Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
czesc!
do czego sluzy dyrektywa
PasswordAuthentication no
ustawiana na yes or no?
myslalem ze ona sluzy do autentykacji uzytkownikow podczas logowania do systemu i pytanie o haslo systemowe ale zmiana tej opcji nijak nie wplywa na proces logowania:|
dopiero
UsePAM no
powoduje ze autentykacja odbywa sie TYLKO na kluczach a jak use nie mam klucza to sie nie zaloguje, nie ma nawet pytania o haslo systemowe
to po co ta dyrektywa
??
pozdro
Mam takie ustawienia:
ChallengeResponseAuthentication no
UsePAM yes
i autentykacja hasłem jest wyłączona, znaczy się logowanie na hasło jest niemożliwe. Sprawdź czy jakieś ustawienia się nie dubluję.
dzieki!
mialem zakomentowane ChallengeResponseAuthenticationi ustawilem na "no"
ps. mozesz mi wyjasnic do czego sluzy ta dyrektywa ChallengeResponseAuthentication ?
dzieki!
Generalnie polega to na zadaniu klientowi jakiegoś "zadania" w prostym przypadku jest to np. pytanie o hasło, czy np. protokół uzgadniania kluczy stosowany w openssh . I przyczyną, że wyłączenie opcji PasswordAuthentication przy włączonej domyślnie opcji ChallengeResponseAuthentication nie skutkowało wyłączeniem autentykacji na hasło, mogło być to, że w linuksie domyślnie opcja ChallengeResponseAuthentication, korzysta z autentykacji poprzez PAM, która to używa autentykacji na hasło.
Opcje PasswordAuthentication i ChallengeResponseAuthentication są równowaźne i jakby niezależne od siebie, dlatego man zaleca włączyć tylko jedną z nich.