Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Użytkownik

Cześć,
czy podczas uruchamiania maszyn via KVM, dodajecie do linii poleceń cache,nocache?
W jakim formacie tworzycie dyski?
Chodzi mi o uzyskanie jak najwyższej wydajności.
Pzdr

Podobno człowiek...;)

Moim prywatnym zdaniem, jak nie planujesz przerzucać VM między maszynami fizycznymi, to najszybsza powinna być partycja fizyczna na dyziu albo osobny dyzio.
Wtedy dostęp jest bez żadnych istotnych opóźnień wynikających z istnienia dodatkowej warstwy softwarowej między systemem
VM a urządzeniem fizycznym.
Jeżeli koniecznie chcesz mieć dyski wirtualne, to radzę na konkretnym sprzęcie zobaczyć, który sposób się sprawdzi najlepiej, sporo tu zależny od sprzętu.
Cache i nocache? Cache powinien przyspieszyć operacje dyskowe, bo używa RAM jako szybki bufor danych.
TU oczywiście też wszystko zależy od konkretnego sprzętu, i przede wszystkim dostępnej pamięci RAM, opcji konfiguracyjnych masz jak mrówków, jeśli doliczysz np ZRAM w jaju, itp.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-05-23 01:21:12)

człowiek pasjonat :D
Jacekalex napisał(-a):
Moim prywatnym zdaniem, jak nie planujesz przerzucać VM między maszynami fizycznymi, to najszybsza powinna być partycja fizyczna na dyziu albo osobny dyzio.
Wtedy dostęp jest bez żadnych istotnych opóźnień wynikających z istnienia dodatkowej warstwy softwarowej między systemem
A jak to ustawić? :D

Podobno człowiek...;)

Pavlo950 napisał(-a):
Jacekalex napisał(-a):
Wtedy dostęp jest bez żadnych istotnych opóźnień wynikających z istnienia dodatkowej warstwy softwarowej między systememA jak to ustawić? :D
Np tak:
root ~> qemu-kvm -kernel /Debian/boot/vmlinuz-3.14-rc7-amd64 -initrd /Debian/boot/initrd.img-3.14-rc7-amd64 -append root=/dev/sda /dev/sda7
Właśnie podniosłem Debiana w ten sposób.
Trzeba sposób trochę trochę dopracować, ale działa.
Sznurek:
https://wiki.archlinux.org/index.php/KVM
Sposób bootowania z dyzia /dev/sd* był kiedyś opisany na wiki Gentoo (o ile pamiętam), ale jakieś mądrale skasowały tą stronę przy odświeżaniu wiki.
Z resztą tu masz dyskusję Archowców o podnoszeniu VM z istniejącej partycji:
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=68216
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-05-23 09:43:21)

Użytkownik

-mem-path /dev/hugepages
Możesz powiedzieć coś więcej?
Z partycjami nie za bardzo mogę mieszać, bo na serwerze na którym uruchamiam wirtualki chodzą już usługi.

Członek DUG

lewyx84 napisał(-a):
-mem-path /dev/hugepages
Możesz powiedzieć coś więcej?
Z partycjami nie za bardzo mogę mieszać, bo na serwerze na którym uruchamiam wirtualki chodzą już usługi.
Nie musi to być surowa partycja, jak masz zaimplementowany LVM to sobie wydziel przestrzeń i jej użyj

Użytkownik

Niestety ale nie mam LVM