Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Użytkownik

Witam serdecznie.
Przymierzam się do wymiany Intel Core 2 Duo E7500 na Intel Core 2 Quad
W związku z tym mam pytanie:
- jakie możliwie najtańsze chłodzenie do niego by się nadało - prosiłbym o wskazanie na allegro
- jakiego zasilacze potrzebuję do tej bestii, podczas gdy reszta podzespołów to: 4x1 GB RAM 800MHz, GeForce 285 GTX, Asus Xonar Essence STX, sieciówka+około 4 pierdoły na USB 2.0 (aktualnie mam bodaj 650 WAT)
Moja płyta to:
GA-P31-DS3L
Będę wdzięczny za informacje.
Ostatnio edytowany przez numer_inaczej (2014-02-21 13:26:51)

złodziej wirków ]:->
TDP:
Proc: 95W
GPU: 183W
PCI-Express v2.0 - 150W (ale wątpie czy dźwiękówka type pociągnie)
USB: wg specyfikacji 2.5W (cztery urządzenia 10W)
Razem: 9+183+150+10 = 325W
Nie napisałeś ile i jakie masz dyski, jakie ramy dokładnie (z jakim napięciem) ale to będą groszowe sprawy (do kilkudziesięciu wat)
Zasilacz spokojnie styknie. U mnie na 500W Smiga 8 dysków SAS GPU na ~250W pierdoły po usb, 12GB ramu i proc

Członek DUG

To żadna bestia... spokojnie zasilacz i chłodzenie ze starego procka wystarczy.

Użytkownik

Dzięki winnetou za info. :)
Zatem teraz pozostaje mi czekać aż ktoś jeszcze wskaże palcem na dobre i tanie ( do 100 zł) chłodzenie do niego, bo te oryginalne od C2D chyba nie będzie stykać?
uprzedziłeś mnie andreq :) - zatem sprawa zakończona, dzięki.

Pan inż. Cyc

winnetou napisał(-a):
TDP:
Proc: 95W
GPU: 183W
PCI-Express v2.0 - 150W (ale wątpie czy dźwiękówka type pociągnie)
USB: wg specyfikacji 2.5W (cztery urządzenia 10W)
Razem: 9+183+150+10 = 325W
Nie napisałeś ile i jakie masz dyski, jakie ramy dokładnie (z jakim napięciem) ale to będą groszowe sprawy (do kilkudziesięciu wat)
Zasilacz spokojnie styknie. U mnie na 500W Smiga 8 dysków SAS GPU na ~250W pierdoły po usb, 12GB ramu i proc
BZDURA! BZDURA! Po trzykroć bzdura!
TDP mówi ile energii w postaci ciepła wypromieniuje procesor, a i tutaj jest inaczej w przypadku Intela (mniej klarownie, zaniżanie) i AMD (wartości bliższe maksymalnemu oddawaniu energii).

qluk napisał(-a):
BZDURA! BZDURA! Po trzykroć bzdura!
TDP mówi ile energii w postaci ciepła wypromieniuje procesor, a i tutaj jest inaczej w przypadku Intela (mniej klarownie, zaniżanie) i AMD (wartości bliższe maksymalnemu oddawaniu energii).
Hmm wg watomierza w gniazdu u mnie by się zgadzało to co jest podane jako tdp (i jak wymieniam zasilacz to sumuje tdp wpiętych urządzeń + 15-20% zapasu).
Mój L5520 ma TDP 60W i przy pełnym wycisku watomierz mniej więcej tyle wskazuje, GPU ma Niby tylko 200W ale że chodzi podkręcona to daje ~250-280W (no chyba że TDP jest z "dupy wzięte" a faktyczny pobór jest dużo wyższy)

Cenzor wirtualnego świata

Użytkownik

Panowie - mam problem jeszcze jeden.
Wymieniając pamięci RAM polegałem tylko na papierowej instrukcji do mojej płyty (Rev. 1102 12ME-P31DS3L-1102R).
Tam zaleca się, ażeby pamięci chodziły w dualu należy wziąć dla 4 gniazd single sided.
Kupiłem Hynixa - pamięci działają w dualu.
Jednak dziś, przy planowaniu wymiany procesora czytam w manualu ze strony gigabajta, takim uogólnionym (12ME-P31DS3-1001R), że komputer może się zawieszać w takiej konfiguracji pamięci (chodzi o Single Sided) i procesora z FSB 1333.
Któremu manualowi powinienem ufać bardziej - temu ze strony Gigabajta, czy temu z kartoniku płyty?.

obydwu ;) Sporo zależy od samych ramów. U mnie w domowym kompie jest w płycie proc który "teoretycznie" nie jest obsługiwany (nie ta rewizja), do tego 4 kości pamięci każda z innej bajki a mimo to śmiga ładnie w dualu

Pan inż. Cyc

morfik napisał(-a):
Ale przecie procek to jest prawie 100% grzałka, więc tyle ile prądu mu dasz, to tyle wyemituje w postaci ciepła, czy się mylę?
Jeden głupi przykład AMD FX-8350:
TDP: 125W
Pomiar użytkowanej mocy około 210-220W (przy obciążeniu)
TDP bardziej nadaje sie do określania efektywności energetycznej. Każdy wyemitowany joule energii w postaci ciepła to strata, i "elektrony zużyte bez sensu".
Idąc tą głupią logiką to czemu nie robią czajników elektrycznych gdzie zamiast spirali grzewczej są tranzystory? Odsyłam do podstaw elektroniki tranzystorowej.

Driver

numer_inaczej napisał(-a):
...
W związku z tym mam pytanie:
- jakie możliwie najtańsze chłodzenie do niego by się nadało - prosiłbym o wskazanie na allegro
Ja posiadam SilentiumPC Spartan PRO HE924
Bardzo wydajne, przede wszystkim ciche chłodzenie i cenowo także jest ok. Ja posiadam Dual-Core E5300 (2.6GHz) i schładza mi go do 32.C w trybie SILENT. A są jeszcze dwa które nieco przyspieszają pracę wiatraka. Nawet jeśli przyspiesza to i tak jest cichy. Radiator ma taką budowę, że można z drugiej strony zamontować drugi wentylator jeśli naprawdę byłby potrzebny. Jest to chyba najlepsze chłodzenie jakie miałem w przedziale cenowym do ~130zł a zapłaciłem za niego ok 70zł więc wg mnie, opłacalny produkt. POLECAM
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez BlackEvo (2014-02-21 21:51:15)

ja mam fortis he1225 i mojego L5520 przy normalnym użytkowniu jest w stanie schłodzić pasywnie. Jak dam wycisk prockowi to bez wiatraka grzeje się do ~60-65stopni - niestety trochę dużo więc wiatraczek działa non stop na minimalnych obrotach

Driver

U mnie także cały czas działa na najniższych obrotach. Nawet jak odpaliłem jakąś grę na kilka godzin ( GTA IV, PES ). Po graniu temp. utrzymywała się przy ok 39-40.C. No ale Core Quad pewnie nieco bardziej się poci chociaż wg mnie te chłodzenie które podałem śmiało sobie z tym poradzi. Jeśli nie, to można dołożyć drugi wiatrak ( bo naprawdę są ciche ) i się nie odczuje tego w ogóle ( nie mówiąc o kwestii finansowej ;-) )
Krążą legendy, że te chłodzenie chodzi tak cicho, że nie jeden laptop chodzi głośniej. Ja potwierdzam, mimo iż mój Lenovo S12 i tak jest mega cichy, to jak wyłączę wszystkie wiatraki w blaszaku i zostawię samo chłodzenie to NIC nie słychać. Dodam tylko, że w moim zasilaczu przeszczepiłem wentylator z wbudowanego na tej samej firmy i kompa praktycznie nie słychać ;)

Pan inż. Cyc

Scythe Mugen rev 1 tylko ono jest wiekowe, nie było tanie i nie jest lekkie :P

Cenzor wirtualnego świata
Na wiki piszą coś takiego:
Rozumienie terminu jest różne w przypadku wiodących producentów procesorów. W rozumieniu Intela 'TDP' to moc, którą procesor pobiera (i oddaje w postaci ciepła) przy obciążeniu realnymi aplikacjami[1]. Teoretycznie, w szczególnych warunkach, procesor mógłby tę moc przekroczyć i przegrzać się - w praktyce procesory posiadają odpowiednie zabezpieczenia powodujące ograniczenie pobieranej mocy, gdy temperatura procesora zbliża się do granic bezpieczeństwa. Przy odpowiednim (niestandardowym) chłodzeniu jest możliwe uzyskanie większej mocy oraz osiągów procesora - patrz przetaktowywanie.
W rozumieniu AMD 'TDP' to teoretyczna (w rzeczywistości nieosiągalna) moc jaką procesor komputera mógłby pobierać (i oddawać w postaci ciepła). Wartość taką łatwo wyliczyć, jednak nie ma wiele wspólnego z rzeczywistością (i w dodatku źle wypada z marketingowego punktu widzenia) - w związku z tym, AMD również zaczęło podawać moc procesora uzyskiwaną w realnych warunkach, nazywając ją ACP (Average CPU Power)[2]. Niestety warunki pracy przy których jest uzyskiwana wartość ACP przez AMD są najprawdopodobniej inne niż warunki pracy przy których uzyskiwana jest wartość TDP przez Intela – więc nadal są to wartości nieporównywalne.
To, że ci kretyni sobie marketing na tym budują to ich sprawa. Podobnie z nazwaniem murzyna białym, nie znaczy, że będzie biały. :]
Ja widziałem sporo opinii na elektrodzie, ludzi co ponabijali 15k+ postów i oni zgadzają się co do tego, że tyle mocy ile podasz na wejściu, tyle procek (mniej więcej) wyemituje w postaci ciepła. Mniej więcej, bo trochę idzie na płytę. Ale jeśli się upierasz, że procek coś z tym prądem robi, to mógłbyś mi wyjaśnić co się dzieje z tym prądem, który nie zostanie zamieniony w ciepło?
Oo jest i czajnik. xD
Moc [P] - to właśnie ten "pobór prądu", gdy pytamy ile urządzenie "bierze" prądu. Fizycznie jest to miara wykonanej pracy do czasu jej wykonania, P=W/t, ew. miara prędkości emisji energii, P=E/t. W elektryczności jest ona wprost proporcjonalna do napięcia i natężenia prądu zasilającego urządzenie, P=U*I. 1 wat (jednostka mocy) to 1 dżul (jednostka pracy) wykonywany przez 1 sekundę.
Żeby jeszcze to jakoś powiązać z czymś namacalnym, przytoczę przykład z życia codziennego. Podgrzanie litra wody na herbatę z temperatury 20°C do 100°C wymaga dostarczenia 80*4200kJ (ciepło właściwe wody wynosi 4200kJ, a więc ciepło potrzebne do ogrzania kilograma wody o 1°C wynosi 4200kJ) czyli 336000kJ. Czajnik elektryczny o mocy 2000W potrzebuje na to 336000/2000=168s, czyli niecałe 3 minuty. Procesor o mocy 65W potrzebowałby 2000/65=30,77x więcej czasu - ponad półtorej godziny, nie mówiąc już o tym że to trochę za wysoka dla komputera temperatura.
Dość dziwne porównanie, ale pokazuje że to "ta sama fizyka", oba urządzenia zamieniają energię elektryczną w ciepło z bardzo dużą sprawnością - procesor niby jeszcze coś przy okazji robi, ale to inna sprawa ;).
Już wiesz, czemu w czajnikach nie ma procków, kto by ci kupił taki czajnik za paręset tyś zeta? xD
Ostatnio edytowany przez morfik (2014-02-22 07:07:21)

Podobno człowiek...;)

Gdyby spojrzeć wg zasady zachowania energii Newtona, to komputer musi wyemitować tyle ciepła, ile zużył prądu.
Procek większość oddaje w górę, trochę ciepła oddaje w dół, a odrobinę energii przekazuje w postaci impulsów elektrycznych do płyty i poszczególnych urządzeń.
W każdym razie jak mierzyłem amperomierzem mojego kompa, to brał przy maksymalnym obciążeniu tyle, ile napisali w instrukcjach poszczególnych części.
Do jednego ampera nie udało się go dociągnąć w żaden sposób.
Watomierza nie mam skąd pożyczyć, także nie sprawdzałem.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-02-22 07:39:38)

Zbanowany

503
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 00:46:11)

Pan inż. Cyc

Gdyby zachować tezę że to co "wchodzi" do CPU jest wyemitowane jako ciepłu to taki CPU nie działał by inaczej jak grzałka. Innymi słowy byłby to swoisty /dev/null z którego nie da się nic odczytać nic, bo wszystko co wpada idzie w emisje.
Ale upraszczając, procesor dostaje instrukcję aby zapisać liczbę 32bitową w pamięci RAM. Wysyłasz do niego "elektrony" na wejściu kodujące rozkaz. Logika tranzystorowa przetwarza rozkaz, pobiera go liczbę ze stosu i przenosi do RAM. Pytanie, czym jest nośnik danych? Jak odpowiesz sobie na to pytanie będziesz wiedział gdzie ląduje energia która nie jest wypromieniowana jako straty.

Użytkownik

@ BlackEvo, winnetou - Wasze propozycje dot. chłodzenia są fajne, ale ja mam taką obudowę, która ma wewnątrz plastikową tubę do odprowadzania ciepła na zewnątrz (ażeby go nie rozprowadzać wewnątrz) i obawiam się, że będą za wysokie dla mnie.
Muszę się rozejrzeć za czymś niższym, podobnym do oryginalnych, może bardziej wydajnych (do max 100 zł). Ten z mego różni się od oryginalnego miedzianym rdzeniem podczas gdy w moim z E7500 jest bodaj wykonany z alu.

Driver

Ja także miałem taką tubę na ściance obudowy, ale ją po prostu odkręciłem. Czy zaszkodziłem? Nie, wręcz polepszyłem cyrkulację powietrza. Radiator jest tak zamontowany, że wentylator wypycha powietrze w górę i w dół. Zbierają to dwa wentylatory umieszczone z tyłu obudowy i wyrzucają ciepło z blaszaka. Na pewno polepszysz chłodzenie wywalając tubę i wstawiając chłodzenie takiego typu jakie Ci zaprezentowaliśmy, niż miałbyś do takiego CPU ( dość mocny ) wstawiać małe, głośniejsze i mniej wydajne kosztem zachowania tego tunelu z plastiku ;)
Dasz mniejszy radiator, to będzie nadrabiać wiatrak ( mniejsza powierzchnia odprowadzania ciepła ),większy radiator to mniejsze obroty wiatraka, zastosowanie większego coolera i cisza na zewnątrz. Twój wybór ;)
---EDIT: ----
Uwierz mi, przerabiałem masę zestawów chłodzonych powietrzem. Od typowo BOX'owych do zamienników wykonanych z samego alu, z alu + miedź a na samych miedzianych kończąc. Mówię tutaj o chłodzeniach z radiatorami o połowę mniejszymi niż ten, który poleciłem. Były to czasy komputerów z zegarami od 600~2Ghz ale problem odprowadzenia ciepła praktycznie się nie zmienił. Z doświadczenia wiem, że choćbym smarował niewiadomo jaką pastą termoprzewodzącą ( czy z drobinkami srebra, miedzi itp ), czy cudował z coolerami które są wydajniejsze ale nieco głośniejsze i na odwrót, to nie uzyskasz efektów które daje Ci chłodzenie o większych wymiarach. System podobny jak z obudowami. Włóż to wszystko co masz w obudowę MicroATX, pozapinaj wszystkie kable, zamknij i...pracuj. To samo przełóż do Tower'a lub jeszcze lepiej bigtower'a. Porównaj pracę zasilacza, wyemitowane ciepło, temperaturę podzespołów i cyrkulację powietrza. Na pewno będzie widoczna różnica ;)
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez BlackEvo (2014-02-23 10:49:18)

Pan inż. Cyc

@ BlackEvo, winnetou - Wasze propozycje dot. chłodzenia są fajne, ale ja mam taką obudowę, która ma wewnątrz plastikową tubę do odprowadzania ciepła na zewnątrz (ażeby go nie rozprowadzać wewnątrz) i obawiam się, że będą za wysokie dla mnie.
Muszę się rozejrzeć za czymś niższym, podobnym do oryginalnych, może bardziej wydajnych (do max 100 zł). Ten z mego różni się od oryginalnego miedzianym rdzeniem podczas gdy w moim z E7500 jest bodaj wykonany z alu.
Wywal to, pozostałość z systemów P4.

Użytkownik

Przekonaliście mnie Panowie.
Właśnie zakupiłem polecane chłodzenie przez BlackEvo - z przesyłką zapłaciłem 82 zł.
Dzięki za pomoc :)

Użytkownik

Procesor wymieniony. Przyznam się, że pierwszy raz w życiu zmieniałem procesor i chłodzenie - operacja jak myślę zakończyła się powodzeniem. Jedyny problem który napotkałem to taki, że miałem mało miejsca na wpięcie coolera - musiałem wykręcać zasialcz.
Temperatury: na Core 2 Duo E 7500 jedynie podczas kompilacji gcc gkrellm ostrzegał mnie przy 70C. Temp. wyżej nie podchodziła.
Natomiast na nowym procesorze i chłodzeniu kompilacja tego samego gcc daje 51C - więc zysk jest.
Mało tego - temp. dysku twardego spadła o 3C a grafiki o 4.
Dziękuję jeszcze raz wszystkim za rady, pomoc oraz zainteresowanie tematem.

elektryk dyżurny

temp. dysku twardego spadła o 3C a grafiki o 4.
no to niezły przeciąg w obudowie robi ten twój nowy cooler

Zubr, bydle na etacie.

morfik napisał(-a):
Ale przecie procek to jest prawie 100% grzałka, więc tyle ile prądu mu dasz, to tyle wyemituje w postaci ciepła, czy się mylę?
miałem mówić ze zasada zachowania energii wciąż obowiązuje, ale widze ze mnie wyręczyłeś :-)