Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam.
Czy ktoś ma jakieś sprawdzone sposoby, na utwardzenie naszego systemu?
Wyłącznie niepotrzebnych usług, używanie SElinux?
Na co zwracać uwagę przy konfiguracji, gdy nie używamy naszego systemu w roli serwera tylko jako system do codziennego użytku?
Z góry dziękuję za propzycję.

Podobno człowiek...;)

Grsecurity & PaX - łatka na kernel.
Mocno wzmacnia okolice kernela, sterowników, pamięci ram i urządzeń w /dev.
Cgroup do kontrolowania programów pod kątem zasobów, da się spiąć z firewallem, żeby filtrować po programach dostęp do sieci.
Apparmor - profile dla wszystkiego, co gada z siecią albo otwiera otwiera pliki z sieci.
Razem całkiem niezła zbieraninka, która w wielu przypadkach bywa dużo skuteczniejsza od SELinuxa,
ale jest o wiele prostsza w implementacji.
Do tego kompilacja programów (zamiast gotowych paczek o bardzo zróżnicowanej jakości) z maksymalnie bezpiecznymi flagami kompilatora.
W wielkim skrócie, tak wygląda mój Gentuś czyli oficjalnie Gentoo Hardened.
SOA#1
To by było na tyle
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2016-08-25 23:10:29)
Grsecurity sobie darowałem, w którymś z wątków pisałeś, że system z tym patchem nie jest normalnym systemem. Zainstalowałem SElinuxa, staram się też większość pakietów kompilować. Poczytam jeszcze co można zrobić w kierunku harderingu jak uda mi się znaleźć coś ciekawego to oczywiście tutaj to opiszę.

Imperator

rsbac

Zbanowany

Jacekalex dobrze pisze... przede wszystkim nie trzeba być kosmitą żeby to sobie w miarę ogarnąć
HumanDev napisał(-a):
Grsecurity sobie darowałem, w którymś z wątków pisałeś, że system z tym patchem nie jest normalnym systemem
a jaki utwardzony system jest normalnym systemem hm? analogicznie jaki samochód rajdowy jest normalnym samochodem?
Ostatnio edytowany przez hi (2016-10-01 15:30:55)

Podobno człowiek...;)

HumanDev napisał(-a):
Grsecurity sobie darowałem, w którymś z wątków pisałeś, że system z tym patchem nie jest normalnym systemem. Zainstalowałem SElinuxa, staram się też większość pakietów kompilować. Poczytam jeszcze co można zrobić w kierunku harderingu jak uda mi się znaleźć coś ciekawego to oczywiście tutaj to opiszę.
Śmieszna uwaga.
Grsecurity można tak skonfigurować, że jest praktycznie bezobsługowy, przy całkiem solidnym poziomie ochrony.
Zwłaszcza w Debianie, gdzie ostatnio kernel grsec masz w repo.
SELnux jest tworzony między innymi po to, żeby akcjonariusze Red-Hat głodni nie chodzili, także jego poziom komplikacji i abstrakcji nieźle napełnia kasę koncernu z tytułu szkoleń i "commercial support".
Jak chcesz łatwy w konfiguracji ACL, to zdecydowanie Apparmor daje niezłe możliwości i jest bardzo elastyczny w użyciu, do tego Grsec tworzy pancerną zasłonę na poziomie ring0 - kernela.
Tej pary Selinux nie zastępuje, chociaż liczba funkcji i opcji SELinuxa nadaje się małą encyklopedię.
Jak pokazuje historia sieci komputerowej US Navy, nawet najlepsi specjaliści pracujący na systemach Red_Hat nie poradzili sobie z bezpieczeństwem sieci, po której przez długi czas buszowali chińscy hakerzy.
Także SELinuxa zawsze będę traktował z lekkim przymrużeniem oka.
Natomiast ilość błędów generowana przez SELinuxa jest kosmiczna, wystarczy spojrzeć w logi AVC czy w Debianie czy w Androdzie od wersji 5.0. gdzie go wsadzili specjaliści z Google.
Dzięki SELinuxowi mój tablet (Nexus 7, Andek 6.0.1) generuje znacznie więcej logów,
niż Gentoo z Grseciem, Apparmorem i Cgroups.
Przyjemnej zabawy. xD
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2016-10-01 17:02:55)
Strony: 1