log -rwxr-xr-x 1 root root 275K Oct 4 00:57 test-time* -rw-r--r-- 1 root staff 2.9K Jul 21 18:54 test-time.c -rw-r--r-- 1 root root 9.2K Oct 4 00:57 test-time.o -rwxr-xr-x 1 root root 275K Oct 4 00:57 test-weof* -rw-r--r-- 1 root staff 3.1K Jul 21 18:54 test-weof.c -rw-r--r-- 1 root root 11K Oct 4 00:57 test-weof.o -rwxr-xr-x 1 root staff 2.6K Jul 21 18:54 test.sh* -rw-r--r-- 1 root staff 11K Jul 21 18:54 tinytest.c -rw-r--r-- 1 root staff 3.9K Jul 21 18:54 tinytest.h -rw-r--r-- 1 root staff 169 Jul 21 18:54 tinytest_local.h -rw-r--r-- 1 root staff 6.4K Jul 21 18:54 tinytest_macros.h
Jakby się komuś nudziło to mógłby sprawdzić u siebie te paczkę. xD
Ostatnio edytowany przez morfik (2013-10-04 01:10:25)

Imperator

musisz zdebinizować żródła.
dh_make -e email@polska.pl -f pliczek-ze-żródłami.gz
stworzy się katalog /debian, którego kopiujesz do rozpakowanego katalogu ze żródłami po czym wykonujesz w tym katalogu ze żródłami polecenie dpkg-buildpackage
Ostatnio edytowany przez Yampress (2013-10-04 10:22:34)

Psuj

Tu masz gotowy katalog debian: http://ppa.launchpad.net/fenris/ppa/ubuntu/pool/main/d/dnscrypt-proxy/
Edit: tutaj jest nowsza wersja i zależności dla niej: https://launchpad.net/~xuzhen666/+archive/dnscrypt
Ostatnio edytowany przez mati75 (2013-10-04 10:53:21)

Yampress, problem w tym, że się paczka nie chce zbudować
mati75, Co ja mam z tym gotowym katalogiem debian zrobić? Wyciągnąć plik control i uzupełnić według niego ten przy budowaniu paczki? Jeśli tak to próbowałem ale dalej budowanie się zatrzymuje w tym samym miejscu.
Przy budowaniu libsodium, tych testów było kilkadziesiąt i wszystkie przeszły. Może coś te źródła są kopnięte, albo czegoś brakuje w systemie. Tak wyglądało to przy libsodium:
make[4]: Leaving directory `/media/Server/kompilacja/libsodium-0.4.3/test/default' make check-TESTS make[4]: Entering directory `/media/Server/kompilacja/libsodium-0.4.3/test/default' make[5]: Entering directory `/media/Server/kompilacja/libsodium-0.4.3/test/default' PASS: auth PASS: auth2 PASS: auth3 PASS: auth5 PASS: box PASS: box2 PASS: box7 PASS: box8 PASS: core1 PASS: core2 PASS: core3 PASS: core4 PASS: core5 PASS: core6 PASS: generichash PASS: generichash2 PASS: hash PASS: hash3 PASS: onetimeauth PASS: onetimeauth2 PASS: onetimeauth7 PASS: randombytes PASS: scalarmult PASS: scalarmult2 PASS: scalarmult5 PASS: scalarmult6 PASS: secretbox PASS: secretbox2 PASS: secretbox7 PASS: secretbox8 PASS: shorthash PASS: sodium_core PASS: sodium_utils PASS: sodium_version PASS: stream PASS: stream2 PASS: stream3 PASS: stream4 PASS: stream5 PASS: stream6 make[6]: Entering directory `/media/Server/kompilacja/libsodium-0.4.3/test/default' make[6]: Nothing to be done for `all'. make[6]: Leaving directory `/media/Server/kompilacja/libsodium-0.4.3/test/default' ============================================================================ Testsuite summary for libsodium 0.4.3 ============================================================================ # TOTAL: 40 # PASS: 40 # SKIP: 0 # XFAIL: 0 # FAIL: 0 # XPASS: 0 # ERROR: 0 ============================================================================
A te testy są jakieś niezbędne? Nie da się ich jakoś pominąć?

Psuj

Pewnie przy configure można dodać flagę i pominąć.

Zubr, bydle na etacie.

u mnie bangla :-).
git clone https://github.com/jedisct1/dnscrypt-proxy.git mv dnscrypt-proxy dnscrypt-proxy_0.5 tar -cf - dnscrypt-proxy_0.5 | xz -9 -c - > dnscrypt-proxy_0.5.orig.tar.xz cd dnscrypt-proxy_0.5 dh_make -p dnscrypt-proxy_0.5 -e ad@res.pl <<<<< tutaj wybralem "s" >>>>>>> [edited] vim debian/control <<<<<<< tutaj twoja wklejka za forum, jest w 3. poscie >>>>>>> dpkg-buildpackage -rfakeroot
wynik
xxx@xXx:~/source/dnscrypt-proxy_0.5$ dpkg-buildpackage -rfakeroot <<<<<<<< [edited] >>>>>>>>>>
dpkg-buildpackage: pakiet źródłowy dnscrypt-proxy
dpkg-buildpackage: wersja pakietu źródłowego 0.5-1
dpkg-buildpackage: źródła zmienione przez xXx <ad@res.pl>
dpkg-buildpackage: architektura gościa amd64
dpkg-source --before-build dnscrypt-proxy_0.5
fakeroot debian/rules clean
dh clean
dh_testdir
dh_auto_clean
dh_clean
dpkg-source -b dnscrypt-proxy_0.5
dpkg-source: info: używania formatu źródeł "3.0 (quilt)"
dpkg-source: info: budowanie dnscrypt-proxy, używając istniejącego ./dnscrypt-proxy_0.5.orig.tar.xz
dpkg-source: info: budowanie dnscrypt-proxy w dnscrypt-proxy_0.5-1.debian.tar.gz
dpkg-source: info: budowanie dnscrypt-proxy w dnscrypt-proxy_0.5-1.dsc
debian/rules build
dh build
dh_testdir
dh_auto_configure
dh_auto_build
dh_auto_test
fakeroot debian/rules binary
dh binary
dh_testroot
dh_prep
dh_auto_install
dh_installdocs
dh_installchangelogs
dh_pysupport
dh_pysupport: This program is deprecated, you should use dh_python2 instead. Migration guide: http://deb.li/dhs2p
dh_perl
dh_link
dh_compress
dh_fixperms
dh_strip
dh_makeshlibs
dh_shlibdeps
dh_installdeb
dh_gencontrol
dpkg-gencontrol: ostrzeżenie: pole Depends pakietu dnscrypt-proxy: nieznana zmienna podstawiania ${shlibs:Depends}
dh_md5sums
dh_builddeb
dpkg-deb: budowanie pakietu "dnscrypt-proxy" w "../dnscrypt-proxy_0.5-1_amd64.deb".
signfile dnscrypt-proxy_0.5-1.dsc
gpg: pominięty ,,xXx <ad@res.pl>'': brak klucza prywatnego
gpg: [stdin]: clearsign failed: brak klucza prywatnego
dpkg-genchanges >../dnscrypt-proxy_0.5-1_amd64.changes
dpkg-genchanges: dołączanie pełnych kodów źródłowych do wydania
dpkg-source --after-build dnscrypt-proxy_0.5
dpkg-buildpackage: pełne wydanie (oryginalne źródła dołączone)
dpkg-buildpackage: ostrzeżenie: Błąd podpisywania plików .dsc i .changesrobilem wszystko jako "zwykly user" czyli jako moj user.
xxx@xXx:~/source/dnscrypt-proxy_0.5$ ls -la .. razem 5680 drwxr-xr-x 4 xxx xxx 4096 paź 4 18:10 . drwxr-xr-x 82 xxx root 4096 paź 4 18:10 .. drwxr-xr-x 10 xxx xxx 4096 paź 4 18:09 dnscrypt-proxy_0.5 -rw-r--r-- 1 xxx xxx 1564 paź 4 18:10 dnscrypt-proxy_0.5-1_amd64.changes -rw-r--r-- 1 xxx xxx 41422 paź 4 18:10 dnscrypt-proxy_0.5-1_amd64.deb -rw-r--r-- 1 xxx xxx 10667 paź 4 18:10 dnscrypt-proxy_0.5-1.debian.tar.gz -rw-r--r-- 1 xxx xxx 859 paź 4 18:10 dnscrypt-proxy_0.5-1.dsc -rw-r--r-- 1 xxx xxx 5365616 paź 4 18:08 dnscrypt-proxy_0.5.orig.tar.xz
powodzonka :-)
Ostatnio edytowany przez gindek (2013-10-04 18:19:06)

Idąc tymi krokami też mi zrobiło paczkę deb, tylko, że ona ma 40KiB. xD To chyba raczej nie jest to o co chodzi. Poprzednią paczkę, którą robiłem przy pomocy checkinstall jak i ta paczka na lauchpadzie waży odpowiednio 200KiB oraz 163KiB. Patrząc w zawartość paczki po jej wypakowaniu to jest tam:
.
└── usr
└── share
└── doc
└── dnscrypt-proxy
├── NEWS.gz
├── README
├── README-PLUGINS.markdown.gz
├── README-WINDOWS.markdown
├── README.Debian
├── README.markdown.gz
├── changelog.Debian.gz
├── changelog.gz
└── copyrightA gdzie program? xD
A jeszcze takie pytanie mi się nasuneło. Bo podczas budowania paczki deb z libsodium, utworzyło mi pakiet libsodium ale na launchpadzie jest libsodium4. Jak przerobić nazwę pakietu z libsodium na libsodium4? To zależy od nazwy folderu, w którym się buduję paczkę?
EDIT:
Za nazwę paczki odpowiada parametr:
-p, --packagename <name> force package name to be <name>
który trzeba dopisać do dh_make, przy tworzeniu katalogu debian.
Udało mi się w końcu ogarnąć te paczki w stopniu takim by mi to działało jak należy. Generalnie to wyrzuciłem ten test przez edycję pliku debian/rules , który obecnie ma postać:
#!/usr/bin/make -f
# -*- makefile -*-
# Sample debian/rules that uses debhelper.
# This file was originally written by Joey Hess and Craig Small.
# As a special exception, when this file is copied by dh-make into a
# dh-make output file, you may use that output file without restriction.
# This special exception was added by Craig Small in version 0.37 of dh-make.
# Uncomment this to turn on verbose mode.
export DH_VERBOSE=1
export DH_OPTIONS=-v
override_dh_auto_test:
%:
dh $@ --with autotools-devPaczki się zainstalowały
# dpkg -l | grep libsodium ii libsodium4 0.4.3-1 i386 Sodium is a fork of NaCl, with a compatible API. # dpkg -l | grep dnscrypt ii dnscrypt-proxy 1.3.3-1 i386 A tool for securing communications between a client and a DNS resolver.
i dnscrypt szyfruje zapytania.
Muszę jeszcze trochę poczytać o tych zależnościach co się tam w pliku control podaje bo niby mu dopisałem libsodium4 ale w paczce wynikowej były dwie pozycje jedna od libsodium a druga od libsodium4, w efekcie nie mogłem dnscrypt zainstalować bo mogła być tylko jedna paczka z libsodium zainstalowana i tak na zmianę się pluło albo o libsodium albo o libsodium4. Z tego co zauważyłem to po wywaleniu ${shlibs:Depends} i ${misc:Depends} przestało dodawać pozycję od libsodium ale tez i wywaliło inne zależności. I pytanie jest czy można w jakiś sposób ustalić co chcą dodać te dwie powyższe zmienne?
Inne pytanie, co te testy robią i czy można z nich zrezygnować gdy się nie chcą paczki budować?
W każdym razie teraz jeszcze będę musiał dopisać do tej paczki z dnscrypt by dodawał pliki w /etc/defaults/ i /etc/init.d/ .
Ostatnio edytowany przez morfik (2013-10-04 22:39:07)

Imperator

ja robie to tak
dh_make -f pliczek.gz -e yampress@polska.pl
kopiuje katalog debian który stworzy powyższe polecenie do katalogu , który się stworzył przez rozpakowanie źródeł , które chcesz budować.
następnie w tym katalogu ./configure --help >> configure.txt
przetglądam opcje w configure.txt
./configure flagi (--with-coss tam= z powyższego pliku configure.txt)
dpkg-buildpackage
i paczka jest
dpkg -i paczka.deb
Aby coś tam dopisywał musisz pobawić się w skrypty prekonfiguracyjne / postkonfiguracyjne itp ...
Ostatnio edytowany przez Yampress (2013-10-05 09:18:10)

Z tego co się zorientowałem, to w tej paczce na launchpadzie są pododawane różne interesujące mnie pliki, ja sobie to odpowiednio poprzerabiam i postaram się to dodać do swojej paczki, tylko nadal nie wiem po co są te testy. xD