Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam. Wczoraj robiłem dist-upgrade z sarge do sid'a i wystąpił malutki problemik. Dla mnie pierwszy raz dlatego jestem skołowany i nie bardzo wiem jak sobie poradzić. Jeżeli taki temat już był to przepraszam.
Po dist-ugrade przy próbie zainstalowania jakiejkolwiek paczki dostaje taki oto komunikat: np. kernel-headers-2.6.17-1-k7.deb
Hal:/home/mephysto# apt-get install linux-headers-2.6.17-1-k7
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności... Gotowe
Należy uruchomić `apt-get -f install', aby je naprawić:
Następujące pakiety mają niespełnione zależności:
amule: Wymaga: libwxbase2.6-0 (>= 2.6.3.2.1.1) ale nie zostanie zainstalowany
Wymaga: libwxgtk2.6-0 (>= 2.6.3.2.1.1) ale nie zostanie zainstalowany
libprintsys: Wymaga: tdb-dev ale nie zostanie zainstalowany
linux-headers-2.6.17-1-k7: Wymaga: linux-headers-2.6.17-1 (= 2.6.17-4) ale nie zostanie zainstalowany
Wymaga: linux-kbuild-2.6.17 ale nie zostanie zainstalowany
openoffice.org-java-common: Wymaga: openoffice.org-common ale nie zostanie zainstalowany
E: Niespełnione zależności. Spróbuj 'apt-get -f install' bez pakietów (lub podaj rozwiązanie).
Hal:/home/mephysto# więc daje
apt-get -f install kernel-headers-2.6.17-1-k7
ale dostaje identyczny komunikat jak wyżej. Kiedy próbuje zainstalować ręcznie wymagane pakiety przez amule i ten 2 pakiet, wyskakują mi klejne zalezności, których apt nie potrafi sam zainstalować.
Czy ktoś ma jakąś dobrą radę?

Moderator

A nie namieszałes w sources.list albo preferences? Zapodaj je.
Moje sources.list z którego robilem dist-upgrade wygląda w obecnej chwili tak:
deb http://ftp.pl.debian.org/debian/ unstable main contrib non-free deb http://download.skype.com/linux/repos/debian/ stable non-free deb http://debian.neo.pl/wfmh/ unstable main contrib non-free deb http://www.debian-multimedia.org/ unstable main deb-src ftp://ftp.cz.debian.org/debian/ unstable main contrib non-free deb-src http://www.debian-multimedia.org/ unstable main

Bicycle repairman
Hal:/home/mephysto# apt-get -f install Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności... Gotowe Naprawianie zależności... Gotowe Zostaną zainstalowane następujące dodatkowe pakiety: libwxbase2.6-0 libwxgtk2.6-0 openoffice.org-common Sugerowane pakiety: libgnomeprintui2.2-0 Zostaną zainstalowane następujące NOWE pakiety: libwxbase2.6-0 libwxgtk2.6-0 openoffice.org-common 0 aktualizowanych, 3 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 6 nieaktualizowanych. 2 nie w pełni zainstalowanych lub usuniętych. Konieczne pobranie 0B/30,2MB archiwów. Po rozpakowaniu zostanie dodatkowo użyte 67,1MB miejsca na dysku. Czy chcesz kontynuować [T/n]? t UWAGA: Następujące pakiety nie mogą zostać zweryfikowane! libwxbase2.6-0 libwxgtk2.6-0 openoffice.org-common Zainstalować te pakiety bez weryfikacji [t/N]? t debconf: nie udało się zainicjalizować nakładki: Kde debconf: (Unable to load Qt -- is libqt-perl installed?) debconf: powrót do nakładki: Dialog (Odczytywanie bazy danych ... 105367 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.) Rozpakowanie libwxbase2.6-0 (z .../libwxbase2.6-0_2.6.3.2.1.1_i386.deb) ... dpkg: błąd przetwarzania /var/cache/apt/archives/libwxbase2.6-0_2.6.3.2.1.1_i386.deback): próba nadpisania `/usr/lib/libwx_baseu-2.6.so.0.3.1', który istnieje także w pakiecxbase2.6 dpkg-deb: podproces paste został zabity sygnałem (Przerwany potok) Rozpakowanie libwxgtk2.6-0 (z .../libwxgtk2.6-0_2.6.3.2.1.1_i386.deb) ... dpkg: błąd przetwarzania /var/cache/apt/archives/libwxgtk2.6-0_2.6.3.2.1.1_i386.deb ck): próba nadpisania `/usr/lib/libwx_gtk2u_adv-2.6.so.0.3.1', który istnieje także w palibwxgtk2.6 dpkg-deb: podproces paste został zabity sygnałem (Przerwany potok) Rozpakowanie openoffice.org-common (z .../openoffice.org-common_2.0.3-2_all.deb) ... dpkg: błąd przetwarzania /var/cache/apt/archives/openoffice.org-common_2.0.3-2_all.dnpack): próba nadpisania `/usr/share/icons/gnome/16x16/apps/openofficeorg-20-writer.png', ktnieje także w pakiecie openoffice.org-debian-menus dpkg-deb: podproces paste został zabity sygnałem (Przerwany potok) *** * Updating MIME database in /usr/share/mime... Wrote 466 strings at 20 - 26b4 Wrote aliases at 26b4 - 2868 Wrote parents at 2868 - 2ee8 Wrote literal globs at 2ee8 - 2f44 Wrote suffix globs at 2f44 - 615c Wrote full globs at 615c - 6180 Wrote magic at 6180 - bc58 Wrote namespace list at bc58 - bc68 *** Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: /var/cache/apt/archives/libwxbase2.6-0_2.6.3.2.1.1_i386.deb /var/cache/apt/archives/libwxgtk2.6-0_2.6.3.2.1.1_i386.deb /var/cache/apt/archives/openoffice.org-common_2.0.3-2_all.deb E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1) Hal:/home/mephysto#

Członek DUG
OO i tak upgradujesz, to odinstaluj całe, potenm zainstaluj na nowo. Jedyne rozwiązanie jakie przychodzi mi do głowy. Podobnie z libwxbase2.6-0 libwxgtk2.6-0. Ja wiem, że sypną się zależności, ale najprostsza metoda. Ja odinstalowałem całe KDE ( ino jaka różnica, wszak całe miałem upgradować, czyli nic nie traciłem).
Użytkownik

jak mi sie tak sypal to ta jedna paczke sciagalem ze stronki i recznie mu instalowalem (ta ktorej wedle niego nie da sie zainstalowac ) i potem znow apt-get -f install i juz pociagnal do konca..

Piwo DUG

deb http://debian.neo.pl/wfmh/ unstable main contrib non-free
deb-src ftp://ftp.cz.debian.org/debian/ unstable main contrib non-free
A ja mysle tak ze to ci tu sypie

Piwo DUG

Za podaj cos normalneg moze pomorze tobie
deb ftp://ftp.pl.debian.org/debian/ unstable main contrib non-free
deb-src ftp://ftp.pl.debian.org/debian/ unstable main contrib non-free
ok już sobie poradziłem. Nasiłe usunęłem paczki sprawiajace problem i jak narazie nie zgłasza problemów. Zobaczymy jak będzie dalej.
Żeby nie tworzyć nowego tematu ( nie jestem zwolennikiem statystyk ) zadam malutkie pytanie.
potrzebuje aby komenda
echo "et.x86 0 0 disable" > /proc/asound/card0/pcm0c/oss
ładowała mi się przy starcie systemu i żebym nie musiał jej za każdym razem w konsoli wklepywać. da się coś takiego zrobic?
chyba w jakiś rc*.d ? albo do init.d tylko nie bardzo wiem jak powinna wyglądac składnia żeby się debian nie wysypał?

Piwo DUG

Jakos tak to szlo ale nie jestem pewien glowy nie dam
Kod:
Do pliku /etc/rc.local dodalj te znane juz linijki
echo "et.x86 0 0 direct" > /proc/asound/card0/pcm0p/oss
echo "et.x86 0 0 disable" > /proc/asound/card0/pcm1c/oss
reset kompa i dzwiek jest

Członek DUG
deb http://debian.neo.pl/wfmh/ unstable main contrib non-free
deb-src ftp://ftp.cz.debian.org/debian/ unstable main contrib non-free
A ja mysle tak ze to ci tu sypie
Ryszardzie szanowny, to jest repo ze stylami do KDE. Nie zaś z OO czy linux-headers czy czymś innym.

Członek DUG
Kod:
reset kompa i dzwiek jest
Tego bym raczej nie polecał, gdyż Debian nie kożysta z tego mechanizmu. Stwórz pliczek o nazwie np. "etsound" w /etc/init.d i podlinkuj go dp /etc/rc2.d pod nazwą "S99etsound" (nazwa linka jest ważna) i będzie trybić.
Kod:
reset kompa i dzwiek jestTego bym raczej nie polecał, gdyż Debian nie kożysta z tego mechanizmu. Stwórz pliczek o nazwie np. "etsound" w /etc/init.d i podlinkuj go dp /etc/rc2.d pod nazwą "S99etsound" (nazwa linka jest ważna) i będzie trybić.
Zrobiłem jak radziłeś. Stworzyłem etsound (skąd wiedziałeś ocb?) w /etc/init.d i utworzyłem dowiązanie symboliczne (wybacz nie bardzo wiem co miałeś na myśli pisząc "podlinkuj") w /etc/rc2.d pod nazwą S99etsound. Jednak to nie rusza. Po restarcie dźwięku nie ma w ET.

Piwo DUG

Członek DUG
Zrobiłem jak radziłeś. Stworzyłem etsound (skąd wiedziałeś ocb?) w /etc/init.d i utworzyłem dowiązanie symboliczne (wybacz nie bardzo wiem co miałeś na myśli pisząc "podlinkuj") w /etc/rc2.d pod nazwą S99etsound. Jednak to nie rusza. Po restarcie dźwięku nie ma w ET.
A nadałeś temu plikowi prawa wykonywalności? Sorki za trochę niezrozumiały teksz, ale ten typ (ja) tak ma :>
hehe oczywiście, że nadałem prawa wykonywalności. Problem był gdzie indziej:
podałem wam komende
i taką też wpisałem w pliku etsound. Jednak to miało być:
echo "et.x86 0 0 direct" > /proc/asound/card0/pcm0c/oss
Podmieniłem i wszystko już gra jak powinno :)
jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Dzięki za pomoc. Będę częsciej pisał :P