Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Użytkownik

witam, mam taki problem jak wlacze bitcomet albo azureus to mi pada cala siec starsznie spowalnia caly net chociaz wysylanie i odbieranie jest bardzo male. A i mam przekirowany tylko port tcp

Członek DUG

Być może problem tkwi w przepełnionej tablicy conntrack. Sprawdź ilość połączeń:
cat /proc/net/ip_conntrack |wc -l

Członek DUG

mi wyszło coś koło 300.... można to jakoś zmniejszyć? bo mi net dobrze działą ale jak rodzeństwo włącza kompa (net przez router pudekowy) i grają to "net im nie działa" lub się blokuje

Członek DUG

Zależy jaki jest max tablicy (obliczany na podstawie wielkości RAM):
cat /proc/sys/net/ipv4/ip_conntrack_max
Problem w tym że p2p nawiązują dużo połączeń, gdzie większość z niech jest połączeniami pustymi. Rozwiązań jest kilka np zmniejszenie czasu życia połączeń nawiązanych (domysślnie 5dni!) lub limitowanie połączeń na jednego użytkownika.

Użytkownik

Chyba limitowanie liczby połączeń będzie najlepsze.

Użytkownik

a jak zrobić te limity dla użytkownikow ???
jakas regułka w iptables ?

Moderator

Użytkownik

ile można dokładać , u mnie już 512 jest

Członek DUG

a jak zrobić te limity dla użytkownikow ???
jakas regułka w iptables ?
jeśli limitowanie wszystkich połączeń to connlimit, a jeśli tylko p2p to dodatkowo np ipp2p

matka przelozona

Członek DUG

po swerzo zresetowanym systemie
Kod:
echo 36 > /proc/sys/net/ipv4/netfilter/ip_conntrack_tcp_timeout_close_wait echo 64 > /proc/sys/net/ipv4/netfilter/ip_conntrack_tcp_timeout_established
wow tak małe czasy, nie rwie połączeń?

matka przelozona

Moderator

matka przelozona

Członek DUG

Użytkownik

A jak ustawić limit dla konkretnego usera?