Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Szczawiożerca

Ale i niepopularny.
Na co dzień używam xmpp + otr.

Użytkownik

Ja bym użył Tor'a, XMPP i OTR'a; jakbym chciał być anonimowy
TOR zmieni IP
XMPP ma mniejsze szanse na podsłuch
OTR zaszyfruje
Fervi

Zbanowany

379
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 00:43:28)

Szczawiożerca

uzytkownikubunt napisał(-a):
XMPP i GPG też są mało popularne. Niezbyt wiem jakie obiekcje można mieć do instalacji TorChata. Mały, dostępny legalnie za darmo program, który z założenia zawsze wysyła wszystko bezpiecznie.
TorChata można używać również tylko dla szyfrowania wiadomości, nie dbając o anonimowość. Myślę, że większość osób tak robi. Program jest łatwy w obsłudze - dlatego może nawet informatycznych analfabetów da się do niego przekonać.
To nie obiekcje. Problem polega na tym, że trzeba doinstalować dodatkowy komunikator do dodatkowej sieci. O ile ja bym sobie chętnie zainstalował, ale sam ze sobą nie lubię rozmawiać :)
A taki xmpp (który tez nie jest przesadnie popularny) działa z każdym serwerem jabbera, gmail, fb itp.
A jak jest potrzeba to wystarczy włączyć OTR, ewentualnie GPG.

Zbanowany

678
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 00:50:03)

Użytkownik

@up
dobra rzecz i nie w usa co ważne a się zapisał;)

Użytkownik

@menel
To nic nie da - musisz sam szyfrować maile, by były bezpieczne - maile między serwerami zazwyczaj są rozszyfrowywane
Fervi

Użytkownik

oczywiście, ale taka skrzyneczka jest dodatkowym zabezpieczeniem..

Zbanowany

680
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 00:50:09)

Użytkownik

tym bardziej, że nie każdy korespondent będzie chciał/umiał szyfrować/odszyfrowywać prowadzoną z Tobą korespondencję a tu wystarczy, że założy sobie konto i bezproblemowo wszystko leci w miarę bezpiecznie

Użytkownik

1) Rozumiem, że klucz prywatny to plik, który sobie pobierasz?
2) Taka ochrona jest dobra, tylko "wewnątrz" serwera, na zewnątrz trzeba odszyfrować
Fervi

Użytkownik

@fervi
Nieprawdą jest, że większość serwerów poczty szyfruje wewnętrznie komunikację. Wręcz przeciwnie...

Użytkownik

Być może
Nie mniej na zewnątrz leci odszyfrowane
Fervi

Zbanowany

925
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 00:55:41)

Cenzor wirtualnego świata