Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Zauważyłem, że pojawiła się kolejna wersja Cinnamona (2.0). Doczytałem, że od tej wersji, Cinnamon całkowicie uniezależnił się od Gnome-Shell. Jak to się ma do repo od linuxmint.com, które jest dostępne dla Debiana?
deb http://packages.linuxmint.com/ debian main import
Czy możemy spodziewać się wersji 2.0, którą bez większych obaw o zależności będzie można zainstalować na Weezym?
Ostatnio edytowany przez radziojedi (2013-10-11 21:01:28)
Dodaj na chwilę repo, spróbuj pobrać pakiety, i zobacz, co będzie zasysał.
Zawsze możesz cofnąć.
W tym repo jest w tej chwili:
cinnamon_1.8.8+lmde_amd64.deb
Problem w tym, że to zasysa całe gnome-shell, gdyż ta wersja była ściśle powiązana z gnome-shell. Podobno wersja 2.0 całkowicie się od niego uniezależniła. Wersja 1.8.8 instaluje się bez zgrzytów na Wheezym. Zastanawiam się tylko, jak będzie z wersją 2.0 (i czy w ogóle będzie dostępna w tym repo).
http://packages.linuxmint.com/list.php?release=Petra Tutaj jest wersja 2.0
Nawet na sidzie nie wchodzi z tego repo.
Chyba, żeby przepakietować ale to za dużo roboty.
ilin napisał(-a):
Nawet na sidzie nie wchodzi z tego repo.
Chyba, żeby przepakietować ale to za dużo roboty.
Niestety pakiety w Linuxmint są zawsze na końcu, a szkoda :P
Linuxmint powinien starać się wypierać "oryginał", na rzecz LMDE. I moim zdaniem zunifikować dystrybucje (tzn. ostatecznie podział na Cinnamon / Mint). Osobiście (jako developem Sunrise xD), zauważyłem, że im więcej mamy do opieki, tym gorzej. Nie da się zapewnić tak samo dobrego wsparcia dla Gnome i KDE, nie mówiąc o reszcie.
Narzędzia w Linuxmint są dobre, ale wymagają trochę pracy - mintbackup nie skompresuje danych (przynajmniej w ostatniej wersji, której używałem), a mógłby - takie niby niedoróbki, a bolą - wiem, weź kod źródłowy, ale nie jestem pro programistą :)
Fervi
Zamiast tworzyć jakieś gówniane dystrybucje to możesz pomagać w takim projektach.
Zacząłem dłubać w pakietach dostępnych dla Debiana, jak mi się uda to w przyszłym tygodniu powinien nowy cinnamon wejść do sida.
Zainstalowałem to to na archu.
Nawet działa i dosyć fajne desklety ma.
Niestety na dzień dobry wciąga PA i NM.
Moim zdaniem dosyć ociężale chodzi, może to moje subiektywne wrażenie bo jestem przyzwyczajony do bardziej żwawych środowisk.
mati75 napisał(-a):
Zamiast tworzyć jakieś gówniane dystrybucje to możesz pomagać w takim projektach.
Zacząłem dłubać w pakietach dostępnych dla Debiana, jak mi się uda to w przyszłym tygodniu powinien nowy cinnamon wejść do sida.
Developerzy Minta niezłą kasę z niego mają, więc mogliby porządnie robić swoje produkty.
Nikt nie każe do kalkulatora dodawać Octave i inne rzeczy, ale kalkulator powinien mieć funkcjonalność podobnych sobie programów. Niestety z projektami Minta różnie bywa (niestety), o ile spełniają swoje funkcje dobrze, to powinny mieć dodatkowe funkcje - MintBackup, możliwość kompresji danych (i w najgorszym wypadku samo tarowanie, a nie kopiowanie), MintInstall powinien czerpać dane z Listerell (czy jakoś tak, konsolowy program, bardzo dobry, wowowo, pieseł), Live-installer mógłby porzucić QT4 (skoro służy do wyświetlania jednej grafiki, po co dociągać tonę QT) itd.
Problem z Mintem jest taki, że jak już stworzyli cinnamona i sforkowali nautilusa, to muszą resztę sforkować, bo programy tracą funkcjonalność z Gnome (niech ktoś porówna stare Evince z nowym - wykastrowane do bólu)
Fervi
Nie odpowiada ci mint to go nie używaj.
Łatwo marudzić, znacznie trudniej coś zrobić.
Stare przysłowie mówi
Jeszcze się taki nie narodził co by wszystkim dogodził
Minta nie używam, ale trochę szkoda jaką postawę reprezentuje
Oczywiście mogą robić co chcą, ale w założeniu projekt powinien być jak najlepszy - Jądro Linuksa jest tak tworzone, by było jak najlepsze, ale aplikacje Minta są tak tworzone, by tylko były
Ktoś sobie zainstaluje Mintbackup (czy dostanie z Mintem) - przeczyta, że to program do tworzenia kopii zapasowych, użyje i zobaczy, że to samo mógłby zrobić za pomocą kopiuj -> wklej w menadżerze plików. Napisanie takiego programu to kilkanaście linijek w Bashu. Ale jakby stworzyli możliwość kompresji, szyfrowania - to co innego, tego nie da się kopiuj -> wklej zrobić.
Fervi
Skoro to tylko kilka Linijek + kilka linijek na kompresowanie, to czemu tego nie napiszesz? Albo zamiast wylewać żale na DUGu napisz do twórców kodu tego programu by dodali stosowną funkcje... Poza tym nie jest tak jak mówisz, dewowie Minta właśnie wydali przecież Cinnamona 2.0 którzy przynosi przyciąganie do krawędzi "rodem" z KDE, uniezależnili się od GNOME i poprawili wydajność nawet trzykrotnie (wg. brukowca DP.pl), to na prawdę tak mało?
Dla ferviego zawsze "to kilka linijek" . Gorzej że nie umie programowac... ;]
alex011 napisał(-a):
Gorzej że nie umie programowac... ;]
Napisał człowiek z takim bykiem pod nickiem, że nawet ja go dostrzegam. ;)
thomsson napisał(-a):
Skoro to tylko kilka Linijek + kilka linijek na kompresowanie, to czemu tego nie napiszesz? Albo zamiast wylewać żale na DUGu napisz do twórców kodu tego programu by dodali stosowną funkcje... Poza tym nie jest tak jak mówisz, dewowie Minta właśnie wydali przecież Cinnamona 2.0 którzy przynosi przyciąganie do krawędzi "rodem" z KDE, uniezależnili się od GNOME i poprawili wydajność nawet trzykrotnie (wg. brukowca DP.pl), to na prawdę tak mało?
Racja, Cinnamon jest tu najbardziej rozgarnięty, ale z resztą różnie
Goście wyciągają ze swoich projektów ponad 10k dolarów miesięcznie (może mam jakąś zazdrość), podczas gdy twórcy np. 0ad nie mogą nawet pieniędzy na redukcję lagów zebrać. Tylko, że 0ad to rozwinięty projekt, a większość produktów od minta to ... no ciężko powiedzieć, coś dobrego
Fervi
fervi zrozum w końcu, że gry na linux to porażka i nie ma się co dziwić, że nic nie dostają.
mati75 napisał(-a):
fervi zrozum w końcu, że gry na linux to porażka i nie ma się co dziwić, że nic nie dostają.
Ja uważam coś zupełnie innego.
Gry są dobre, bo są klasyczne (Heroes 3, Theme Hospital) - nie są to crysis 2 itd.
A 0A.D. Przeszedł samego siebie, niewiele jest tak dobrych gier i darmowych
Fervi
Tylko rynek się rządzi czym innym, może być zupełnie beznadziejne a jest popularne to są pieniądze, patrz polityka Apple.
Moim zdaniem gry nie są adresowane do ludzi, którzy zarabiają kasę i w tym jest główny problem. Bo ci co maja robotę mogą dawać dotacje co najwyżej na appsy o ile te są przydatne i dlatego taki debian nie zdycha. Ale co z grami? Jest to głównie strata czasu, poza tym w gry grają głównie dzieci, które rzadko kiedy mają jakiekolwiek pieniądze, a już na pewno nie będą ich przeznaczać na to by se postrzelać parę godzin dziennie. Ale wziąć kasę od starego i wydać to co innego, o ile ten się da naciągnąć... Temu nie ma kto finansować "darmowych" gier i ten co by daną grę robił, zdechłby z głodu... A ta cała reszta darmowych gier to jest głownie pole do popisu dla świeżych programistów, którzy dopiero uczą się programować, bo by zrobić taką niezbyt zaawansowaną grę nie potrzeba zbytnio wiele czasu. Podobnie wygląda sprawa z pirackimi serverami do np. WoW. Zwykle taki server jest prowadzony przez paru studentów w ramach programowania. Słyszałem już parę ciekawych akcji, jak to ncsoft czy blizzard przeszukiwał net za popularnymi pirackimi serverami i gdy już znalazł, rekrutował ekipę w swoje szeregi, a server zdychał krótko potem. xD Także widać dokładnie, że chodzi głównie o kasę, a dotacje to zawsze za mało... przynajmniej w stosunku do wkładu włożonego w tworzenie gry.
Osobiście myślę, że gry nie są tylko dla gimbazy, ale nie o to chodzi.
Mam pewnego rodzaju wewnętrzny ból dupy :P, bo mimo, że nie płacę (czyli kolejny ból w stosunku wobec mnie, bo wymagam :D), to chciałbym by twórcy, którzy zarabiają na swoich produktach - tworzyli je jak najlepiej.
Kupując (powiedzmy) Windowsa każdy by chciał, by ten system był jak najlepszy (chociaż jest jaki jest), tak samo chciałbym by aplikacje Minta były - jak najlepsze.
Osobiście miałem wizję :D, że jak będę bogaty, to kasę będę wkładał w projekty Open Source, bo mi aż tak nie zależy na forsie (nie potrzebuję mercedesa, ani domu 500m^2), ale cóż ... co kto lubi.
Oczywiście napiszę na forum minta w sprawie moich bóli dupy, ale wątpię czy coś się zmieni
Fervi
PS. MintBackup ma możliwość skompresowania, ale słabe algorytmy i opcja nie jest domyślna ...
Ostatnio edytowany przez fervi (2013-10-13 18:17:40)
I znowu odcchodzimy od tematu.
fervi, proszę wypowiedz się na temat.
Przypomnę: Cinnamon 2.0 i Debian Wheezy.
Czy jest szansa, że Cinnamon 2.0 (jako w tej chwili zupełnie niezależne, sforkowane środowisko) pojawi się gdzieś (może w backportach) w repo, z którego będzie można zainstalować w Debianie Wheezy?
Podobno ma się pojawić w backportach dla Linux Mint 13 LTS.
Ostatnio edytowany przez radziojedi (2013-10-13 18:46:01)
fervi dopisz sobie po 159 linijce: https://github.com/linuxmint/mintbackup/blob/master … mintBackup.py tar.xz z kompresją 9 i po problemie.
Cinnamon 2.x da się zainstalować na sidzie.Na testingu pewnie też.
https://github.com/Jubei-Mitsuyoshi/KALI-JESSIE
Trzeba się trochę nagimnastykować z zależnościami aby wszystko ruszyło ale działa.
root@debian:/home/adam/Desktop# aptitude show cinnamon Pakiet: cinnamon Stan: zainstalowany Zainstalowany automatycznie: nie Wersja: 2.0.5-jessie Priorytet: opcjonalny Sekcja: gnome Opiekun: Jubei-Mitsuyoshi <jubei.house.of.five.masters@gmail.com> Architektura: amd64 Rozmiar rozpakowanego: 3038 k Wymaga: gir1.2-clutter-1.0, gir1.2-glib-2.0, gir1.2-gmenu-3.0, gir1.2-gtk-3.0, gir1.2-muffin-3.0, gir1.2-networkmanager-1.0, gir1.2-soup-2.4, cjs, gnome-bluetooth (>= 3.0.0), libatk1.0-0 (>= 1.12.4), libc6 (>= 2.14), libcairo2 (>= 1.10.0), libcanberra0 (>= 0.2), libcinnamon-desktop0 (>= 2.0.2-jessie), libcjs0-libmozjs185-1.0, libcjs0c (>= 2.0.0), libclutter-1.0-0 (>= 1.10.0), libcogl-pango12 (>= 1.7.4), libcogl12 (>= 1.9.6), libcroco3 (>= 0.6.2), libdbus-glib-1-2 (>= 0.78), libgdk-pixbuf2.0-0 (>= 2.22.0), libgirepository-1.0-1 (>= 0.9.2), libgl1-mesa-glx | libgl1, libglib2.0-0 (>= 2.35.9), libgnome-keyring0 (>= 3.2.2-2~), libgnome-menu-3-0 (>= 3.2.0.1), libgstreamer0.10-0 (>= 0.10.20), libgtk-3-0 (>= 3.0.0), libmozjs185-1.0 (>= 1.8.5-1.0.0+dfsg), libmuffin0, libnm-glib4 (>= 0.8.998), libnm-util2 (>= 0.8.998), libpango-1.0-0 (>= 1.14.0), libpangocairo-1.0-0 (>= 1.14.0), libpolkit-agent-1-0 (>= 0.99), libpolkit-gobject-1-0 (>= 0.94), libpulse-mainloop-glib0 (>= 0.99.1), libpulse0 (>= 0.99.1), libstartup-notification0 (>= 0.11), libx11-6, libxfixes3 (>= 1:5.0), libxml2 (>= 2.7.4), dconf-gsettings-backend | gsettings-backend, cinnamon-common (= 2.0.5-jessie), cinnamon-translations, cinnamon-control-center | gnome-control-center, caribou, cups-pk-helper, cinnamon-settings-daemon, cinnamon-session, cinnamon-desktop-data (>= 1.0.0), gnome-icon-theme-symbolic (>= 2.91), gir1.2-accountsservice-1.0, gir1.2-gconf-2.0, gir1.2-gkbd-3.0, gir1.2-gnomebluetooth-1.0, gir1.2-polkit-1.0, gir1.2-upowerglib-1.0, gir1.2-gtkclutter-1.0, gir1.2-javascriptcoregtk-3.0, gir1.2-webkit-3.0, python, python-dbus, python-gconf, python-imaging, python-opencv, python-gtk2, pkg-config, mesa-utils, python-lxml, gkbd-capplet, python-pyinotify, metacity, gnome-panel | tint2 Poleca: gnome-themes-standard, gnome-terminal, nemo, cinnamon-screensaver, gnome-session-bin, gir1.2-cjsdbus-1.0, cinnamon-bluetooth W konflikcie z: cinnamon Udostępnia: notification-daemon, x-window-manager Opis: Cinnamon desktop Cinnamon redefines user interactions with the GNOME desktop. In particular, it offers new paradigms for launching applications, accessing documents, and organizing open windows in GNOME. Later, it will introduce a new applets eco-system and offer new solutions for other desktop features, such as notifications and contacts management. Cinnamon is intended to replace functions handled by the GNOME Panel and by the window manager in previous versions of GNOME. Cinnamon has rich visual effects enabled by new graphical technologies. Strona internetowa: http://cinnamon.linuxmint.com
Powyższy link wygasł ale na sidzie ładnie się buduje z tego
https://github.com/linuxmint
Źródełka są juz zdebianizowane więc tylko zadbać o zależności potrzebne do budowy i budowac.
Chodzi dosyc szybko i stabilnie.
adam@debian:~/Desktop$ dpkg -l | grep cinnamon ii cinnamon 2.0.10 amd64 Cinnamon desktop ii cinnamon-common 2.0.10 all Cinnamon desktop (Common data files) ii cinnamon-control-center 2.0.6 amd64 utilities to configure the Cinnamon desktop ii cinnamon-control-center-data 2.0.6 all configuration applets for Cinnamon - data files ii cinnamon-desktop-data 2.0.3 all Common files for Cinnamon desktop apps ii cinnamon-screensaver 2.0.3 amd64 Cinnamon screen saver and locker ii cinnamon-session 2.0.4 amd64 Cinnamon Session Manager - Minimal runtime ii cinnamon-session-common 2.0.4 all Cinnamon Session Manager - common files ii cinnamon-settings-daemon 2.0.6 amd64 daemon handling the Cinnamon session settings ii cinnamon-settings-daemon-dev 2.0.6 amd64 Headers for building applications communicating with cinnamon-settings-daemon ii cinnamon-themes 2013.11.04 all Cinnamon themes ii cinnamon-translations 2.0.1 all Translation files for the Cinnamon desktop ii gir1.2-cinnamondesktop-3.0 2.0.3 amd64 Introspection data for CinnamonDesktop ii libcinnamon-control-center1 2.0.6 amd64 utilities to configure the Cinnamon desktop ii libcinnamon-desktop-dev 2.0.3 amd64 Utility library for loading .desktop files - development files ii libcinnamon-desktop0 2.0.3 amd64 Utility library for loading .desktop files - runtime files