Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Mam pytanie: czy ktos wie jak w Debianie AMD64 wyglada sytuacja z kartami ATI ??
Widze, ze pakiety powiazane z fglrx sa tylko dla i386, co nie nastraja optymistycznie. Na stronie ATI znajduja sie strowniki dla AMD64, ale czy ktos tego probowal?
Pytam bo zamierzam kupic notebooka z Turionem 64, ktory ma karte ATI mobiliti radeon X200.
a jaki ten laptop można wiedzieć, bo tez chce kupić 64 bity i wybór nie jest za duży
Fujitsu-Siemens Amilo A1650G ML32 z 1Gb RAM,
Sterowniki ati działają na 64-bitowych systemach, a czy sterownik obsługuje danyc układ to jest napisane w README.
To, ze dzialaja to ja wiem, a uklad x200 jest wspierany, ale nie o to w zasadzie pytalem. Chodzi mi o to jak to wyglada w Debianie, ktory potrafi sie klocic z taka forma sterownikow jaka dostarcza ATI - bo np. z m-a raczej w tym przypadku nie skorzystam, bo nie ma zadnych pakietow, o ktore ten programik moglby sie w tym przypadku oprzec. Poza tym gdzies na jakims forum widzialem, ze niezle jaja potrafia byc: ktos np. zbudowal pakiet czytelny dla m-a, zbudowal nawet modul, ale i tak xorg nie wstaje, bo nie sterownik kloci sie z xorg 6.9. Po prostu groza czlowieka ogarnia na mysl o tym co bedzie pod modularnym xorg. A pisze o tym dlatego, ze w gentoo takich problemow nie ma, ale jest dla mnie wazne jak to wyglada w Debianie.
Wszytko działa normalnie i nic się z niczym nie gryzie, jedyny problem z instalacją z instalatora polega na tym, że instalator kopiuje pliki do katalogu lib64 zamiast lib i trzeba to ręcznie poprawić, z modularnym xorg także działa. Po porstu po instalacji należy dokonać lekkiej koretky z położeniu plików.