Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

mega boss

Nie wiem czy nie porywam się z motykom na słońce :-), ale chciał bym spróbować skompilować XFCE 4.10. Dokumentacja niestety jest EN i tu jest problem. Jest może gdzieś przetłumaczona na PL ewentualnie jak by ktoś pomógł przy kompilacji.

Podobno człowiek...;)

tajwan napisał(-a):
Nie wiem czy nie porywam się z motykom na słońce :-), ale chciał bym spróbować skompilować XFCE 4.10. Dokumentacja niestety jest EN i tu jest problem. Jest może gdzieś przetłumaczona na PL ewentualnie jak by ktoś pomógł przy kompilacji.
Skompiluj lepiej motykem, bo z motyką porywać się na nic nie musisz.
Kompilacja środowiska graficznego? ciężkie nieporozumienie, to trochę za ciężka sprawa.
Chyba, że Xfce ma folder debian/* w źródłach, wtedy starczy pierdylion plików nagłówkowych, które są w kilkunastu paczkach..
Te paczki możesz znaleźć w takim przypadku poleceniem
dpkg-checkbuilddeps
w źródłach.
Pod tym oczywiście warunkiem, że te źródła są w jednej lub kilku paczkach,
a nie np 50.
W ogóle do zabaw w świeżutki soft i kompilacje radzę Gentoo, jest stworzone do takiej zabawy.
Debian natomiast wręcz przeciwnie, do kompilacji takich krów,
jak całe środowiska graficzne, nadaje się mniej niż średnio. ;)
W przypadku Debiana masz natomiast Debiana Jessie, a w nim właśnie Xfce-4.10, bez żadnej kompilacji.
Sznurek:
http://packages.debian.org/jessie/xfce4
Możesz dodać repo testinga, w /etc/apt/apt.conf ustawić
APT::Default-Release "stable";
I zainstalować:
aptitude install -t testing xfce4
W ten sposób na Wheezy zainstalujesz Xfce z testinga, razem ze wszystkimi zależnościami.
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-12-08 02:57:24)

mega boss

O stary teraz to poszalałeś po wykonaniu instrukcji wywalił mi wszystko z kompa nawet xorga poza całym GNOME 3 to całe oprogramowanie został mi tylko skype i kadu no ale xfce4.10 się zainstalował. Nawet nie wiem co się stało i jak się stało.

Podobno człowiek...;)

Widocznie czegoś nie dokończyłeś.
U mnie dodanie w apt.conf
APT::Default-Release "testing";
Dalej jest testing, pomimo instalowania różnych rzeczy (np Gnome) z experimental.
Na Wheezym też nie miałem kłopotów przy ustawieniu w apt stable i dodaniu repo sida i testinga.
Najwyżej Xorga też zainstaluj z testinga, albo na przyszłość patrz, co robi aptitude, ten zawsze pyta o zgodę, na taką czy inną operację.

mega boss

Dodałem
APT::Default-Release "stable";

Kapelusznik

Na przyszłość poprzeglądaj kolejne rozwiązania proponowane przez aptitude, jeszcze niedawno całkiem ładnie w trzecim rozwiązaniu (to oczywiście zależy również od tego co się ma zainstalowane w systemie) wchodził: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=245222#p245222

Użytkownik

Nie lepiej spinować? tajwan - ogarnij się ;] Poczytaj o mieszaniu wydań.
Ostatnio edytowany przez marcin'82 (2013-12-08 08:54:02)

mega boss

Jak już się nie jednokrotnie przekonałem nie warto kombinować. Niech zostanie zwykły stable, ze zwykłym gnome. Z prędkością może "dupy nie urwie" skonfiguruje go sobie tyle ile potrafię. I niech se chodzi tak jak potrafi.

Użytkownik

@tajwan, ile razy Ci można powtarzać, zainstaluj tego testinga z nowym xfce i będzie spokój na jakiś czas przynajmniej ze środowiskiem;). Czy Ty zwariowałeś, sam sobie robisz pod górę, ale najprostszego i najlepszego w twoim przypadku rozwiązanie za członek nie chcesz zaakceptować.
Zauważ, że bardzo dużo osób tutaj używa wersji testowej i jakoś nie narzekają na problemy. Osobiście też jestem szczęśliwym posiadaczem testinga i jeszcze nie miałem na nim żadnych problemów, ani qrwa jednego, to dlaczego z góry zakładasz, że akurat Ty będziesz takie problemy miał i go nie ogarniesz.
Weź to całe twoje badziewie w końcu podbij do testinga, bo nie wiem..
..Kompilacja XFCE.. nie no...znów mi stropy zarwałeś aaahahahaahaha
Ostatnio edytowany przez menel (2013-12-19 03:42:54)

człowiek pasjonat :D
menel napisał(-a):
Zauważ, że bardzo dużo osób tutaj używa wersji testowej i jakoś nie narzekają na problemy. Osobiście też jestem szczęśliwym posiadaczem testinga i jeszcze nie miałem na nim żadnych problemów, ani qrwa jednego, to dlaczego z góry zakładasz, że akurat Ty będziesz takie problemy miał i go nie ogarniesz.
1. A niektórzy używają nawet wersji niestabilnej. No przykładowo ja.
2. Zakłada problemy, bo pewnie sam je stworzy.

Użytkownik

Też mam wymieszany system i sporo pakietów z sida i jak na razie wszystko śmiga jak ta lala..
Zakłada problemy, bo pewnie sam je stworzy.
No to wtedy na jedno wychodzi z jakiej wersji będzie korzystał..Dopóki się nie spróbuje to zakładać sobie można dużo...

Psuj

Już mam dość czytania kolejnego tematu żali, napiszę sobie skrypt, który wygeneruje źródła dla backportów dla xfce i je skompiluje. Może wtedy przestaniesz tajwan przeżywać.