Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Istnieje jakaś możliwość, wiem, że dla nautilusa było takie coś, niestety dla mate nie doszukałem niczego. Ewentualnie gdzie trzeba pogrzebać w bebechach, aby dodać sobie własne akcje??
Ostatnio edytowany przez menel (2014-03-13 00:53:45)
coś nie idzie...
configure: error: unable to build against Gtk+-2.0 library
??
Brak biblioteki gtk-2 a raczej plików nagłówkowych, rozszerzenie dev.
może:
dpkg-checkbuilddeps
w folderze ze źródłami? - o ile jest folder i plik debian/control, w przeciwnym razie będzie zabawa z
dpkg-depcheck
Sznurek:
http://wikipyw.appspot.com/How_To_Create_A_DEB_Package
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-03-12 22:47:36)
Zacznij od libgtk2.0-dev i libgtk-3-dev.
yossarian napisał(-a):
Zacznij od libgtk2.0-dev i libgtk-3-dev.
Przyjemnego doradzania, Debian domyślnie nie instaluje żadnych nagłówków, także instalator może miauczeć o następnych 50 pozycji. :D
Chyba lepiej użyć narzędzi, które Debian ma specjalnie przygotowane na takie okazje. ;)
Bez tych pakietów (szczególnie tego pierwszego) to pewnie nawet nie ruszy.
dzizes, dzięki zaraz zobaczę, pierw te problemy z nośnikami, teraz zabawa żeby dodać sobie kilka pierdół do akcji w menadżerze a w sumie to szału nie ma na tym mate wielkiego (chodzi na moim kompie nieco wolniej od xfce) zaczynam żałować, że porzuciłem xfce..;)
Tak w ogóle to wklejaj większe komunikaty błędów.
Zazwyczaj są to precyzyjniejsze informacje niż ta jedna linijka.
dobra ja wymiękam z tym, nie mam na to głowy już, nic nie daje doinstalowanie tych paczek co podałeś ani paki nie chce zbudować ani utworzyć make..chyba wyleci w kosmos zaraz to mate i wrócę do xfce;)
U mnie potrzeba takich paczek do zbudowania tego ustrojstwa (wynik z dpkg-depcheck):
libc6-i386 libxml-parser-perl libxcomposite-dev libpango1.0-dev libxml2-dev:amd64 libglib2.0-dev libegl1-mesa-dev libsigsegv2:amd64 libxml2:amd64 libexpat1-dev:amd64 file libatk1.0-dev libgdk-pixbuf2.0-dev libcroco3:amd64 libharfbuzz-dev perl-modules libpthread-stubs0-dev:amd64 libc6:i386 mime-support libpng12-dev gawk pkg-config mate-doc-utils libcaja-extension-dev libxdamage-dev libgl1-mesa-dev x11proto-damage-dev uuid-dev libgtk2.0-dev libpng12-0:i386 libgtop2-dev cpio x11proto-xf86vidmode-dev libunistring0:amd64 libfreetype6-dev gettext libpopt0:amd64 libmagic1:amd64 libxau-dev:amd64 libx11-xcb-dev intltool x11proto-xinerama-dev libice-dev:amd64 libexpat1:amd64 libxdmcp-dev:amd64 x11proto-kb-dev libcairo2-dev x11proto-render-dev libgl1-nvidia-glx:amd64 x11proto-randr-dev libpixman-1-dev libxi-dev x11proto-composite-dev libxfixes-dev gtk-doc-tools libunique-dev
Debian Jessie x86-64 multilib.
Jako, że kompilowałem na nim już conieco, to potrzebował tylko czterech paczek *.dev, a nie około pięćdziesiąt, jak zwykle w podobnych przypadkach. ;)
Wszystkie cztery musiałem dociągnąć ręcznie przez aptitude. :P
Wygenerowane poleceniem:
dpkg-depcheck -d ./configure --with-gtk=2 --disable-scrollkeeper --enable-html-manuals=gdt
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-03-13 00:20:20)
dzizes, tak jak mówiłeś u mnie prawie wszystko trza było lecieć ręcznie;)...dzięki!! bangla elegancko;)
Ostatnio edytowany przez menel (2014-03-13 00:52:10)
Paczki z tej listy powyżej powinny się zainstalować po standardowym:
aptitude install `cat lista-paczek.txt`
Oczywiście listę trzeba wrzucić do tego pliku.
Jak chcesz przeżyć kilka latek na Linuxie, i nie wywalić kompa przez okno,
to lepiej spróbuj się zaprzyjaźnić z Bashem - to domyślny interpreter powłoki. :D
Poza tym, jak zainstalowałeś poleceniem:
make install
to lepiej odinstaluj to poleceniem
make uninstall
i zbuduj ten program do paczki deb poleceniem:
checkinstall -d
Checkinstall masz w repo.
Po prostu wtedy program będzie w zwykłej paczce deb, można go będzie łatwo zainstalować i odinstalować.
Po standardowej instalacji przez make install robi się ciężki śmietnik w systemie.
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-03-13 03:37:40)
wiem, wiem, że lepiej robić paczki, ogólnie nie przepadam kompilować na debianie czegokolwiek, bo zawsze jest jakiś ceregiel tak jak w tym przypadku, jeszcze raz dzięki za pomoc;)
Strony: 1