Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Wątek Zamknięty

Użytkownik

Ja wyłączam zasilanie i czekam aż bateria padnie :>
Ale są takie niedoróbki w Debianie, które nie występują tylko w systemd, chyba nawet w sysvinit występują, zobaczę i dam edita
Fervi
PS. Albo nie, bo mi usunie dużo systemu (ciekawe dlaczego?)
Ostatnio edytowany przez fervi (2014-09-21 21:57:34)

Zbanowany

Do czego zmierzasz? Do tego, że w Debianie są w zakresie innych initów niedoróbki i nie można całkowicie bezproblemowo przejść na coś innego niż systemd? Tak, to prawda. Czy to wina innych initów? Nie. Czy Debian działa dobrze bez ingerencji użytkownika tylko z systemd, to wynik doskonałości systemd? Nie.

Użytkownik

Widzisz, ja bym chciał zrobić "sudo apt-get install openrc", uruchomić ponownie kompa i by wszystko działało bez problemu. Wolę OpenRC od Systemd, o ile ten pierwszy działa poprawnie
Kompromisy niestety nie wchodzą w grę.
Czy to wina doskonałości systemd. Systemd nie jest doskonały, ale wydaje mi się, że rozwiązuje sam swoje problemy (przez posiadanie kilkunastu projektów w jednym), zakładam, że wszelkie braki problemów są dlatego, że systemd nie współpracuje z innymi projektami, tylko sam ze sobą.
Fervi

Członek DUG

Hmm... U mnie na 4 maszynach debian działa b. dobrze ;) Jako system domowy, nie żaden serwer w firmie... Kompromisy nie wchodzą w grę - skoro Debian otb działą bezproblemowo, to i systemd musi być też przynajmniej "dobry". Na pewno nie idealny. Na pewno można coś lepszego wymyśleć. Ja nie potrafię i jestem zadowolony z tego co jest i na razie żadnego problemu nie miałem z powodu systemd (no chyba, że to przez niego mi system próbuje montować nfs zanim sieć wstanie).

Użytkownik

fervi napisał(-a):
Hej, pliska pomuszcie
Zainstalowałem openręce, bo miauo być lepsze od systemdi, a mi się kąputer nie wyłoncza. Jak daje wyłoncz kąputer to się wylogowuje, a tam gdzie się loguje nie da się wyłonczyć kąputera, bo taka opcja jest zablokowana
pls pomuszczie!!
It's not a bug, it's a feature. ;) Od niedawna pełne wyłączenie komputera dokunuje się komendą poweroff. Polecenie halt kończy pracę systemu nie odłączając zasilania, jak w starych płytach bez ATX. Korzystając z kdm musiałem to zmienić w opcjach.
Ostatnio edytowany przez rafi (2014-09-22 23:53:34)

Użytkownik

Zawsze tak było (tzn. halt być może wyłączał kompa - ale robił to na chama)
Być może to problemy na linii openrc - lightdm (i da się to obejść), ale cóż
Fervi

Podobno człowiek...;)

U mnie halt też nie wyłącza zasilania ostatnio, za to mam komunikat system halted, dlatego zostało shutdown -h now (ten wyłącza prawidłowo), poweroff za to wyłącza w takim tempie, ze nie zawsze zdąży odmontować partycje, parę razy się zdarzyło, że potem fsck szalał przy starcie.
W każdym razie halt u mnie przestał wyłączać kompa gdzieś po aktualizacji jajka, chyba w okolicach wersji 3.14.x czy 3.15.x dlatego zaliczyłem to do tymczasowych humorów, aż dopasują polecenie halt do nowych jajek.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-09-23 11:54:22)

człowiek pasjonat :D

Szczawiożerca

Jacekalex napisał(-a):
U mnie halt też nie wyłącza zasilania ostatnio, za to mam komunikat system halted, dlatego zostało shutdown -h now (ten wyłącza prawidłowo), poweroff za to wyłącza w takim tempie, ze nie zawsze zdąży odmontować partycje, parę razy się zdarzyło, że potem fsck szalał przy starcie.
W każdym razie halt u mnie przestał wyłączać kompa gdzieś w po aktualizacji jajka, chyba w okolicach wersji 3.14.x czy 3.15.x dlatego zaliczyłem to do tymczasowych humorów, aż dopasują polecenie halt do nowych jajek.
Jest na odwrót :)
Widocznie właśnie dopiero teraz naprawili u Ciebie zarządzanie energią i zaczęło działać tak jak powinno.
halt nie wyłącza zasilania, a ma tylko przygotować komputer do bezpiecznego wyłączenia za pomocą fizycznego przełącznika (kiedyś taka opcja była najczęściej spotykana). poweroff wyłącza system i zasilanie przy użyciu ACPI.
Not a bug but expected behaviour [0]. halt is *not* supposed to turn of
the machine.
It was actually a bug in sysvinit that it did that.
If you want to poweroff the machine, use poweroff.
https://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=746650
If the machine in question does not have power management capabilities, there isn't a difference. If it does, the difference is power off will send the signal to power the machine off, Halt will shut everything down and it will wait at a "Power Off" prompt, meaning it is safe to hit the power switch.
http://serverfault.com/questions/191537/shutdown-wh … -off-and-halt

Podobno człowiek...;)

Faktycznie, pojawiło się to po aktualizacji sys-apps/sysvinit,
przy czym diabelnie długo ten błąd wisiał, bo od czerwca 2007 wszystkie do może maja tego roku wszystkie Bubunta, Debki i Genta się wyłączały przez halt, dopiero ostatnio się to zmieniło.
Poza tym komuś tam wyżej halt wyłącza kompa, wiec raczej bym to zakwalifikował do humorów ACPI.
ACPI miewa w Linuxie spore "poczucie humoru" - dwukrotnie się o tym przekonałem na własnej skórze.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-09-23 12:02:45)
Witam
Po przeczytaniu tego postu http://www.phoronix.com/forums/showthread.php?10573 … 92#post438092 zaczynam się bać że Linux zostanie drugą windą.
Integrowanie wszystkich usług w jednym programie to odejście od filozofii KISS. Za wprowadzeniem systemd stoi Red Hat który ma interesy z armią i zapewne NSA,ewolucja czy jestem przewrażliwiony?
Ostatnio edytowany przez donpedro (2014-09-27 13:47:48)

Zbanowany

Jest już od tego temat osobny...

Psuj

Pieski szczekają karawana jedzie dalej.

Tak mi coś nie pasuje... Odnoszę wrażenie, że wszyscy tu twierdzą, że systemd jest domyślny w debianie, tymczasem ja po zainstalowaniu debiana na domyślnych ustawieniach + gnome mam SysVinit. Sprawdzałem zarówno na stable jak i na testing (sid nie instalowałem). Wyjaśni mi ktoś o co chodzi? Bo trochę nie w temacie jestem...

Zbanowany

Stabilny (Wheezy) ma sysvinit. Jessie, następny stabilny, będzie miał systemd domyślnie.

Użytkownik

Maju napisał(-a):
Sprawdzałem zarówno na stable jak i na testing (sid nie instalowałem).
Nalozyles Jessie na Wheezy. :lol:

Użytkownik

Jessie instaluje się już domyślnie z systemd:
cat /proc/1/comm systemd

Zbanowany

1 listopada odbędzie się głosowanie, czy Debian/kFreeBSD będzie jednym z oficjalnych wariantów stabilnego Debiana Jessie. Powodem mają być obawy o to czy deweloperzy tego portu Debiana mają wystarczające zasoby (czas deweloperów na pracę nad portem) by zapewnić wymaganą jakość by uzyskać oficjalny tytuł bycia wersją stabilnego Debiana.
http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTgwMTE

Zbanowany

Lennart Poettering On The Open-Source Community: A Sick Place To Be In
Lennart Poettering hajtuje Linusa Torvaldsa i innych deweloperów kernela i mówi, że nie chce współpracować z nimi, bo wyrażają się niegrzecznie, używają brzydkich słów i niepoprawnie politycznie. Mówi, że w społeczności rozwijającej systemd takie zachowanie nie przejdzie, tam wszyscy są grzeczni i politycznie poprawni a to za sprawą cenzury na ich listach mailingowuch.
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2014-10-07 16:48:44)

Psuj

Poettering wygląda jak dziewczynka i zachowuje się jak dziewczynka. Prawdziwa cnota krytyki się nie boi, a tutaj mamy do czynienia z jakimś gender.

Szczawiożerca

Z takimi dyskusjami to idźcie na phoronixa lub inne onety.
Wątek był o systemd.
Zamykam.
Wątek Zamknięty