Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Palacz

Znudziły mi się kobylaste środowiska graficzne wiec zainstalowałem sobie debootstrapem minimalistycznego testinga z fluxboxem.
Jako menadżer plików używam thunara.
Niestety nie działa w nim montowanie penów.
Pen jest widoczny lecz nie da się go zamontować z konta użytkownika.
Wywala
Not authorized to perform operation.
Używam openrc ale na systemd było to samo plus nie dało się kompa wyłaczyć nawet z konta roota.
Od czego to obecnie zależy, bo nie jestem na bieżąco w zmianach w debianie.
Jako menadżera logowania używam nodm ale przy podnoszeniu za pomocą startx jest to samo.

Użytkownik

A masz doinstalowany thunar-volman?

Palacz

Tak.
dpkg -l | grep thunar ii libthunarx-2-0 1.6.3-1 amd64 extension library for thunar ii thunar 1.6.3-1 amd64 File Manager for Xfce ii thunar-data 1.6.3-1 all Provides thunar documentation, icons and translations ii thunar-volman 0.8.0-4 amd64 Thunar extension for volumes management

Użytkownik

Możesz usbmount zainstalować, samoczynnie montuje pendrive po włożeniu
Fervi

Admin łajza

Strzelam, że policykit czy inny podobny demon nie jest uruchomiony.

Palacz

ps ax | grep policykit 2547 ? Sl 0:00 /usr/lib/policykit-1/polkitd --no-debug 2970 pts/0 S+ 0:00 grep policykit ps ax | grep udisk 2910 ? Sl 0:00 /usr/lib/udisks2/udisksd --no-debug 2919 pts/0 S+ 0:00 grep udisk
Niby jest.

Użytkownik

Podobno pomaga dodanie do ~/.xinitrc
# Start the window manager: if [ -z "$DESKTOP_SESSION" -a -x /usr/bin/ck-launch-session ]; then exec ck-launch-session dbus-launch --exit-with-session /usr/bin/startfluxbox else exec /usr/bin/startfluxbox fi
niestety nie mam jak to sprawdzić.

Szczawiożerca

ilin napisał(-a):
Niby jest.
Nie ma.
Musisz mieć uruchomionego agenta. Zainstaluj z jakiegoś środowiska graficznego:
policykit-1-gnome, lxpolkit mate-polkit, polkit-kde-1 itp.
Wtedy wynik będzie wyglądał tak:
ps ax | grep policykit 930 ? Sl 0:05 lxqt-policykit-agent 955 ? Ssl 0:00 /usr/lib/policykit-1/polkitd --no-debug 10999 pts/0 S+ 0:00 grep policykit
Jako menadżera logowania używam nodm ale przy podnoszeniu za pomocą startx jest to samo.
Nie wszystkie menedżery logowania sobie radzą z obecnym policykit/logind w Debianie.

Palacz

Mam policykit-1-gnome zainstalowany ale sie nie uruchamia.
/usr/lib/policykit-1-gnome/polkit-gnome-authentication-agent-1 (polkit-gnome-authentication-agent-1:3452): polkit-gnome-1-WARNING **: Unable to determine the session we are in: No session for pid 3452
Obecnie mam lightdm ale też to samo się dzieje.

Szczawiożerca

U mnie ten gnomowy też czasem nie działał. Podejrzewam że ma to związek z bibliotekami Gtk. Czasem pomaga zmiana motywu graficznego gtk.
Spróbuj innego np. lxpolkit. On chyba sam się automatycznie uruchamia.
Pokaż jeszcze wynik:
loginctl show-session $XDG_SESSION_ID

Kapelusznik

Ja nie mam tego agenta odpalonego, a montowanie działa. AFAIR agent potrzebny był przy montowaniu zasobów wymagających podania hasła roota.

Palacz

lxpolkit też sie nie uruchamia.
Wyskakuje okienko ze nie moze znaleźc sesji o takim numerku.
$ loginctl show-session $XDG_SESSION_ID Id=1 Timestamp=pią 2014-09-12 14:33:48 CEST TimestampMonotonic=77273385 VTNr=7 Display=:0 Remote=no Service=lightdm Scope=session-1.scope Leader=2686 Audit=1 Type=x11 Class=user Active=no State=online IdleHint=no IdleSinceHint=0 IdleSinceHintMonotonic=0 Name=ilin

Użytkownik

Palacz

Mam.
dpkg -l | grep gvfs ii gvfs:amd64 1.20.3-1 amd64 userspace virtual filesystem - GIO module ii gvfs-backends 1.20.3-1 amd64 userspace virtual filesystem - backends ii gvfs-bin 1.20.3-1 amd64 userspace virtual filesystem - binaries ii gvfs-common 1.20.3-1 all userspace virtual filesystem - common data files ii gvfs-daemons 1.20.3-1 amd64 userspace virtual filesystem - servers ii gvfs-fuse 1.20.3-1 amd64 userspace virtual filesystem - fuse server ii gvfs-libs:amd64 1.20.3-1

Szczawiożerca

Active=no
Tu masz problem.
Brak aktywnej sesji logind.

Palacz

W jaki sposób ją uaktywnić ?
Co za to odpowiada ?

Szczawiożerca

Daj sobie spokój z takimi wynalazkami jak OpenRC.
Przynajmniej do czasu aż zacznie to mieć ręce i nogi.

Palacz

Zmieniłem na systemd i teraz nawet mi sie w thunarze pen nie pokazuje. :)
Chyba zaraz dam
aptitude install task-xfce-desktop
I zobaczę co będzie.
Potem się najwyżej usunie co niepotrzebne.

Szczawiożerca

Zainstaluj systemd i lightdm.
Jak nie działa, to sprawdź czy wtedy sesja jest aktywna.

Palacz

Zainstalowałem całe xfce4 z dodatkami.
Pendrak sie nawet w thunarze na systemd nie pojawia.
ps ax | grep policykit 718 ? Ssl 0:00 /usr/lib/policykit-1/polkitd --no-debug 1026 ? Sl 0:00 /usr/lib/policykit-1-gnome/polkit-gnome-authentication-agent-1 1743 pts/0 S+ 0:00 grep policykit
$ loginctl show-session $XDG_SESSION_ID Id=1 Timestamp=pią 2014-09-12 17:24:19 CEST TimestampMonotonic=73756787 VTNr=7 Display=:0 Remote=no Service=lightdm Scope=session-1.scope Leader=935 Audit=1 Type=x11 Class=user Active=yes State=active IdleHint=no IdleSinceHint=0 IdleSinceHintMonotonic=0 Name=ilin

Szczawiożerca

To już jakiś problem z Thunarem chyba. Sesja aktywna.
Nie instalowałeś innych rzeczy do montowania?
Wyłączanie działa?

Palacz

Wyłączanie działa przynajmniej jak reboot robiłem z menu xfce4.
Sprawdzę jeszcze pcmanfm.

Szczawiożerca

Czyli to już nie wina policykit bo wyłączanie działa.
U mnie działa jeszcze ten proces:
/usr/lib/gvfs/gvfs-udisks2-volume-monitor

Palacz

Tu są jakieś kosmiczne jaja.
Normalnie nie działa.
Wystarczy odpalić pcmanfm i pojawia sie pen.
Dokładnie zaś w /media katalog o UUIdzie pendriva i jest widoczny zarówno w thunarze jak i pcmanfm.

Szczawiożerca

To widocznie coś z Thunarem namieszane.
Gdy go kiedyś używałem to działał, ale obecnie Xfce jest trochę zaniedbane ;)