Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Użytkownik

Dzien dobry,
Czy ktos z Was wyprobowal, uzywa(l) lub ma zamiar ? LUAKIT
Ostatnio edytowany przez darius (2014-04-07 17:15:16)

Kapelusznik

Nie używałem, ale wygląda na porzuconą przez autora.

Użytkownik

Nikt nie zwocil na to uwagi. Tylko patriotyczni portugalczycy uzywaja ale nie duzo ich znam. Poniewaz midori nie zdalo u mnie egzaminu, wiec interesuje sie innym nawigatorem. Iceweasel dziala mi na nerwy, mimo, ze mozna "wstawic" vimperator.

Użytkownik

Używałem, szybka - dość minimalistyczne podejście do tematu przeglądania stron, przegladarka w sam raz do awesome, i3 lub openboxa.
Przetestuj qupzilla - też szybka ale wygodniejsza (przynajmniej dl mnie) od luakit.

Psuj

Ten fork: https://github.com/luakit-crowd/luakit jest rozwijany.

Użytkownik

@mati75 mam wersje Wheezy wiec to widzialem ale jeszcze nie instalowalem nawet jest jeden Polak w shortlog
Chcialem "uslyszec" opinie uzytkownikow i jednoczesnie (jak mowi jacekz) dowiedziec sie i ewentualnie przetestowac inne. :)

Psuj

Ten Polak jest developerem Arch Linux.

Członek DUG

Przyczepię się, wyszukiwarka czy przeglądarka?

Użytkownik

jacekz napisał(-a):
Przetestuj qupzilla - też szybka ale wygodniejsza (przynajmniej dl mnie) od luakit.
nie polecam, mi chkrootkit dziwne rzeczy wykrywał jak była uruchomiona (zresztą nie tylko mi)
http://www.debian.pl/threads/29641-Lekka-i-funkcjon … %C4%99t/page3 -->post 24 i 25

Użytkownik

Hello_world => cos typu IE, Safari, Opera, Firefox, Iceweasel, Chromium, tylko lekka, latwa, przyjemna i szybka.
Czyli qupzilla tez nie radzicie. O.K.

Użytkownik

ja z lekkich proponuję jednak midori (ale tą najnowszą) jest ok - wszystko masz, kontrola ciastek, blokowanie wykonywania skryptów, adblok, poprawę pisowni..jak na lekką przeglądarkę spokojnie wystarcza i doskonale się sprawdza w moim przypadku..
z cięższych ja używam jednak fajerfoxa na co dzień (iceweasela dokładnie), miałem tego najnowszego 30, ale bezczelne wycieki pamięci miałem (po godzinie użytkowania zajmowała mi połowę zasobów z kilkoma zakładkami) i zrzuciłem się jak zwykle na starą dobrą esrkę (24) śmiga jak ta lala...
Ostatnio edytowany przez menel (2014-04-06 16:21:17)

Użytkownik

Dobra menel, zostane na midori az do calkowitego opanowania tej przegladarki, poniewaz nie ma duzo mozliwosci. w3m mnie meczy.

Użytkownik

w3m to jest dla prawdziwych masochistów daj spokój...;)

Użytkownik

@menel
Trochę zmartwiło mnie to co napisałeś o qupzilli, zastanawiam się tylko na ile jest to sprawa poważna. Badałeś dalej ruch od/do tej przeglądarki?
Ech... :/
Po wielu bojach z browserami, ta zaoferowała mi najlepszy kompromis pomiedzy wygodą, szybkością i poprawnoscia działania. Wolałbym nie wyrzucać jej z systemu...

Użytkownik

ja ją usunąłem po tym zdarzeniu i już nigdy nie wróciła do łask..z tym, że to było prawie pół roku temu...zarzuć chkrootkita przy włączonej i zobacz czy wyjdzie coś niepokojącego. Jak wyjdzie to raczej nie ma co badać głębiej co robi... u mnie takie coś z góry jest spalone, nawet jeżeli to tylko podejrzenia...
Ostatnio edytowany przez menel (2014-04-06 20:23:49)

Użytkownik

Wynik chkrootkita: http://pastie.org/private/o5jf6wamr5sv2tiegckew
Moje niewprawne oko nie widzi tam nic o qupzilli (albo innych zagrożeń)
Ktoś zerknie...

Użytkownik

nie no log jak najbardziej w porządku, możesz jeszcze przelecieć rkhunterem dla pewności (coś tam nie spodobało się rkhunterowi i chkrootkitowi u mnie wtedy) z tym, że nie miałem z repo debianowego paczki tylko ze strony producenta
Ostatnio edytowany przez menel (2014-04-06 22:09:33)

Szczawiożerca

Wyniki tych narzędzi bardzo często są niepoprawne i rzadko jest jakiś rzeczywisty powód by się nimi przejmować.

Użytkownik

W logu rkhuntera nadal nic o qupzilli. Opis projektu na githubie tez raczej budzi zaufanie.
Chyba qupzilla zostanie. Mam nadzieje że za miesiąc nie przeczytam o niej w niebezpieczniku :/
Oftop:
@menel
Właściwie to rkhunter pokazał dwa (+trzy) ostrzeżenia, przejąć sie tym?:
Warning: The command '/usr/bin/unhide.rb' has been replaced by a script: /usr/bin/unhide.rb: Ruby script, ASCII text Warning: The command '/sbin/chkconfig' has been replaced by a script: /sbin/chkconfig: Perl script, ASCII text executable . . Warning: Hidden directory found: '/etc/.java' Warning: Hidden directory found: '/bin/.gnome-desktop' Warning: Hidden directory found: '/usr/sbin/.gnome-desktop'
@yossarian
Czyli co? Nic nie robić?
Jak w sensowny sposób przebadać system?
Ostatnio edytowany przez jacekz (2014-04-06 22:21:04)

Imperator

Użytkownik

Czasem to sa falszywe alarmy.
A w jakich jezykach mozna uzywac te dwie przegladarki ? Luakit i qupzilla.
ÉDIT : Dzieki Yam, wszystkie wyprobowane !
Ostatnio edytowany przez darius (2014-04-06 22:34:10)

Szczawiożerca

jacekz napisał(-a):
@yossarian
Czyli co? Nic nie robić?
Jak w sensowny sposób przebadać system?
Sprawdzić czy w ogóle jest temat bo takie coś bez żadnych konkretów:
Yampres napisał(-a):
Mój kolega ostatnio zauważył, że podczas używania internetu qupzilla robi coś dziwnego.
4 days ago [14:26:19] ANONIM:
zauważyłem, że jak ta qupzilla jest włączona to coś z internetu ciągnie
to zwykłe pierdoły, jakich pełno w internetach.
„Ktoś zauważył”, „coś dziwnego” etc.

Użytkownik

yossarian zgoda ale akurat też miałem wtedy ceregiele jakieś z tą przeglądarką jak Yampress to pisał...
jacekz tam masz wszystko ok d javy zawsze się pruje, jak nie ma nic niepokojącego w Performing check for backdoor ports to jest ok...
Ostatnio edytowany przez menel (2014-04-06 22:44:25)

Szczawiożerca

„ceregiele“ — kolejne słowo do kolekcji.
A jakieś konkrety?

Użytkownik

no logów już nie mam, bo to dawno ale coś na portach wisiało..
Ostatnio edytowany przez menel (2014-04-06 22:45:00)