Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1

Użytkownik

Zakladam ze mam serwer baze danych, serwer dedykowanny ze strona www w LAN.
Chce miec bezpieczny dostep w celu korzystania i modyfikacji/edycji danych.
Jak sie najbezpieczniej polaczyc, zeby nikt inny nie byl w stanie zdemolowac moich danych ?
Naczytalem sie o: brama, tunele VPN.
Czytam i widze, ze jest wiele sposobow, ktos podpowie najbezpieczniejsze rozwiazanie ?
Pozdro.
Ostatnio edytowany przez Novi-cjusz (2018-03-07 16:52:36)

Dzban Naczelny

Użytkownik

Nie mam co rozwijac, bo to jest tylko szukanie najbezpieczniejszego rozwiazania.
Czytam i czytam ale materialu jest  nie do przerobienia, dlatego pytam ludzi z doswiadczeniem.
Powtarzam pytanie, jezeli masz w LAN:
- dane np bazy danych
- aplikacje
- komputery
- serwer www
jak najbezpieczniej polaczyc sie z zewnatrz z LAN-em aby miec dostep do wszystkiego i co najwazniejsze zeby nikt inny bez mojej akredytacji nie mogl wejsc do LAN ?
Na poziomie korpo.
Ps. Nie oczekuje szczegolowego tutoriala tylko wskazania kierunku, a dalej bede sam.

Dzban Naczelny
	No to jest zupełnie inne pytanie niż na początku.
IPsec jest rozwiązaniem twojego problemu.
Oczywiście cały dostęp z zewnątrz ograniczasz do niezbędnego minimum.

Podobno człowiek...;)

urbinek napisał(-a):
No to jest zupełnie inne pytanie niż na początku.
IPsec jest rozwiązaniem twojego problemu.
Oczywiście cały dostęp z zewnątrz ograniczasz do niezbędnego minimum.
Żarty się Waćpana trzymają.
Ipsec, zwłaszcza za NAT...
Faktycznie sprawa wygląda następująco:
1. OpenSSH - z kluczami autoryzacji.
2. OpenVPN  - klucze x509+klucz statyczny.
3...
4...
5...
Szkoda czasu kombinować dalej.

Dzban Naczelny
	I czemu żarty?  
OpenSSH do bazy danych?
OpenVPN ssie bo jest bardzo niewydajny
Jacekalex napisał(-a):
Ipsec, zwłaszcza za NAT...
Skąd wiesz, że ma nat ? Zresztą o NAT-T słyszał ?
Ostatnio edytowany przez urbinek (2018-03-07 21:07:28)

Podobno człowiek...;)

urbinek napisał(-a):
I czemu żarty?
OpenSSH do bazy danych?
Oczywiście, ze OpenSSH do DB.
Jak nie wierzysz, to zajrzyj do dokumentacji Mysqla i Postgresa w kontekście "secure connections" dla połączeń czy replikacji.
No chyba że osobiście usunąłeś z OpenSSH opcję przekierowania portu czy tunele.
Co do "czemu żarty" to wystaw sobie serwer Ipsec i połącz się do niego z sieci LTE np Playa czy Orange, zamiast się dziwić.
I wiem o NAT-T i ipsec-passthrough, ale wiem, jaka z tym jest gimnastyka, i jakie to jest "stabilne" w rożnych dziwnych sieciach.
OpenVPN ssie? pewnie dlatego, ze sterownik TUN w Linuxie pozwala ustawić tylko 10Mbit, żeby przestawić go na 100Mbit potrzebna jest specjalna łatka na kernel po obu stronach tunelu.
W każdym razie do połączenia z bazą Mysqla czy Postgresa 10Mbit spokojne wystarczy.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2018-03-07 21:17:01)

Dzban Naczelny
	Robiłem to nie raz i nie dwa, konfiguracja nazywa się RoadWarrior i działa jak marzenie. Może masz za małe doświadczenie w tym temacie, że tak agresywnie do tego podchodzisz?

Podobno człowiek...;)

urbinek napisał(-a):
Robiłem to nie raz i nie dwa, konfiguracja nazywa się RoadWarrior i działa jak marzenie. Może masz za małe doświadczenie w tym temacie, że tak agresywnie do tego podchodzisz?
Oczywiście ze działa, nić inne go nie twierdzę.
Ale jeszcze nie widziałem serwera, do którego ponad SSH coś byłoby jeszcze potrzebne.

Dzban Naczelny
	A jeśli masz wiele maszyn, aplikacji, usług... ?
Novi-cjusz napisał(-a):
- dane np bazy danych
- aplikacje
- komputery
- serwer www
Nie wyobrażam sobie zestawiania pierdyliona tuneli SSH do każdej maszyny osobno. I tak wiem, jedna maszyna może forwardować pakiety dalej znów jest to klepanie konfiguracji per port, per maszyna, per połączenie...
Co więcej jeśli łączysz się per nazwy domenowe
Novi-cjusz napisał(-a):
Na poziomie korpo.
to ciężko o zrobienie dwóch profili w klientach do baz czy innych aplikacji dla połączeń z LAN i WAN, no chyba, że da się to ogarnąć inaczej niż rzeźbieniem polityk na FW :) tylko po to, zeby mieć minimalistyczny tunel OpenSSH, w IPsec łączysz się jak lokalnie.
Jeśli już miałbym robić cos innego to OpenVPN ale jak piszesz - znowu rzeźbienie w kernelu z obu stron i już nie jest tak różowo. Na IPsec zamykam interfejsy...
IPsec jest bardziej elegancki i ihmo prostszy w obsłudze. IKE v2 masz wbudowanego w systemy Windows, Mac

Zbanowany

urbinek napisał(-a):
hmm... mógłbyś to rozwinąć?

Dzban Naczelny
	Jacekalex napisał(-a):
OpenVPN ssie? pewnie dlatego, ze sterownik TUN w Linuxie pozwala ustawić tylko 10Mbit, żeby przestawić go na 100Mbit potrzebna jest specjalna łatka na kernel po obu stronach tunelu.
Mniej więcej to.
Do tego 
Jacekalex napisał(-a):
W każdym razie do połączenia z bazą Mysqla czy Postgresa 10Mbit spokojne wystarczy.
Do backupu offsite też :)? (W rozsądnym czasie)
JEŚLI mówimy o 2 maszynach linuksowych, gdzie MOŻEMY sobie pozwolić na łatanie kernela to nie widzę problemu.
Ale w przypadku kombinacji klienta (czy klientów) na windows/linux/mac z jakimiś pudełkami typu mikrotik, fortigate, stormshield, palo alto czy cisco zaczynają się schody.
Najwydajniejsze, najbardziej uniwersalne rozwiązanie jakie znam to IPsec client-2-stie i szczerze mówiąc - biorąc pod uwagę założenia z 3 postu było by najprostsze.

Podobno człowiek...;)

Miedzy systemami wolnymi na licencjach BSD czy GNU, a systemami różnych kopro zawsze są schody.
Każda korpo marzy o monopolu, każda chce panować na światem.
Dlatego Qualcomm czy Mediatek robią stery na poszczególne wersje Andka ale NIE NA LINUXA, dlatego zawsze są gimnastyki, żeby Outlook gadał z Dovecotem, 
i dlatego ciężkie miliony zawsze będą szyły na różne "integracje systemów".
W każdym razie jeżeli masz jeden port otwarty na serwerze i połączenie klient-serwer, to jest dużo prostsze połączenie, aniżeli strony lewej  i prawej, jak w Ipsec.

Dzban Naczelny
	Chyba, że używasz mode-conf. Wtedy w kliencie podajesz IP serwera, się autoryzujesz i bangla. 
No i fakt, IPsec wymaga 2 portów i protokół esp to juz mniej minimalistycznie niz OpenSSH/VPN ;)

Strony: 1