Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Członek DUG

elektryk dyżurny

u mienia toże

Admin łajza

u mienia toże
ja dumaju szto u wsjech

prawiczek erotoman
nie tylko w tym temacie jest ten problem :]

Członek DUG

Członek DUG

Admin łajza

haraszo, ja sagłasien

Ojciec Założyciel
Jak wiecie był włam na forum. W sumie aby forum z prwrotem działało prawidłowo wystarczyło przywrócić z kopii plik index.php - to zajęłoby hmmm.... góra 30 sekund. Nam chodziło o to aby namierzyć dziada, a równocześnie sprawdzić czy nie zostały jakieś niespodzianki. Dlatego Biexi włączyła komunikat o przerwie technicznej. Log Apacza do przeglądnięcia miał ok 80 MB, obcięty do określonej godziny ataku miał jakieś 5 MB. To i tak sporo danych do przeglądnięcia. Mimo to Biexi namierzyła to IP. Oczywiście przypuszczamy że to jest ostatni serwer z pajączka proxy atakującego forum duga. Przypuszczamy także, że atak nie był skierowany na duga specjalnie, tylko automat przeszukiwał fora phpBB, które miały taką niezabezpieczoną dziurę, i tych ataków mogło być więcej.
Z niespodzianek, które Biexi jeszcze znalazła to "zarejestrowany" ?? użytkownik z prawami admina forum ID = 1, oraz ID bazy = -1, dlatego ten user nie był widoczny na forum.
Oczywiście został wywalony z bazy, ale od tego czasu występują błedy w stronicowaniu niektórych postów. Wyjściem jest oczywiście zablokowanie danego postu i zrobienie nowego np. humor2 :)
-----------------------------------------------------
Kolejne wyjaśnienie dotyczące nieprawidłowgo kodowania w FAQ
Skrypt który napisał raixer (chwała mu za to) przewiduje kodowanie pisanych postów w iso 8859-2, ale posty te są zapisywane w bazie mysql - a tam ustawione było kodowanie na: latin1-swedich-ce. Oczywiście nasza wina, że nie zwróciliśmy na to uwagi na samym początku. Jak tylko to zauważyłem, zmieniłem kodowanie na latin2-ce (iso8859-2). Okazało się jednak, że w tym kodowaniu baza nie przyjmuje polskich znaków - sic.... nie wiem dlaczego. Wróciłem do kodowania latin1-ce (iso8859-1). Teraz powinno być ok. Zobowiązuję się że wszystkie posty zostaną poprawione, tak z literówek jak i czasem z błędów merytorycznych.
uff dość wyjaśnień :) bardzo poważnie rozmyślamy nad zmianą forum na inne, które ma mniej bugów.
Członek DUG

Może na IPB zmienicie, o ile sie nie myle wersja 1.3 już płatna nie jest, a forum naprawde wymiata. No fudforum też dobre.

Członek DUG

Gdzieś była już dyskusja na temat zmiany forum na inne :) moim skromnym zdaniem jak czas wam na to pozwoli to jest to bardzo dobry pomysł. Więkrzość ludzi przeglądając te strony jest zorientowana na informacje a nie na ładny wygląd więc bezpieczeństwo przedewszystkim dodtakowe opcje ciekawe ale nie koniecznie konieczne :)
PS: Temat do zamknięcia (przynajmniej tak mi się wydaje).

prawiczek erotoman
zrzutki strona 24 teraz sie sypła :]

Członek DUG

Członek DUG

nie wiedzieć czemu ale jeśli dana strona nie działa to na poprzedniej są te posty. tak jakby było ustawione że najednej stronie może być więcej postów. i przez to post powinien być na stronie np. 15 a jest na 14. grunt że wogóle działa, więc doceńcie to!

Członek DUG

Członek DUG