Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
Nie miałem lepszego pomysłu na temat.
Na screenie widoczne są tytułu kart - jedne normalne, drugie "zaciemnione" (wszystkie powinny być normalne). W dodatku, podczas logowania z konsoli pojawia się na chwilę "śnieg" (na wzór np tego z telewizorów kineskopowych) i po chwili już normalnie odpala się fluxbox.
System zainstalowałem na nowo, stąd nie mogę dojść, czego mi brakuje w systemie, lub co źle ustawiłem.
logan@notebook:~$ uname -a Linux notebook 3.11-1-amd64 #1 SMP Debian 3.11.6-2 (2013-11-01) x86_64 GNU/Linux logan@notebook:~$ dpkg -l | grep xserver-xorg ii xserver-xorg 1:7.7+4 amd64 X.Org X server ii xserver-xorg-core 2:1.14.3-4 amd64 Xorg X server - core server ii xserver-xorg-input-evdev 1:2.8.2-1 amd64 X.Org X server -- evdev input driver ii xserver-xorg-input-kbd 1:1.7.0-1+b1 amd64 X.Org X server -- keyboard input driver ii xserver-xorg-input-mouse 1:1.9.0-1+b1 amd64 X.Org X server -- mouse input driver ii xserver-xorg-input-synaptics 1.7.1-2+b1 amd64 Synaptics TouchPad driver for X.Org server ii xserver-xorg-video-modesetting 0.8.0-1+b2 amd64 X.Org X server -- Generic modesetting driver ii xserver-xorg-video-radeon 1:7.2.0-1+b2 amd64 X.Org X server -- AMD/ATI Radeon display driver logan@notebook:~$ dpkg -l | grep libgl1 ii libgl1-mesa-dri:amd64 9.2.2-1 amd64 free implementation of the OpenGL API -- DRI modules ii libgl1-mesa-glx:amd64 9.2.2-1 amd64 free implementation of the OpenGL API -- GLX runtime logan@notebook:~$ dpkg -l | grep fglrx logan@notebook:~$
Czy ktoś spotkał się z czymś takim? Czy macie jakiś pomysł?
Ostatnio edytowany przez PavloAkaLogan (2013-11-03 13:40:45)
Tylko z Chrome tak jest?
Sprawdzałeś na innej przeglądarce? Inny styl Gtk? Na nowym koncie użytkownika?
Chrome ma jakieś problemy z kartami AMD:
https://code.google.com/p/chromium/issues/detail?id=123104
Zakładając ze na świeżym systemie z nowym userem na standardowych ustawieniach takie coś się pojawia, to to drugie zjawisko (snieg w konsoli) sugeruje, że problem ze sterownikami do grafiki.
Standardowo chyba nie ma czarnych okienek.
PavloAkaLogan napisał, że zainstalował system od nowa i, że nie wie wtf, czyli zakładam, że przetestował na nowym userze, a potem wgrał swoje ustawienia, bo nie mógł bez nich żyć. xD Jak się mylę to sorry.
No ale ja tylko spytałem ;)
@yossarian
Sprawdzę wieczorem (chromium, nowy użytkownik, inny styl). Wtedy będzie więcej wiadomo.
@morfik
A jesteś pewien, że jest to wina sterownika? Wczoraj jeszcze na "starym" systemie nie było problemów. A pakiety i większość pierdów taka sama. Tylko teraz po prostu mam czysty system (sid).
Ale tak jak mówię, sprawdzę wieczorem i będzie więcej wiadomo.
// morfik - mylisz się ;]
//// Na szybko zrobiłem nowego użytkownika. Zalogowałem się poprzesz su user, odpaliłem chrome'a na domyślnych ustawieniach i jest to samo.
Ostatnio edytowany przez PavloAkaLogan (2013-11-03 14:15:14)
Sprawdź na INNEJ przeglądarce.
PavloAkaLogan napisał(-a):
Sprawdzę wieczorem (chromium, nowy użytkownik, inny styl). Wtedy będzie więcej wiadomo.
To nie lepiej pierw zrobić usera i na nim sprawdzić, a jak nie działa to wtedy wgrać system na nowo? xD
PavloAkaLogan napisał(-a):
A jesteś pewien, że jest to wina sterownika?
Pewny nie, tylko coś gdzieś ostatnio czytałem i ktoś miał podobne efekty i wtedy ktoś kto miał z 5k postów napisał, że to może być wina sterowników. Także jak wszystko zawiedzie, to masz co sprawdzić. :)
@yossarian
Sprawdziłem wcześniej i nie zauważyłem niepokojących zjawisk.
@morfik
Toć napisałem, że system mam czysty. Reinstalowałem nie dlatego, że coś źle działało, a dlatego że był zbyt zapchany.
Dorzuciłem xserver-xorg-video-ati, który dorzucił mi jeszcze dwie inne paczki i sytuacja się sama z siebie naprawiła.
Wnioski są dwa (nie wiem, czy prawidłowe):
- xserver-xorg-video-ati sam ustawia co trzeba
- być może był potrzebny odpowiedni xorg.conf