Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

DUG

Mam taki problemik. Skasowałem sobie jednego urzytkownika (deluser xxx) ale został mi katalog po nim, a dokładnie katalog i plik w nim o nazwie .bash_history ktorego nie moge skasować.
Jak usunąć ten plik?

Ojciec Założyciel
root zrobi szystko

DUG

no właśnie po rootem nie moge tego zrobic:/

Ojciec Założyciel
daj su -
ten minus jest ważny

DUG

też nie da rady mam taki komunikat:
SERVO:/home/wiktor2# rm .bash_history rm: cannot remove `.bash_history': Operation not permitted

Członek DUG

A dajesz rm -R /home/wiktor2 ? Oczywiście najpierw su - .
Ja na początku linuxowania też nie umiałem katalogu skasować ;P Dobrze, że mnie jeszcze dosa uczyli w szkole, to jakoś dałem radę sobie przyswoić trochę wiedzy na starcie. Ale 100% windowsiarze mają pewno wielki problem, hehe.

Użytkownik

Może też warto sprawdzić poprawność systemu plików, jeśli opcja -R nie pomoże (man fsck).

DUG

-R nie działa:(
A jak sprawdzić poprawność plików?

były zielony_83 :)
wejdz do katalogu home i pokaz Nam co wywali
ls -al
mozesz zmienic wlasciciela katalogu
chown user.user /nazwa/katalogu
na przyklad i sprobowac jako wlasciciel to usunac czyli zamiast user wpisz swojego uzytkownika

DUG

żadne zmiany na tym pliku są niedozwolone...

Członek DUG

fsck do sprawdzenia systemu plików. Zapodaj sobie man fsck i poczytaj co i jak.

Ojciec Założyciel
może źle wpisujesz polecenie - okrężna droga, uruchom mc jako root, to jest plik ukryty w katalogu /root - skasuj go przez F8

DUG

Bodzio probowałem już w ten sposób i to nic nie daje:/

Ojciec Założyciel
to jeszcze chrootnij się na swój system - misiooo już dzisiaj to przerabiał :)

DUG

Po wpisaniu komendy fsck
SERVO:~# fsck /home
fsck 1.37 (21-Mar-2005)
e2fsck 1.37 (21-Mar-2005)
/dev/sdb5 is mounted.
WARNING!!! Running e2fsck on a mounted filesystem may cause
SEVERE filesystem damage.
Do you really want to continue (y/n)?
Partycja ta jest podmontowana jako katalog domowy i mam dam sporo danych czy nic sie z nimi nie stanie?

Członek DUG

Odmontuj i wtedy sprawdź :D Ewentualni jakieś LiveCD (ja mam już wypalone RescueCD Bodzia, hehe http://www.bodzio.dug.net.pl/pliki2/systemrescuecd-x86-0.2.14.iso )
Poczytaj co Bodzio tu napisał: http://www.linux.com.pl/forum/index.php?t=msg&t … 0e8d6f0492312
i zrób tego chroot (czyli z rescueCD zalogujesz się na roota u siebie i wtedy wywalisz może). Ja musiałem to robić, bo upgrade nie upgrejdnął mi udev i system wogóle nie wstawał. Bałem się, że reinstall będzie, ale jakoś sam zrobiłem i niesamowicie dumny jestem z siebie! :t ) Linuxa zawsze da się naprawić, czy jakoś tak to szło, hehe.

Ojciec Założyciel
fsck nie powinno się używać na zamontowanej partycji - odmontuj