Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1

Użytkownik

Cześć,
napisałem flaskową aplikację, jednak serwera roboczego nie powinno się uruchamiać w celu jej udostępniania na zewnątrz, tylko na localhoście.
Posiadam serwer z zainstalowanym debianem i nie bardzo wiem jak się za to zabrać?
Będę wdzięczny za pomoc.

prawie jak admin

Rozumiem, że chcesz to postawić na domowym serwerze.
Jeśli on nie ma wyjścia na świat - to problem z głowy. Jeśli ma to chyba najprościej zabezpieczyć dostęp do aplikacji przez konfigurację firewalla.

Podobno człowiek...;)

napisałem flaskową aplikację,
Cieszymy się kolektywnie razem z Tobą ;)
Skąd wiesz, ze aplikacja działa?
W jaki sposób uruchomiłeś tą flaskową aplikację pierwszy raz?
Poleceniem terminala, czy może spojrzeniem bazyliszka albo inną metodą telepatyczną?
Pozdro
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2023-11-27 04:12:37)

Użytkownik

Myślę, że złośliwości są niepotrzebne.
Innej aplikacji nie przyszłoby mi uruchamiać przez `flask run' który uruchamia serwer roboczy.
Ogarnąłem temat dzięki dokumentacji flask.
Dzięki za chęć pomocy.

Podobno człowiek...;)

Wszystko zależy, czy flask-server odpala się w tle i wyskakuje z terminala
- wtedy można użyć systemd-oneshot
czy działa lub może działać w trybie foreground, czyli blokować sesję terminala, wtedy można użyć np daemontoolsa (najłatwiej) albo też systemd.
Przykład dropbear'a w daemontools:
### cat /service/dropbear/run #!/bin/sh exec 2>&1 echo "*** Starting dropbear..." exec /usr/sbin/dropbear -F -R -s -a -K 15 -I 900 -P /run/dropbeear.pid -p 0.0.0.0:1931 -p :::1931;
# root ~> svstat /service/dropbear/ /service/dropbear/: up (pid 3312) 200810 seconds # root ~> pgrep dropbear 1875 3312 # root ~> kill -9 `pgrep dropbear` # root ~> svstat /service/dropbear/ /service/dropbear/: up (pid 3957) 2 seconds
proste, skuteczne i względnie "ekologiczne"
xD
Sposób odpalania w damontools jest identyczny, jak w kontenerach dockera, także konfiguracja się mocno ułatwiła.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2023-11-27 11:32:54)

Członek DUG

Hmm
Jak dla mnie to powinienes zrobić porządnie. Dla testów to powinieneś zrobić virtualenv i tam testować apliakcję lub stworzyć kontener z tym i sprawdzać. Szybko, sprawnie. W kontenerze w sumie potem możesz to uruchomić gdziekolwiek.
Strony: 1