Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam pytanie odnośnie działania pakietu menu. Wiem, że generuje on wspólne menu dla całego Debiana. A co, jeśli dopiszę parę dodatkowych pozycji we Fluxboxie (takich jak zakończ, reboot itp.)? Czy program po prostu uda, że ich nie widzi, czy też radośnie je nadpisze, a właściwie usunie? Wiem, że najłatwiej byłoby sprawdzić samemu, ale może ktoś spotkał się już z tym problemem (albo i nie problemem)?
Cały problem w tym, że chciałbym zrobić to tak, by mi dopisywał programy, usuwał nieistniejące, ale nie nadpisywał tego co dopisze ręcznie... Coś w stylu, by pewien fragment zostawił w spokoju. I wiem, że to tak jak zjeść ciastko i mieć ciastko ;)
do menu sobie możesz dopsiać odpowiednie opcje w /etc/X11/fluxbox/
plik system.fluxbox-menu
ja sobie dopisałem:
[exec] (Shutdown) {sudo shutdown -h now}
i dopisałem shutdown beż hasła w sudoerrs
User_Alias USERS=nazwauseradoumozliwieniashutdownbezhasla;] Cmnd_Alias SHUTDOWN=/sbin/shutdown Cmnd_Alias INIT=/sbin/telinit USERS ALL=NOPASSWD:SHUTDOWN USERS ALL=NOPASSWD:INIT