Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1

Użytkownik

cześć od wczoraj męczę pythona tak nieco bardziej poważnie :) wiem jak to brzmi :P
ale do rzeczy.
muszę wstawić do tabeli w bazie danych która ma dość pokaźną ilość kolumn, żeby nie zrobić literówek i nie przepisywać nazw wszystkich kolumn wymyśliłem sobie że zrobię słownik klucz:wartość.
Wówczas łatwiej będzie przygotowywać długie zapytania (takie gdzie ilość kolumn liczona jest w dziesiątki).
napisałem od ręki trywailny kod który to załatwia:
def preparesql(table, conf):
   sql = {}
   sql['query'] = ''
   sql['init'] = 'INSERT INTO ' + table
   sql['row'] = ''
   sql['values'] = ''
   tsql = None
   for key in conf.keys():
      sql['row'] = sql['row'] + key + ', '
      if type(conf[key]) == type(1):
        tsql = str(conf[key]) + ', '
      elif type(conf[key]) == type('A'):
        tsql = "'" + conf[key] + "', "
      elif conf[key] == None:
        tsql = 'null, '
      sql['values'] = sql['values'] + tsql
   sql['row'] = sql['row'][:-2]
   sql['values'] = sql['values'][:-2]
   sql['query'] = sql['init'] + ' (' + sql['row'] + ') ' + 'values(' + sql['values'] + ')'
   return sql['query']
#przyklad
#slownik z danymi do wstawienia
opt = {}
opt['host'] = 'localhost'
opt['port'] = 1234
opt['opt'] = 'xyz'
opt['puste'] = None
#wynik dzialania
print( preparesql('jakastabela', opt) )wynik działania
INSERT INTO jakastabela (host, port, opt, puste) values('localhost', 1234, 'xyz', null)i działa OK ale zapewne wymyślam koło na nowo :) więc pytanie do bardziej oblatanych, jest jakiś moduł do pythona który takie coś robi tylko pewnie fajniej :)
Ostatnio edytowany przez life (2018-07-17 00:24:09)

Użytkownik
	Jest kilkanaście, każdy inny i z reguły specjalizowany do konkretnego silnika. Do PostgreSQL-a masz np. PyGreSQL czy psycopg2. Do MySQL-a będzie to python-mysqldb, a pewnie i parę innych by się znalazło.
W ogóle Google dużo wiedzą na ten temat i jakoś szybciej odpowiadają niż forum... próbowałeś?

Użytkownik

no właśnie nie bardzo widziałem, wstawiać będę do bazy MS SQL Server moduł pythona do tego to pymssql można tam wstawiać zapytania jak w innych czyli przekazując listę lub krotkę (tuple) ale nie widziałem metody w tej klasie żeby wstawiać słownik gdzie klucz to nazwa kolumny i wartość do wstawienia.
z pytonem dopiero się poznajemy :) oczywiście wcześniej na googlu szukałem ale bez efektów, pewnie skończy się na tym że w swojej klasie zostawię metodę na podobieństwo tego co napisałem w sumie to głównie dla dwóch tabel gdzie jadna ma 147 kolumn! druga już jest mniejsza bo około 40
ale znalazłem coś łatwiejszego :) 
#slownik z danymi do wstawienia
opt = {}
opt['host'] = 'localhost'
opt['port'] = 1234
opt['opt'] = 'xyz'
opt['puste'] = None
col = ', '.join(opt.keys())
values = ':'+', :'.join(opt.keys())
query = 'INSERT INTO my_table {0} VALUES ({1})'.format(col, values)
cur.execute(query, opt)to przykłąd dla pythona3.x użyte format do budowy stringu dla starszych wersji: query = 'INSERT INTO my_table %s VALUES (%s)' % (col, values)
Ostatnio edytowany przez life (2018-07-19 14:03:07)

Użytkownik
	A co będzie, jeśli
opt['opt']="O'Connor"
Strony: 1