Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Łowca lamerów

Cześć. 
Nie wiem czy jest to odpowiednie miejsce do takich ogłoszeń; jeśli nie, proszę o przeniesienie we właściwe miejsce, byleby nie /dev/null :P
Od ponad pół roku pracuję w ciekawym miejscu, jednak do mojego teamu ciężko znaleźć kogoś odpowiedniego, a roboty nie ubywa. 
W związku z tym chciałbym podlinkować ofertę pracodawcy i dorzucić parę słów od siebie, bo jak wiadomo oferty pracy piszą HRowcy dla HRowców (sam póki nie zacząłem pracy to nie bardzo wiedziałem co mnie czeka xD)
Jeśli:
- jesteś otrzaskany z linuksem na tyle że do konfiguracji hosta częściej korzystasz z terminala niż GUI,
- nie straszne Ci przekierowania strumeni typu | >,
- umiesz angielski na tyle by czytać ze zrozumieniem instrukcje,
- umiesz wyjść z vima XD,
- Twoja religia pozwala na obsługiwanie aplikacji w Javie (tfu),
- lubisz poszerzać swoją wiedzę przez udział w szkoleniach,
- nie kręci Cię codzienna klikanina i powtarzalne czynności zabudowujesz w proste skrypty do własnego użytku,
to odnajdziesz się ;)
W poprzednich firmach przywykłem do pracy po 10-14h dziennie, tutaj wręcz wyrzucają mnie po przepisowych ośmiu xD. Atmosfera jest conajmniej zdrowa, bo kierujemy się zdrowym rozsądkiem, a nie sztywnymi procedurami. Muszę zajrzeć do umowy czy mam jakiś wpis o NDA jeśli chodzi o widełki, ale nie mówiąc nic konkretnie powiem, że firma wie że zadowolony pracownik to gwarant sukcesu.
Jeśli brakuje Ci certyfikatów, albo coś wygasło- to nie problem. ISP stawia na umiejętności i wiedzę, nie papiery.
Słowem zakończenia- nie polecam niczego czego nie sprawdziłem wcześniej na sobie.
CV bezpośrednio w odpowiedzi na ogłoszenie lub w PM do mnie- mam blisko do menedżera ;)

Członek DUG

Łowca lamerów

W sumie nigdy patrzyłem pod tym kątem- mnie akurat bardzo pasuje bo 8-16 to wieczne problemy z dojazdem i w zasadzie każda urzędowa/ lekarzowa pierdoła wymaga urlopów albo dogadywania się z kimś by pokrył naszą nieobecność.

Członek DUG

Użytkownik

Łowca lamerów

Skryptanie to nie jest esencja tej pracy xD. Wpadnie czasem ticket "please do the needful" i trzeba wykombinować jak poradzić sobie z problemem. Zarza się że trzeba podnieść rozsypany system gdzie ewakuacja klastra przeniosła tylko część resource'ów na drugą nogę, skyrpty się nie popaliły i apka sypie błędami- w takich okolicznościach bez doświadczenia lub właśnie choć akademickich podstaw leżysz.
ed: basha to tam niewiele, przeważa ksh.
Ostatnio edytowany przez lis6502 (2017-05-11 13:08:18)

Użytkownik
	To teraz tego na studiach uczą? Ciekawe, ciekawe...
To raczej wygląda na dupochron w stylu "zatrudniamy ludzi z wykształceniem i jak co to oni mają wiedzieć bo przecież za to im płacimy". A z mojego doświadczenia wynika, że facet po studiach nadaje się przeciętnie do ganiania po fajki - bo do zamiatania posesji ma za duże ego i za małe kwalifikacje.
No - ale ja pracuję w firmie gdzie mam robić i z mojej roboty mają być konkretne efekty (finansowe) - nie stać nas na zatrudnianie ludzi z dyplomem specjalisty od baz danych, którzy nie mają pojęcia jak zabrać się do wyciągnięcia listy postów z zeszłego tygodnia z wordpressa (przypadek autentyczny).

Łowca lamerów

fyi: pracuję nad podaniem widełek ;)
ethanak, dlatego pisałem wcześniej o zdroworozsądkowym podejściu i opisałem ofertę po swojemu- ja na przykład mam średnie, a mimo to jestem tutaj. Fakt faktem, na rozmowie zdrowo mnie wytrzepali (podchwytliwe pytania) i okazało się że z tym co wiem pasuję tu, gdzie jestem. Co do klastrów: na piątym semestrze mamy coś liznąć z tego co dowiedziałem się od kolegów z kierunku. 
Tak abstrahując od tej konkretnej oferty myślę, że podawanie oczekiwanego wykształcenia ma odfiltrować totalnie nie pasujących ziomków, co to windowsa potrafią reinstalować i mają ubuntu na wirtualce, ale jak klękną X'y to hehe reinstall ;). Ja tam zawsze do wymagań podchodziłem na zasadzie dzielenia przez dwa i zastanowienia się ile z wymienionych technologii znam a ile muszę podszlifować.

Członek DUG

cześć
Popracujesz tam dłużej to stwierdzisz, że nuda, i tylko jedna technologia, napisałeś UNIX czyli szukają do Solarisów lub AIX-a ( ale tam akurat nie jest praca zmianowa).
Chyba że to praca w MCR, no to raczej bym podziękował.
Ale jak to mówią wszędzie dobrze gdzie nas nie ma :)
Akurat ja jak tam pracowałem to nie narzekałem, od czasu do czasu mnie namawiają bym wrócił, ale niestety jedna technologia to za mało aby się rozwijać.

Łowca lamerów

Nie wiem w jakich czasach tam pracowałeś rulezdc, ale ja siedzę w zespole gdzie mam robótki i na RHELach i na Solkach i na AIXach. Czasem wpadnie coś ciekawego, wiadomo że daily activities do najciekawszych nie należą, ale nie tylko z nich dzień się składa. Technolgii przejmujemy coraz więcej, idą za tym szkolenia( nie tylko wewnętrzne) także naprawdę ciężko narzekać na rutynę ;)
UPDATE: Widełek niestety nie będzie.

Członek DUG

Całkiem niedawno z perspektywy czasu.
Z tego co piszesz, że pracujesz z różnymi technologami to MCR, tam praktycznie tylko na zmiany pracują.
W ISP niestety jest jeden mały minus, kadra zmienia się za często, za duża rotacja.

[=Centos=]

Łowca lamerów

Tylko jeśli dostarczę Twoje CV w zębach do HRów i jeśli przez pół roku czy rok będziesz pracował i okaże się że się nadajesz;)
Ścieżka "przez menedżera" to inna trasa takiej CVki, bezprofitowa jak dla mnie ale na pewno szybsza.