Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Użytkownik

Jak te prędkości mają się do siebie? Wszystko zależy od modelu dysku, czy jest jakaś stała zależność w stylu x MBps na początku i y%x na końcu gdzie y jest stałe i nie zależy od x? Czy jest jakiś program do zmierzenia tego? 
Zastanawiam się o ile dłużej będzie mi startował system zainstalowany mniej więcej w połowie dysku od systemu postawionego na samym początku.
 Użytkownik

Powinno być równo, na pewno windowsowym HDDTunem sprawdzisz prędkość odczytu na przestrzeni całego dysku.

Podobno człowiek...;)

To zależy od miejsca na talerzu, np prędkości obrotowa 7200 oznacza inną prędkość liniową na krawędzi dysku, a inną bliżej środka dysku.
Jak komuś strasznie zależy na szybkości rootfs, to kasa do kieszeni i wio po SSD, 64GB można dostać poniżej 200 zł, za Intela 128GB trzeba dać trochę ponad 300 zł.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-11-09 20:38:46)

Użytkownik

Nie mam Windowsa :] 
Pytam bo podobno na początku dysku jest większa prędkość, bo początek dysku jest na zewnątrz talerza, a dane są tak samo ciasno upakowane więc z racji większej prędkości kątowej (liniowej? Nie pamiętam)  wszystko szybciej idzie. Prawda to?
@jacek no właśnie, i tu się zastanawiam czy istnieje stała zależność między prędkością na początku a na końcu czy zmienia się w zależności od dysku. 
W sumie bym kupił ssd, jakby tylko pieniądze były...
Ostatnio edytowany przez Hepita (2015-11-09 20:41:55)

Zbanowany

2361
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:26:58)

Cenzor wirtualnego świata
	Można to sobie whdd odczytać. Choć teraz coś dziwnego się dzieje z tym projektem. xD Tak czy inaczej u mnie jakoś większej różnicy nie było między prędkością z początku i końca dysku. Na pewno nigdy nie miałem tak, że na początku było 120M/s, a na końcu 40 czy coś. Zwykle zaczynało około 100 i kończylo też kolo 100.
Ostatnio edytowany przez morfik (2015-11-09 21:39:59)

Użytkownik

@morfik ciekawy program, w środę trochę czasu mam to zobaczę. 
Na niektórych dyskach podobno zaczyna się od 180 MB i kończy na 140 MB... A więc to już dość spora różnica. 
No nic, zobaczę jak to u mnie jest. Dzięki :)

Zbanowany

2433
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:28:32)

I po bólu: xD
Pierwsze było przed repartycjonowaniem, drugie po. Z tamtego wykresu wyżej wynikało, że system powinien dostać teraz 2x boost do szybkości dostępu do plików, ciekawe czy da radę to jakoś odczuć. Póki co wszystko chyba działa jak przedtem. W sumie to nawet nie sądziłem, że uda mi się to posklejać za pierwszym razem ale zdaje się działać. xD
Ostatnio edytowany przez morfik (2015-12-09 20:09:48)