Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1

Użytkownik

Mam taki kłopot jak w debianie(9.5) pod kde wyłączyć możliwość automatycznje aktualizacji pakietów.

Podobno człowiek...;)

Może tak:
aptitude hold {nazwa paczki}Chociaż i tak się potem coś posypie z powodu aktualizacji bezpieczeństwa.
Np Qtnetwork zależy od Openssl, jeden krytyczny błąd i błyskawiczna aktualizacja Openssl może wymusić aktualizację Qtnetwork, a na bibliotece Qtnetwork wisi całe QT i pośrednio całe Kde.
Więc na każdej poprawce krytycznej luki bezpieczeństwa typu Glibc czy Openssl może ci pół KDE szlag trafić, a biblioteki o takim znaczeniu są łatane natychmiast.
Dlatego moim skromnym zdaniem blokowanie aktualizacji to niezbyt mądry,
 żeby nie napisać że idiotyczny pomysł.
Jeśli natomiast w ogóle zrezygnujesz z aktualizacji bezpieczeństwa, to twój system zacznie się pomalutku aż do skutku zbliżać do poziomu Windows XP.
Przy czym na branżowych portalach krytyczne luki w Linuxie są opisywane na bieżąco,
np tutaj:
https://www.debian.org/security/dsa
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2018-11-02 17:30:08)

Użytkownik

Ale ja chcę właśnie to zrobić, bo jak go będę aktualizował to wtedy mi może pójść system bo była taka sytuacja, że jądro się aktualizowało i po aktualizacji nie chciał system wstać trzeba było w /etc/fstab zahaszować linijke, która montowała cdrom. Takie złe wspomnienia.

Członek DUG

Tak jak pisze Jacekalex pomysł aby blokować aktualizacje jest idiotyczny, na laptopie żony mam od dawna używam wydania stabilnego i nie pamiętam przypadku, żeby po aktualizacji nie wstał system. Pomijam fakt, że nowe wersje kernela są wydawane w pakiecie o innej nazwie, więc samo nigdy się nie zaktualizuje.

Użytkownik

Ustaw wartość zero dla tych opcji:
APT::Periodic::Update-Package-Lists "1"; APT::Periodic::Unattended-Upgrade "1";
w pliku:
/etc/apt/apt.conf.d/20auto-upgrades
Powinno pomóc ale pewny nie jestem bo tego nie testowałem.
Strony: 1