Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam :)
Ostatnio rozglądam się za jakimś linuxem, który mógł by mi służyć jako jeden z głównych systemów, ale jak wiadomo wybór jest dość szeroki i wgłębiając się w temat, można nieco ugrzęznąć, tak jak w tym przysłowiu, czym dalej w las, tym więcej drzew.
Niemniej, tak sobie pomyślałem, że skoro i tak spora część tych distro bazuje na Debianie, to może nie rozdrabniać się i nie rozglądać za na przykład jakimiś forkami, tylko sięgnąć po "oryginał", czyli Debiana. Co o tym sądzicie?
Mam też pierwsze pytanie softowe, dlatego piszę w tym właśnie dziale.
Otóż, ostatni raz miałem do czynienia z Debianem, chyba z 7 lat temu i pamiętam, że chcąc wtedy zainstalować jakikolwiek program z poza oficjalnego repo, napotykałem na odmowę wykonania takiej instalacji przez Debiana. 
Czy gdybym obecnie pobrał sobie plik .deb ze strony producenta jakiejś przeglądarki, czy też jakiegoś komunikatora, którego nie ma w oficjalnym repo, to czy będę mógł zainstalować taki program w obecnym Debianie, czy może taka możliwość będzie zablokowana przez system, tak jak to miało miejsce dawniej?

Użytkownik

... spora część tych distro bazuje na Debianie, to może nie rozdrabniać się i nie rozglądać za na przykład jakimiś forkami, tylko sięgnąć po "oryginał", czyli Debiana. Co o tym sądzicie?
Prawidłowy, naturalny wniosek.
Mała uwaga: jeżeli sprawiłeś sobie najnowszego Intel AlderLake-S to zamiast Bullseye zainstaluj testing Bookworm,
albo zaczekaj, gdyż za niedługo podpisane jądro 5.16.x pojawi się w Bulseye-backports.
... chcąc wtedy zainstalować jakikolwiek program z poza oficjalnego repo, napotykałem na odmowę wykonania takiej instalacji przez Debiana.
W którymś z podręczników Debiana, piszą,że nie należy instalować paczek deb spoza oficjalnego repozytorium – nie wiadomo co ci tam zainstaluje.
Ale jak tak bardzo chcesz to za pomocą dowolnego menedżera archiwów (np. file-roller) podejrzyj zawarość paczki deb – contol.tar.xz w paczce.
Przyjrzyj się skryptom preinst i postinst (o ile są) które uruchamiane są odpowiednio przed i po instalacji.
Natomiast odmowa instalacji prawdopodobnie wynika z nie spełnionych zależności.
Jakie pakiety są wymagane zapisano w linii "Depends:" w pliku control.
W Debianie obowiązują dość rygorystyczne zasady przy budowaniu paczek deb. 
Pakiety spoza oficjalnego repo tą poprawnością nie grzeszą. 
Możesz sprawdzić jako użytkownik:
lintian paczka.deb
Zobaczysz ile Ci błędów pokaże dla takiej paczki, a ile będzie błędów dla paczki z repo oficjalnego.
Zawsze można skompilować ze źródeł jak Ci tak bardzo zależy.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez zl23 (2022-03-09 17:11:29)