Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Moj podział dysku nie jest zbyt przemyślany wygląda tak:
Device Boot Start End Blocks Id System /dev/sda1 * 1 650 5221093+ 7 HPFS/NTFS /dev/sda2 651 18727 145203502+ f W95 Ext'd (LBA) /dev/sda5 651 746 771088+ 82 Linux swap / Solaris /dev/sda6 747 1384 5124703+ 83 Linux /dev/sda7 1385 4572 25607578+ 7 HPFS/NTFS /dev/sda8 4573 17447 103418406 7 HPFS/NTFS /dev/sda9 17448 18119 5397808+ 83 Linux /dev/sda10 18120 18727 4883728+ 83 Linux
Chciałem pomanewrować sda1, sda2 i sda5, sda7, sda8 rozumiecie jakąś powiekszyć w innej zmienić system plików itd. Czy czy dane na pozostałych partcjach powinny to przetrwać czy też jest to niebezpieczna zabawa.
Jeszcze gwoli ścisłości gdzy sam sie pogubiłem, z mojego rozkladu wynika ze na rozszerzonej partycji sd2 sa pozakłądane logiczne partycje sda5-sda10 ???
Mam jeszce problema jak tu pogodzić przyjemny dostęp do partcji z danymi aby i z wundy mozna było wjechać jak i z debiana. Czy w tym wypadku trzeba zarzucić coś fatach i czy partycja /home nie miałaby nic przeciwko temu?
Partycje najlepiej poprzesuwac pqmagickiem, nowy obsluguje ext3. NTFS mozesz spokojnie zmienic na fat32, nie bedziesz mial problemow pod linuxem z zapisem.
Kamikaze ciężko mi się doszukać tego progsa chodzi o pqmagick czy pqmagic oraz czy to progs pdo winde czy linuksa?
Myślalem zeby zrobić ten manewr spod portycjonera z z pierwszej płyty debiana albo spod cfdiska
1) na linuksa jest podajże qtparted
2) partitionmagicka jest w pewnym sensie 2 wersje:
instalator pod winde czyli wybeirasz co chcesz zrobić resetujes zkompa i przy włączaniu windy przerabia partycje oraz uruchamiany z dyskietki (2) i nawet ale odczytuje fat/fat32/ntfs/ext2/ext3 innych nie.
a jeśli chodzi o uszkodzenie to jest raczej ryzykowne ale ja w jakoś 20% przenoszenia partycji zresetowałem (hamsko) kompa i uruchomiłem z live a potem podłączyłem do kompa brata i przegrałem i wszystko ładnie działa ;D
ALE!!!!: szczerze odradzam bo trwać to może przy dużym dysku i partycjach nawet dzień albo dłużej!
lepiej pójść do kumpla jeśli ma winde to (www.google.pl ext3 for windows) zainstalować przegrać na jego dysk na nowo partycje zrobić i przegrać
EDIT: partition magic jest płątny!
Jeszcze gwoli ścisłości gdzy sam sie pogubiłem, z mojego rozkladu wynika ze na rozszerzonej partycji sd2 sa pozakłądane logiczne partycje sda5-sda10 ???
tak
masz start sda5 651 i koniec sda10 18727 czyli
sda2 /dev/sda2 651 18727
w niej sie zawiaeraja czyli jest rozszerzona ;)
Czy czy dane na pozostałych partcjach powinny to przetrwać czy też jest to niebezpieczna zabawa.
pewnosci nigdy nie masz.. wiem ze raczej ciezko buckupowac caly dysk ale jak masz mozliwosc to lepiej to zrob
polecam partition magic ktory mozesz odpalic z hitrensboot cd - bootowalne cd z mnustwem narzedzi
Dzieki wszystkim za wyjaśnienia :)
No to se odkopałem temata.
Zamierzam przejść do czynów i mam serie pytań:
1) Kamikadze to jak z tym progsem bo niemoge dziada znaleźć ?
2) Planuje z tymi partycjami cos zmajstrować:
/dev/sda7 1385 4572 25607578+ 7 HPFS/NTFS /dev/sda8 4573 17447 103418406 7 HPFS/NTFS
Usunąć jedno i drugie, zapodać nowe rozmiary i nowe systemy plików.
Czy dysk nie odmowi posluszeństwa?
Czy debian na sda10 przetrwa?
Partition magick to jak ci tu powiedzieć jest płatny, no chyba że znajdziesz na licencji p2p ;] Co do prostego podziału na partycje, jeśli je usuwasz i robisz od nowa to wystarczy ci fdisk i zestaw programów mkfs.* w zależności od systemu plików. Magick jest dobry do przesuwania partycji i zmiany rozmiarów, czego taki fdisk nie potrafi.
Dziex.
Alem se poryzykowal, robilem nieziemskie cude w srodku dysku lecz nie przewidzialem ze jak z jednej partycji zrobie dwie w środku to bedzie problemm bo linux automatycznie przeseunie sie o numerek wyzej ale suma sumarum to okiełznałem :D