Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1

Użytkownik

Witam!
Mam problem z ustawieniem odpowiednich parametrów transmisji między debianem, a arduino, które jest podłączone do portu szeregowego komputera. Chcę do arduino wysłać cyfrę "1" takim poleceniem:
echo '1' > /dev/ttyUSB0
Przed wywołaniem powyższego polecenia ustawiłem następjące parametry transmisji:
stty -F /dev/ttyUSB0 9600 --> prędkość transmisji stty -F /dev/ttyUSB0 parodd --> brak bitu parzystości stty -F /dev/ttyUSB0 cs8 --> rozmiar znaku 8 bitów stty -F /dev/ttyUSB0 -cstopb --> 1 bit stopu stty -F /dev/ttyUSB0 crtscts --> sprzętowa kontrola przepływu
Powyższe polecenie można zastąpić jednym:
stty -F /dev/ttyUSB0 9600 parodd cs8 -cstopb crtscts
Po wywołaniu powyższego polecenia sprawdziłem aktualnie ustawienia
root@pic:/home/pic# stty -F /dev/ttyUSB0 9600 parodd cs8 -cstopb crtscts root@pic:/home/pic# stty -F /dev/ttyUSB0 -a speed 9600 baud; rows 0; columns 0; line = 0; intr = ^C; quit = ^\; erase = ^?; kill = ^U; eof = ^D; eol = <undef>; eol2 = <undef>; swtch = <undef>; start = ^Q; stop = ^S; susp = ^Z; rprnt = ^R; werase = ^W; lnext = ^V; flush = ^O; min = 1; time = 0; parenb parodd cs8 hupcl -cstopb cread clocal crtscts -ignbrk -brkint -ignpar -parmrk -inpck -istrip -inlcr -igncr -icrnl -ixon -ixoff -iuclc -ixany -imaxbel -iutf8 -opost -olcuc -ocrnl -onlcr -onocr -onlret -ofill -ofdel nl0 cr0 tab0 bs0 vt0 ff0 -isig -icanon -iexten -echo -echoe -echok -echonl -noflsh -xcase -tostop -echoprt -echoctl -echoke root@pic:/home/pic#
Jak widać ustawienia zostały zapisane, ale w dalszym ciągu nie mogę wysłać do arduino cyfry "1"
Jeżeli do komunikacji używam minicom-a to wszystko działa ok. Ustawienia parametrów transmisji w minicom są takie:
kom| A - Urządzenie szeregowe : /dev/ttyUSB0 |
Port| B - Lokalizacja pliku blokującego : /var/lock |
| C - Program Callin : |
Wciś| D - Program Callout : |
| E - Bps/Parzystość/Bity : 9600 8N1 |
| F - Sprzętowa kontrola przepływu : Tak |
| G - Programowa kontrola przepływu : Nie |
| |
| Które ustawienie zmienić?Do arduino mam wgrany taki program
/*
Simple LED sketch
*/
int led = 13; // Pin 13
void setup()
{
pinMode(led, OUTPUT); // Set pin 13 as digital out
// Start up serial connection
Serial.begin(9600); // baud rate
Serial.flush();
}
void loop()
{
String input = "";
// Read any serial input
while (Serial.available() > 0)
{
input += (char) Serial.read(); // Read in one char at a time
delay(5); // Delay for 5 ms so the next char has time to be received
}
if (input == "1")
{
digitalWrite(led, HIGH); // on
}
else if (input == "2")
{
digitalWrite(led, LOW); // off
}
}W związku z tym mam pytanie. Co muszę jeszcze ustawić lub poprawić, abym mógł przez stty komunikować się z arduino?
Ostatnio edytowany przez prosze (2015-11-26 13:37:50)

Użytkownik

Znalazłem częściowe rozwiązanie na innym forum, które wymaga otwarcia dwóch konsol.
W pierwszej konsoli wpisujemy polecenie
tail -f /dev/ttyUSB0
Następnie nie zamykając pierwszej konsoli otwieramy drugą i wpisujemy
echo -n "1" > /dev/ttyUSB0
W tym momencie dioda zostaje zapalona. Podpowie ktoś jak zmienić ustawienia stty, aby to samo zrobić w jednej konsoli?

Palacz

tail -f /dev/ttyUSB0 & echo -n "1" > /dev/ttyUSB0
?
Może jeszcze między poleceniami sleepa wpleść jeśli była by potrzeba opóźnienia drugiego polecenia.

człowiek pasjonat :D
ilin napisał(-a):
Kod:
tail -f /dev/ttyUSB0 & echo -n "1" > /dev/ttyUSB0?
Może jeszcze między poleceniami sleepa wpleść jeśli była by potrzeba opóźnienia drugiego polecenia.
tail -f /dev/ttyUSB0 && sleep 5; echo -n "1" > /dev/ttyUSB0
?

Zbanowany

2408
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:27:57)

Użytkownik

tail -f /dev/ttyUSB0 & echo -n "on" > /dev/ttyUSB0
tail -f /dev/ttyUSB0 & sleep 2; echo -n "on" > /dev/ttyUSB0
Dwa powyższe polecenia działają poprawnie. Natomiast te poniżej zapala diodę dopiero po jego zatrzymaniu (ctrl+z).
pic@pic:~$ tail -f /dev/ttyUSB0 && sleep 5; echo -n "on" > /dev/ttyUSB0 ^Z [18]+ Zatrzymano tail -f /dev/ttyUSB0 pic@pic:~$
Zastanawiałem się dlaczego nie można zapalić diody tylko jednym polecaniem echo -n "on" > /dev/ttyUSB0?
Zauważyłem jeszcze taką rzecz, że jak w jednej konsoli wpiszę polecenie tail -f /dev/ttyUSB0, a w drugiej polecenie echo -n "1" > /dev/ttyUSB0 to dioda się zapali, czyli prawidłowo. Tylko, że jak w pierwszej konsoli zatrzymam działanie pierwszego polecenia, tak jak powyżej, to w drugiej konsoli nadal mogę zapalać i gasić diodę. Wygląda na to, że ubicie polecenia przez ctrl+z nie powoduje jego zatrzymania. Jego zatrzymanie następuje dopiero po zamknięciu konsoli. Czy tak powinno być?
Ostatnio edytowany przez prosze (2015-11-27 11:10:55)

Użytkownik

Użytkownik

Znalazłem takie wyjaśnienie:
& - Ocenia po obu stronach tej operacji.
&& - Ocenia lewą stronę operacji, jeśli będzie ona "true" to dopiero ocenia prawą strone.
Bardziej interesuje mnie dlaczego pierwsze polecenie nie działa bez drugiego.

Zbanowany

2410
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:28:00)

Użytkownik
pytanie kontrolne: kiedy skończy się tail?

Użytkownik

Kiedy tail kończy działanie? W moim przypadku tail kończy działanie dopiero po zamknięciu konsoli w której był uruchomiony. Nie pomaga jego zatrzymanie przez ctrl+z bo mimo tego, że jest komunikat o zatrzymaniu programu to w drugiej konsol polecenie echo -n "on" > /dev/ttyUSB0 działa poprawnie.
Dodatkowo zauważyłem, że jak uruchomię taila pierwszym, albo drugim poniższym poleceniem to zakończyć jego działanie mogę tylko przez zamknięcie konsoli. Z tego wniosek, że tail nigdy nie kończy działania bo z opcją -f pracuje w nieskończonej pętli.
tail -f /dev/ttyUSB0 & echo -n "on" > /dev/ttyUSB0 tail -f /dev/ttyUSB0 && sleep 5; echo -n "on" > /dev/ttyUSB0
Ostatnio edytowany przez prosze (2015-11-27 14:21:19)

Zbanowany

2411
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:28:01)

Użytkownik
@prosze: źle wnioskujesz.
tail się skończy jak mu zabraknie wejścia. ctrl-z nie kończy programu a tylko go zatrzymuje.
może tak zacznij od man bash, a potem będziesz dywagować o tym, co ci się wydaje?

Podobno człowiek...;)

uzytkownikubunt napisał(-a):
Aby wiedzieć czy jakiś program jest uruchomiony można użyć np. takich poleceń:
Kod:
ps aux | grep tail pgrep tail
Z tym grepem to zabiłeś kotka.
pidof tail
l nie wystarczy.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-11-27 18:45:54)

Zbanowany

2412
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:28:02)

Użytkownik
dobra zwracam honor (źle się wyraziłem). bardziej chodziło mi o różnicę między wstrzymaniem a zakończeniem procesu.
btw. akurat piszę taki programik na arduino, jego część to taki prosty readline, jak przetestuję to tu wrzucę.
//edytka:
#include <stdlib.h>
#define UHZ 100
#define SERBUF_LEN 64
char serial_buffer[SERBUF_LEN];
byte serial_size=0;
void setup()
{
Serial.begin(9600);
pinMode(13,OUTPUT);
digitalWrite(13,0);
}
void loop()
{
doSerial();
delay(1000 / UHZ);
}
void execSerialCommand()
{
byte led;
if (!strcmp(serial_buffer,"on")) {
led = 1;
}
else if (!strcmp(serial_buffer,"off")) {
led = 0;
}
else {
Serial.println("Nie rozumiem polecenia"):
return;
}
digitalWrite(13,led);
Serial.println("Zrobione");
}
void doSerial()
{
char sdata;
for (;;) {
if (!Serial.available()) return;
sdata=Serial.read();
if (sdata == 8) { // backspace
if (serial_size) serial_size--;
continue;
}
if (sdata == '\n' || sdata == '\r') {
if (serial_size) {
serial_buffer[serial_size]=0;
execSerialCommand();
serial_size=0;
}
continue;
}
if (serial_size < SERBUF_LEN - 1) {
serial_buffer[serial_size++]=sdata;
}
}
}Ostatnio edytowany przez ethanak (2015-11-29 10:29:51)
Strony: 1