Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#26  2014-05-13 22:57:16

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

Re: Bojówka Enlightenment

ArnVaker napisał(-a):

szlag menelu drogi, szlag :)

Odkąd rosyjskie traktory mają wyrzutnie rakiet, szlaki trafiające mogą być smutną rzeczywistością ;)

Na razie śledzę sytuację na rynku środowisk, ale coraz smutniej mi się robi patrząc na Xfce4 ...
Rok opóźnienia, połowa zaplanowanych prac niezrealizowana, forum niemalże martwe

LXQT tutaj ciekawie się zapowiada, w zasadzie to RazorQT z PCManFM'em, ale w przyszłości mogą fajne rzeczy powstać

Fervi

#27  2014-05-13 23:00:19

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

@uzytkownikubunt
Ja widzę, ze zawsze wiesz że dzwonią, ale przeważnie nie wiesz,
w którym kościele.

Xorg pracuje z uprawnieniami roota, i ma coś około 130 protokołów i sposobów komunikacji, w dodatku całość  konstrukcji Xorga niedawno znały trzy osoby, jedna, która już nie żyje, druga, która woli umrzeć, niż się Xorgiem zajmować, i trzecia, która pomaga w rozwoju Waylanda.

W tym kontekście Xorg nie zawiera żadnej dziury umożliwiającej wbicie się na roota, bo on cały jest jedną wielką dziurą.

Gtk bezpieczniejsze od QT?
Jeśli to był błąd Xorga, to w Xorgu powinni go łatać, Gtk i Qt to biblioteki wczytywane i działające w przestrzeni użytkownika, gdzie z natury rzeczy w typowym Linuxie nie ma żadnych barier w obrębie danego konta użytkownika.
Jeśli natomiast przez Xorga można było uzyskać eskalację uprawnień,
i wskoczyć na roota, to jest wina Xorga, a nie biblioteki A czy B, uruchamianej w przestrzeni użytkownika.
Osobiście podejrzewam, że takich błędów w Xorgu w każdej chwili jest co najmniej kilkanaście, o których nic nie wiemy.

Także wyciąganie z tego argumentów o większym bezpieczeństwie biblioteki A nad biblioteką B w przypadku błędu w Xorgu nie ma żadnego sensu.

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-05-13 23:02:47)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#28  2014-05-13 23:04:10

yossarian - Szczawiożerca

yossarian
Szczawiożerca

fervi napisał(-a):

LXQT tutaj ciekawie się zapowiada, w zasadzie to RazorQT z PCManFM'em, ale w przyszłości mogą fajne rzeczy powstać

Fervi

Pisałem w wątku dotyczącym LXQt, że w LXDE prawie nic ciekawego nie było.
Większość komponentów jest z Razor-Qt.
Tu lista jeszcze sprzed wydania LXQt:
http://wiki.lxde.org/en/LXDE-Qt#Core_Components

#29  2014-05-13 23:26:55

menel - Użytkownik

menel
Użytkownik

fervi napisał(-a):

Na razie śledzę sytuację na rynku środowisk, ale coraz smutniej mi się robi patrząc na Xfce4 ...
Rok opóźnienia, połowa zaplanowanych prac niezrealizowana, forum niemalże martwe

jak zwykle przesadzasz, lepiej jak wyjdzie później z dużą obsuwą i będzie dopracowane bez pierdyliona błędów jak każde wydanie gnoma3  przykładowo niż jak mają puścić bubla...

Ostatnio edytowany przez menel (2014-05-13 23:29:27)

#30  2014-05-13 23:42:24

uzytkownikubunt - Zbanowany

uzytkownikubunt
Zbanowany

752

Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 00:51:46)

#31  2014-05-13 23:43:41

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

menel napisał(-a):

fervi napisał(-a):

jak zwykle przesadzasz, lepiej jak wyjdzie później z dużą obsuwą i będzie dopracowane bez pierdyliona błędów jak każde wydanie gnoma3  przykładowo niż jak mają puścić bubla...

Wszystko jest problemem definicji

Co się nie rozwija, to upada, było parę środowisk, które były ciekawe - i upadały. Czy Xfce4 do nich dołączy? Nie wiem

W mojej opinii rozwój Xfce4 praktycznie nie istnieje, a programiści są nieosiągalni. Inaczej się pracuje w projekcie, w którym możesz pogadać z programistami, a inaczej jeśli nie ma kontaktu
Być może Xfce 4.12 wyjdzie, na razie mamy tylko informacje "Wydamy, gdy wydamy" i znikome zmiany w kodzie. Obym się mylił

Fervi

#32  2014-05-13 23:56:29

menel - Użytkownik

menel
Użytkownik

słuchaj no xfce jest jednym ze starszych środowisk pomijając oczywiście kde czy gnome, dlatego prędzej szlag trafi mate niż xfce...nie ma szans żeby tak dojrzały projekt po prostu padł..a to, że wolno się rozwija to zupełna norma i tak znacznie przyspieszyło po wkroczeniu gnome-shella...

Ostatnio edytowany przez menel (2014-05-13 23:59:37)

#33  2014-05-13 23:59:43

winnetou - złodziej wirków ]:->

winnetou
złodziej wirków ]:->
Serwis

fervi - skończ pierd^W bajdurzyć ;] Jak Ci tak z tym strasznie źle to weź dupe w troki, naucz się kodzić i przejmij projekt, nikt Ci tego nie zabroni.

A jak masz zamiar pisać dalej takie bzdety to lepiej się nie udzielaj.

LRU: #472938
napisz do mnie: ola@mojmail.eu
Hołmpejdż | Galerie | "Twórczość" || Free Image Hosting

#34  2014-05-14 00:07:49

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

winnetou napisał(-a):

fervi - skończ pierd^W bajdurzyć ;] Jak Ci tak z tym strasznie źle to weź dupe w troki, naucz się kodzić i przejmij projekt, nikt Ci tego nie zabroni.

A jak masz zamiar pisać dalej takie bzdety to lepiej się nie udzielaj.

A po co, skoro inne środowiska takich problemów nie mają?

Chyba LXQT ma więcej deweloperów niż Xfce4

Na początku była ekscytacja rozwojem Xfce4 (4.11), ale ona słabła, bo rozwój Xfce4 jest koszmarnie wolny - nawet na forum Xfce4 jest wątek o tym, czy Xfce4 czasem nie padło (i chyba żaden admin się nie ustosunkował)

Fervi

#35  2014-05-14 00:14:56

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

@użytkownikubuntu

Za rok będzie Wayland, którego kod jest XX razy krótszy,  i w którym kompozytory obrazu mają zrzucać uprawnienia roota, a być może w ogóle ich nie potrzebować, jeśli wszystkie urządzenia potrzebne dla kompozytora obrazu  w dev uzyskają uprawnienia root:video.
Łatanie dziury w Xorgu poprzez bibliotekę, dzialajacą po stronie klienta to kretynizm, jeśli dziura jest w Xorgu, to można ją wykorzystać wysyłając odpowiedni sygnał do portu komunikacyjnego Xorga albo odpowiedniego segmentu pamięci SHM z pominięciem bibliotek.
Takich rzeczy nie łata się na poziomie bibliotek klienckich, tylko tam, gdzie występują, to jedyne skuteczne i sensowne działanie.

Także twoje argumenty, że Gtk czy QT mają zawierać łatki utrudniające wykorzystanie znanych dziur istniejących  w Xorgu, to rzadki przykład kretynizmu nieskończonego.

Takie łatanie Xorga przez filtry w Gtk czy QT, to tak jakbyś uszczelniał drzwi do pokoju, jak ci pęknie kaloryfer. :D

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-05-14 21:06:52)

#36  2014-05-14 16:50:43

Lorenzo - Moderator

Lorenzo
Moderator

Zaraz po wydaniu E18 zainstalowałem go z repo vin-dit i ikony chyba miał. Natomiast ja tam konserwa jestem. Od 13 lat na E16 i nie zmienię go już chyba nigdy ;-) (dlatego trzymam źródła i paczki na wszelki wypadek ;-) )

#37  2014-05-14 21:03:56

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

Źródła są, a chyba nawet E16 jest dalej kontynuowany (ostatni build stabilny z marca 2014 roku)

Szok przeżyłem - można zarządzać dźwiękiem, nawet jeśli jest pełnoekranowa gra (czego chyba żaden pulpit nie ma)
Chodzi o to, że jak włączysz jakąś grę, to możesz wyłączyć dźwięk za pomocą skrótu klawiszowego (coś co miało być z Wayland dopiero zrobione, bo X11 nie dawał rady)

Fervi

Ostatnio edytowany przez fervi (2014-05-14 21:04:41)

#38  2014-05-16 23:15:50

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

Skompilowałem sobie e19 (za pomocą skryptu)
http://dazibao.perso.sfr.fr/Scripts/nineteenjess.sh

Działa bardzo dobrze, przy pierwszym uruchomieniu były lekkie problemy (brak tapety i tray icony się zepsuły), ale ustawienie tapety i wylogowanie pomogło

Moja opinia jest taka - enlightenment dopiero teraz się rozkręca i ma szanse zająć trzecie miejsce (wątpię czy wyżej) w pulpitach, deklasując LXQT czy Xfce4, głównie dlatego, że:
- Projekt bardzo szybko się rozwija (daje radę)
- Pisane są aplikacje (Terminal jest, odtwarzacz muzyki, przeglądarka internetowa i parę innych)
- Jest ładny i funkcjonalny :P

Fervim

#39  2014-05-17 00:36:40

yossarian - Szczawiożerca

yossarian
Szczawiożerca

fervi napisał(-a):

- Pisane są aplikacje (Terminal jest, odtwarzacz muzyki, przeglądarka internetowa i parę innych)

To droga donikąd. Jest masa świetnych aplikacji, z których można sobie (wg własnych wymagań) wybrać coś dla siebie i nie ma sensu pisać 15445668. emulatora terminala i 425987115 odtwarzacza muzyki itd.
Lepiej gdyby się skupili na integracji EFL z resztą linuksowych komponentów.

Bo może to i ładne, ale tylko do czasu gdy przestaniesz się wpatrywać w pulpit, a zaczniesz coś robić. Wtedy czar pryska.

LXQt, Xfce4, MATE, KDE, GNOME maja tę przewagę, że można używać dowolnych aplikacji bez żadnych widocznych niedogodności.
Dlatego Enlightenment to dla większości tylko ciekawostka.

#40  2014-05-17 01:25:48

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Moim zdaniem wygra to środowisko, w którym będzie można mieć jednolity wygląd programów Gtk3, Gtk2, Qt4, QT5 i KDE,
a także łatwe w konfiguracji, bez pieprzenia się z CSS'ami i Javascriptami.

Czyli jawne i oczywiste przeciwieństwo obecnego Gnome-3.
W tej lidze nieźle się zapowiada KDE-5, w tej chwili liderem jest KDE-4, inne środowiska mogą powalczyć o pierwsze miejsce pod warunkiem,
że spełnią te warunki, i będą bezbłędnie śmigały na Waylandzie.

Radzę pamiętać, że Xorg idzie do krainy wiecznych errorów,
natomiast  Wayland nie jest serwerem, tylko protokołem komunikacji ze sterownikami.
Za cały ekran w Waylandzie odpowiada menadżer obrazu, który musi  obrobić okna waylandowe i zapewnić API Xorga dla programów X,
przez bibliotekę Xwayland.

Także główna rywalizacja, w której nic nie jest  przesądzone, dotyczy jakości, możliwości i szybkości działania menadżera obrazu, już pierwsza wtopa KDE - Qt chodzi na Waylandzie przez Westona albo Qtwaylanda, ale nie przez Kwina.
Ten wyścig może wygrać każdy.

Krótko pisząc, w środowiskach graficznych zapanowało "socjalistyczne współzawodnictwo pracy".  xD

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-05-17 01:37:11)

Stopka forum