Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

prawiczek erotoman
jakoś nei mogłem znaleść topica wiec pozwoliłem sobie założyć nowy otóż:
do cdrw doszedł mi dvd i nei wiem jak to zapakować do fstab na chwile obecą wygląda to tak:
/dev/cdrom /media/cdrw udf,iso9660 noauto,owner,user,ro 0 0
/dev/dvd /media/dvdrom udf,iso9660 noauto,owner,user,ro 0 0
przy rw występuje błąd z medium widziałem jush gdieś to ale głowa ciężka dziś nic nei rozrużniam

Moderator

Ja mam dwa napedy, nagrywarke zwykla i dvd a o to moje wpisy w fstab:
/dev/cdrom1 /mnt/cdrom iso9660 noauto,ro,users,iocharset=iso8859-2,mode=0444 0 0 /dev/dvd /mnt/dvd iso9660 noauto,ro,users,iocharset=iso8859-2,mode=0444 0 0
I działa jak należy ;-)

prawiczek erotoman
a mnie niestety nei działa :]

Bicycle repairman

A co powie:
ls -l /dev/{dvd*,cdrom*}I w zależności od tego co powie należy ustawić fstab.
Udev pod /dev/dvd i /dev/cdrom linkuje zwyczajowo to samo urządzenie, i tak kolejno.

prawiczek erotoman
rumi@rumi:~$ ls -l /dev/{dvd*,cdrom*}
ls: /dev/dvd*: Nie ma takiego pliku ani katalogu
lrwxrwxrwx 1 root root 8 2006-03-02 20:34 /dev/cdrom -> /dev/hdc

Członek DUG

ja obecnie mam dvdrom która widnieje w dev jako hdc
i nagrywarę dvd w dev jako hdd
jak dodałem nagryware dvd to dorbiłem sobie link ln- s /dev/hdd /dev/dvd
a w fstabie wpisałem
/dev/hdd /media/dvd iso9660 rw,user,noauto 0 0
link dałem po to żeby programy typu xine czy mplayer,k3b bez problemów znajdywały napęd.

prawiczek erotoman
ok teraz działa
/dev/hdd /mnt/cdrom iso9660 noauto,ro,users,iocharset=iso8859-2,mode=0444 0 0
/dev/hdc /mnt/dvd iso9660 noauto,ro,users,iocharset=iso8859-2,mode=0444 0 0
tylko nei widzi że cd a nei cdrw (żółta ikonka)

Członek DUG

dajw fstabtam gdzie masz cdrw zamiast ro na rw

Członek DUG
Czy po wlozeniu czystej plytki(konkretnie DVD), montuje Wam cos? Bo u mnie po wlozeniu czystej plytki wyskakuje taki komunikat:
Nie można zamontować urządzenia. Otrzymany komunikat błędu: mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/hdc, missing codepage or other error In some cases useful info is found in syslog - try dmesg | tail or so
wpis w fstab, mam dokladnie taki jak Rumi. Wydaje mi sie ze z tego bierze sie blad podczas nagrywania, ten ktorym dreczylem forum jakis czas temu, czyli input output error...

Bicycle repairman

Czy po wlozeniu czystej plytki(konkretnie DVD), montuje Wam cos? Bo u mnie po wlozeniu czystej plytki wyskakuje taki komunikat:
Kod:
Nie można zamontować urządzenia. Otrzymany komunikat błędu: mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/hdc, missing codepage or other error In some cases useful info is found in syslog - try dmesg | tail or sowpis w fstab, mam dokladnie taki jak Rumi. Wydaje mi sie ze z tego bierze sie blad podczas nagrywania, ten ktorym dreczylem forum jakis czas temu, czyli input output error...
Widzisz jakiś powód, żeby system czystą płytkę, bez systemu plików zamontował?

Członek DUG