Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
To skąd wziąć oprogramowanie?
Używać wersji testing/unstable.
Trochę poryte :/ brak aktualnego oprogramowania. Ale testing nie jest, dla mnie jak coś się wysypie to tego nie naprawie.
Ostatnio edytowany przez tajwan (2013-11-04 01:26:32)
To teraz zauważyłeś czym jest Debian stable? :) Trochę nowszych programów jest w backportach, ale niewiele. Nowy stable z nowym oprogramowaniem wychodzi co jakieś dwa lata ostatnio.
To po co mi taki system? hmm to debian jest 100lat za innymi distro jak chodzi o oprogramowanie. Możliwe, że z powodu starego oprogramowania mój komp taki źle działa.
tajwan napisał(-a):
To po co mi taki system?
To chyba pytanie do Ciebie, a nie do nas. Jeśli nie chcesz takiego systemu, to używaj innego.
A skąd miałem wiedzieć, że nie ma żadnego nowego oprogramowania. I bądź tu mądry i teraz szukaj,
Mogłeś najpierw poczytać jak wygląda cykl wydawniczy Debiana. Zresztą wszędzie przecież ludzie piszą, że Debian to muzeum… W wersji stable nie ma miejsca na żadne zawirowania, instaluje się ją na serwerach i desktopach, gdzie nie potrzeba najnowszego oprogramowania. Wersja testowa nadaje się do używania na co dzień na desktopach, wiele osób używa i sobie chwali. Oprogramowanie jest w niej nowsze, a kolejne wersje wprowadzane są dosyć często, aczkolwiek i tak całość jest sporo w tyle za np. Archem.
Fajnie mieć stabilby system, ale z nowym oprogramowaniem. Nie mogę skożystać z nowych programów.
Ostatnio edytowany przez tajwan (2013-11-04 14:33:40)
Cały system to oprogramowanie. Gdy jest ono nowe, zdarzają się błędy. Zanim większość błędów zostanie naprawiona, oprogramowanie jest już stare – nadchodzi czas wydania Debiana stable.
XFCE 4.10 jest już wersją stabilną.
i chciałbym z niego skorzystać w debianie stable
Możesz sobie skompilować albo próbować instalować z testinga, przy czym oba rozwiązania są raczej średnie. Jak chcesz nowe oprogramowanie, używasz innej wersji systemu lub innego systemu. Debian 7 ma Xfce 4.8.
No to lipa trochę wyszła.
Jak chcesz nowości, to zainstaluj sobie np. Bridge Linux. Masz tam forum z supportem w razie czego.