Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Członek DUG
Nie bardzo wiem nawet gdzie szukać informacji o przyczynie, tj. w/w myszka działa aczkolwiek raz na kilka minut przycina na kilka sekund. Po nich normalnie działa dalej.
Odpada wada sprzętowa bo na tym samym lapku z windą działa bez zarzutu więc pozostają sterowniki? Macie jakieś pomysły co zrobić? ;)
trochę info o os:
root@baza:~# uname -a Linux baza 4.3.0-0.slh.1-aptosid-amd64 #1 SMP PREEMPT aptosid 4.3-1 (2015-11-02) x86_64 GNU/Linux root@baza:~# cat /etc/issue Debian GNU/Linux stretch/sid \n \l root@baza:~# lsusb |grep -i a4 Bus 003 Device 010: ID 09da:f643 A4Tech Co., Ltd.
Ostatnio edytowany przez Pakos (2015-11-05 22:40:26)

Szczawiożerca

raz na kilka minut przycina na kilka sekund.
Podczas używania czy wtedy gdy jest nieużywana przez tych kilka minut?

człowiek pasjonat :D
Sprawdź wcześniejszą wersję kernela.
Całkiem prawdopodobne jest to, że wprowadzili jakieś poważniejsze zmiany co do obsługi USB. Przykładowo, ja jak przerzuciłem się z jakiejś wcześniejszej wersji na 3.16, to przestała mi działać kontrola jasności. Po zmianie jednego parametru kontrola wróciła.
Ostatnio edytowany przez Pavlo950 (2015-11-05 22:59:06)

Członek DUG
Pavlo950 napisał(-a):
Sprawdź wcześniejszą wersję kernela.
testowane na 4.2.x i 4.3.x, to samo
yossarian napisał(-a):
raz na kilka minut przycina na kilka sekund.
Podczas używania czy wtedy gdy jest nieużywana przez tych kilka minut?
podczas uzywania
Pavlo950 napisał(-a):
A sprawdź któryś z serii 3.
ok, da się zrobić
Ostatnio edytowany przez Pakos (2015-11-05 23:00:39)

wiecznie niewyspany

Podejrzewam że @yossarian chciał wybadać czy to przypadkiem nie wina oszczędzania energii przez automatyczne usypianie urządzeń USB. Objawia się to w wypadku myszy m.in. tym że po kilku(nastu) sekundach bez aktywności myszy urządzenie jest usypiane i jego wybudzenie zajmuje z sekundę lub dwie.
Jeżeli możesz to pokaż wynik polecenia
cat /sys/module/usbcore/parameters/autosuspend
oraz jeżeli jest różna od "-1" to zrób
echo -1 > /sys/module/usbcore/parameters/autosuspend
i zobacz czy problem będzie dalej występował.
Ewentualnie... próbowałeś podpiąć inną mysz? :>

Członek DUG
usypianie mogło by być ale jak już pisałem w trakcie np przesuwania na chwile przytnie i po sekundzie leci dalej.
stara myszka działa normalnie ;)
root@baza:~# cat /sys/module/usbcore/parameters/autosuspend 2
zmienilem na -1, zobaczymy jak to teraz bedzie dzialac

Członek DUG