Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Dzban Naczelny
otóż,
mam sobie serwerk oparty o RedHat'a (ale to raczej bez znaczenia) i służy on do backupu
ktoś kiedyś coś źle zaplanował i skonfigurował system tak, że mieści się on na dyskach z backupem i nie ma tego jak poszerzyć wymieniając dyski bez utraty danych
chce dokupić do tego jakąś półkę dyskową albo jboda ale ceny są z kosmosu, wpadłem na pomysł, żeby kupić drugi serwer (paradoksalnie wychodzi sporo taniej) z kartą SAS (obecny serwer ma taką kartę), postawić na nim jakiegoś pingwinka i udostępnić wszystkie dyski wewnętrzne dla pierwszego serwera
o ile jest to banalne po iSCSI to szczerze mówiąc nie wiem jak to ugryźć aby działało to po SAS'ie - bardziej chodzi mi o aplikacje i ogólną nazwę procesu niz jakieś how-to bo to juz sobię ogarnę ;)

Pan inż. Cyc

Po SAS nie spina się serwerów, a dopina zewnętrzne półki.

Dzban Naczelny

Pan inż. Cyc

Przeczytaj ze zrozumieniem! Po SAS nie spina się serwerów. Półka dyskowa to nie serwer, tam jest ASIC lub RISC (w zaleznosci od technologii) w środku, a nie jakieś x64. To tak jakbyś wymyślił żeby klatkę SAS zrobić z innego serwera.