Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Dzien dobry,
Niestety, to znowu ja, poniewaz nie za bardzo znam xfce !
Jak to "zrobic" aby data/orage pokazywala sie automatycznie w obrzarze powiadomien po wlaczeniu kompa ?
Ostatnio edytowany przez darius (2014-03-28 10:56:01)
Jak to "zrobic" aby data/orage pokazywala sie automatycznie w obrzarze powiadomien po wlaczeniu kompa ?
Co ma się pokazywać?
Może wystarczy zwykły autostart?
Dzieki za zainteresowanie, wlaczam kompa no i aby widziec date dnia, musze klikac menu => parametry => preferencje orage i wtedy pokazuje sie dzien, data i miesiac na gorze po prawej.
Nie wiem jak to zrobic aby to bylo automatyczne, a moze po prostu takie rozwiazanie nie istnieje.
Poniewaz wieze w wasze umiejetnosci (jak w Zawisze) wiec pytam.
Ustawienia → Sesja i uruchamianie
Ale tam trzeba wpisac jakies polecenie np; /usr/bin czy usr/lib ......?
Wpisujesz polecenie orage calendar i powinno działać
Ostatnio edytowany przez nowa25 (2014-03-28 09:57:14)
No i dziala. Dziekuje !
zainstalować xfce4-datetime-plugin i dadać sobie go do panelu, po czym ustawić jak ma wyglądać. Pokazuje czas i datę.
To wszystko juz mialem zainstalowane.
aptitude search xfce4-datetime-plugin
i A xfce4-datetime-plugin
Miedzyczasie przez ciekawosc "zrobilem" pinning aby zobaczyc jak sie prezentuje xfce4.10. Ladniejsze graficznie ale tez cudow nie ma.
Ladniejsze graficznie ale tez cudow nie ma.
Prędzej na Gnome look bym patrzył - bo jest skórka też na GTK3 i czasem Xfwm4 - ja używam Zukitwo, a czasem Greybird
To, że graficznie cudów nie ma, to dlatego, że Debian nie ingeruje w pakiety. w Xubuntu jest lepiej, bo ktoś sam dostosował
Fervi
darius jak chcesz mieć cuda na patyku, wodotryski, gumowe okna itp.itd no to kde, tam to wszystko można ustawić tylko po co takie bajery ja się pytam? komp ma być funkcjonalny a nie wyglądać. Nawiasem mówiąc z xfce da się zrobić nawet na debianie bardzo ładne i przejrzyste środowisko (nowa skórka,ikonki,odpowiednia konfiguracja paneli i wygląda nawet lepiej od gnome2/mate......
Ostatnio edytowany przez menel (2014-03-30 17:20:46)
Menel, co to za rozdzielczość i czemu jest taka rozjechana? Wina fotosika? (co to za syf w ogóle ...)
Fervi
http://gmclan.org/up6184_6_2014_03_30_193225_1366x768_scrot.html
Tak mój
Ostatnio edytowany przez fervi (2014-03-30 19:33:41)
sam jesteś rozjechany..;) co ty chcesz wszystko git jest z rozdzielczością i nic nie jest rozjechane wtf??
http://postimg.org/image/5xx6rsdnx/
co to za syf w ogóle tu dajesz kolorowy bleee...;)
Ostatnio edytowany przez menel (2014-03-30 20:08:03)
Because the World Is Open Source!
Ten cały fotosik zeskalował dziwnie grafikę i wyglądało tragicznie. Jest lepiej
Pytanie czemu ciemne - oszczędzasz zasilanie? :D
Fervi
Ostatnio edytowany przez fervi (2014-03-30 20:56:29)
kolorowo gryzie mi w oczy, nie lubię poza tym me życie szare to i pulpit też;)
fervi napisał(-a):
To, że graficznie cudów nie ma, to dlatego, że Debian nie ingeruje w pakiety. w Xubuntu jest lepiej, bo ktoś sam dostosowałi
Bo w Debianie liczy się działanie, a nie wodotryski jak Ubuntu. System ma działać, a nie wyglądać. Ty ciągle tego nie rozumiesz.
mati75 napisał(-a):
fervi napisał(-a):
To, że graficznie cudów nie ma, to dlatego, że Debian nie ingeruje w pakiety. w Xubuntu jest lepiej, bo ktoś sam dostosowałi
Bo w Debianie liczy się działanie, a nie wodotryski jak Ubuntu. System ma działać, a nie wyglądać. Ty ciągle tego nie rozumiesz.
To na Amigę wiooo - tam też wszystko działało, więc w czym problem?
Pewnie Gejple są wyjątkiem od reguły
Fervi
Ostatnio edytowany przez fervi (2014-03-30 22:47:36)
przesadzasz fervi, powiedz mi co jest takiego w łubuduubuntach czego nie można sobie zrobić w debianie?? Bo tak godosz ciągle o tym xubuntu jaki to fajny (graficznie) ale co tam jest tak naprawdę takiego wyjątkowego czego nie da rady osiągnąć w debianie??
Ostatnio edytowany przez menel (2014-03-30 22:53:51)
To, że trzeba się napracować, nadłubać by działało
Fervi
to chyba lepiej się nadłubać i mieć spokój potem niż nie dłubać, ale martwić się przy aktualizacj/podbiciu numerkui czy system wstanie czy też nie wstanie i wtedy sobie dłubać...
Ostatnio edytowany przez menel (2014-03-30 23:08:23)
To problem na linii Ubuntu i jego rozwiązań, a nie domyślnej skórki
Są dystrybucje bazujące na Debianie, które bym polecił ludziom (np. LMDE, ale tak średnio), gdzie masz porządne (ale ciężkie) środowisko, full opcji i dodatkowo ładnie skonfigurowane
Gdyby był pakiet w Debianie, po zainstalowaniu którego miałbym domyślną konfigurację Xfce4 (ładną itd.) to bym bił brawo. Niestety, takie rozwiązania są dla Gnome tylko (bo Red Hat o tym pomyślał)
Fervi
Ostatnio edytowany przez fervi (2014-03-30 23:11:00)
Są dystrybucje bazujące na Debianie, które bym polecił ludziom (np. LMDE, ale tak średnio), gdzie masz porządne (ale ciężkie) środowisko, full opcji i dodatkowo ładnie skonfigurowane
jakbym miał odpowiednio dobrego kompa i chciał ciężkie środowisko to bym sobie zarzucił debiana a nie żadną podróbę i na to kde i w dupie bym miał jakieś skórki i babranie się w xfce;)czy inne cinamony, miałbym wszystko od ręki, maksymalnie konfigurowalne i świetnie wyglądające z wodotryskającym kwinem i innymi bajerami, ale jeszcze raz się pytam po co to komu??
Gdyby był pakiet w Debianie, po zainstalowaniu którego miałbym domyślną konfigurację Xfce4 (ładną itd.) to bym bił brawo
Ja wolę żeby to wszystko działało i nie wyglądało w pierwotnej konfiguracji niż żeby wyglądało ale nie działało jak jest w ubuntu i innych mintach...
Nie widzę problemu pogrzebać trochę podłubać i skonfigurować sobie środowisko, codziennie tego nie robisz...
Ostatnio edytowany przez menel (2014-03-30 23:29:54)
Nie widzę problemu pogrzebać trochę podłubać i skonfigurować sobie środowisko, codziennie tego nie robisz...
Ja nie widzę problemu, dla którego nie mógłbyś przejść na KDE 2 - przecież działa
A co z tego, że stary ...
Środowisko ma być działające (to fakt), ale za razem działać "OUTB" - Sporo skrótów klawiszowych nie działa pod Xfce4 z powodu, że nikt go (z Debian Teamu) nie skonfigurował (podczas, gdy działają one w Lubuntu czy Xubuntu). Gnome jako, że to Red Hatowcy - sami skonfigurowali sobie środowisko, działa więcej skrótów klawiszowych (bo nie zostawiają tego na łasce developerów niezależnych), system po zainstalowaniu działa (pytanie jak działa to inna kwestia) i po zainstalowaniu (najlepiej całego Gnome, większe możliwości) możesz zacząć pracę lub ewentualne dopieszczanie.
W Debianowym Xfce4 wygląda tak - wchodzisz do repozytorium i pobierasz Megabajty skórek, ikonek, kursorów, apletów, tapet i programów. Potem ustawiasz w konfiguratorach to wszystko, potem musisz przetestować to wszystko, by stwierdzić czy coś działa - czy nie
Potem żmudna konfiguracja, dodawanie programów, testowanie i względnie masz sprawne distro
Nawet sam Microsoft w 2001 stwierdził, że trzeba ulepszyć ich środowisko, bo trąci biedą (która nie przeszkadza Debianowcom) [Apple wiedziało to w latach 80'tych]
Fervi
apel zawsze stawiał na wygląd z tego co wiem Jobs miał niezłego jebla na punkcie wyglądu...dlatego to wszystko teraz tak gejowsko wygląda;)
łindołs bez iksów to jak rower bez kół natomiast linux bez iksów to jak rower bez świateł..to i nie ma się co dziwić, że ms udoskonalił główną część składową swojego produktu...
W Debianowym Xfce4 wygląda tak - wchodzisz do repozytorium i pobierasz Megabajty skórek, ikonek, kursorów, apletów, tapet i programów. Potem ustawiasz w konfiguratorach to wszystko, potem musisz przetestować to wszystko, by stwierdzić czy coś działa - czy nie
grubo przesadzasz to raz a dwa jest to zaleta, że nie muszę mieć jak nie chcę tych wszystkich bajerów i widzetów które daje mi buntu, mogę sobie skroić wszystko pod siebie ot cała płenta...