Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hej.
Tak jak w temacie. Po zalogowaniu się do systemu (Plasma). Zawsze ale to zawsze, pojawia się irytujące okienko z informacją o nieskonfigurowanej usłudze DBUS w Wayland. Gdy odniosłem się do tego komunikatu - po próbie zastosowania się - w miejsce poprzedniej informacji pojawia się nowa, namawiająca do przedefiniowania zmiennych środowiskowych dotyczących biblioteki QT. U Was też tak jest ? Wersja O/S Debian 13.4
Pozdrawiam
Przemysław
To jeszcze raz ja.
Wcześniejszy post pisałem z bani. I wkradło się nieporozumienie. Komunikat dotyczy usługi IBUS. Udało mi się skopiować ten komunikat:
Usługa IBus w systemie Wayland powinna być wywoływana z sesji środowiska. W KDE można uruchomić narzędzie „systemsettings5”, przejść do sekcji „Urządzenia wejściowe” → „Klawiatura wirtualna”, kliknąć ikonę „IBus Wayland” i przycisk „Zastosuj”, aby skonfigurować usługę IBus w systemie Wayland. W innych sesjach środowiska można skopiować wiersz „Exec=” z pliku org.freedesktop.IBus.Panel.Wayland.Gtk3.desktop do pliku konfiguracji danej sesji. Więcej informacji o konfiguracji metody wprowadzania Wayland można znaleźć w dokumentacji środowiska. Przed jej skonfigurowaniem należy się upewnić, że zmienna środowiskowa QT_IM_MODULE lub GTK_IM_MODULE nie jest ustawiona w sesji środowiska.
Umożliwia to włączenie klawiatury wirtualnej - która nie jest mi jednak do niczego potrzebna.