Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Na początku nadmieniam, że problem dotyczy systemu Kubuntu 13.10
Problem jest następujący. Odkąd zainstalowałem wersję 13.10 zdarza się, że ni z tego ni z owego wywala mi w KDE plasme i obramowanie okien Kwin i zostaje tylko widoczne otwarte okno, którym jednak nie można sterować. Myślałem na początku, że coś popsułem w systemie, dlatego zrobiłem reinstal, ale nic to nie dało, zrobiłem też kolejny raz myśląc że to kwestia sterowników do nvidi, ale system działa tylko po wybraniu tych najnowszych, na starszych nie wstaje.
Pytam więc co może być nie tak, bo nie mogę odpalić konsoli ani nic takiego, żeby zdiagnozować problem. Po tym jak kwin i plasma się wysypie defacto można tylko zrobić reset.
Kiedy to ma miejsce? Czasem jest dobrze, przez 2 tyg a czasem zdarza się to codziennie a czasem 2 razy na dzień. Nic wielkiego wtedy na kompie się nie dzieje, odpalone są Opera, Kaffeine (telewizja dvb-t) i chyba tyle. Bardzo ważne, że działa to na włączonych efektach specjalnych, ale uruchomionych na domyślnych ustawieniach (nic tam nie zmieniałem)
Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?
Podaję parametry systemu:
jądro Linux 3.11.0-15-generic
KDE 4.11.3
Procek: Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E8400 @ 3.00GHz
Karta Nvidia Geforce 9600
wersja sterowników: NVIDIA 319.60